"Helppoa, yksinkertaista ja herkullista" – voit sittenkin unohtaa oleellisen vaiheen joulukinkun valmistamisessa

joulukinkku jääkinkku kinkku
Joulukinkun voi paistaa myös jäisenä. Tero Honkaniemi/HK

Unohtuiko joulukinkun sulatus tai ostitko pakastekinkun viime tipassa? Kinkun voi paistaa myös jäisenä, kunhan pitää mielessä pari tärkeää valmistusseikkaa. 

Perinteisen valmistusohjeen mukaan kinkku pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa. Tämän jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista.

Jouluruokien valmistuksessa kinkun sulatus ja paistaminen ovat suurimpia jokavuotisia pulmia ja haetuimpia Google-kysymyksiä. Sulatuksesta ei kannata ottaa joulustressiä, sillä joulukinkun voi laittaa jäisenä uuniin, vinkataan HK:lta. 

HKScanin tuotekehityksessä lähdettiin viime vuonna rohkeasti testaamaan helpompaa kinkun valmistamista. Jäisen kinkun paistaminen osoittautui helpoksi, yksinkertaiseksi ja lopputulokseltaan erittäin herkulliseksi. Palauteryöppy oli odotettu. Epäilijöitä riitti, mutta sitä enemmän tuli kiitosta, sillä monet kokevat jäisen kinkun sulattamisen aikaa vievänä ja jopa hankalana. Lopputulokseltaan jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta.

– Jäisen kinkun paistamiseen suhtauduttiin luonnollisesti epäillen, sillä sotihan se täysin sitä vastaan, mitä perinteisesti kinkun paistamisesta on opittu. Omien kokemustemme ja kuluttajilta saamiemme lukuisten palautteiden perusteella voimme edelleen suositella kinkun paistamista jäisenä, mikäli kinkun hankinta jää viimetippaan tai sitä ei muista ottaa ajoissa sulamaan. Lopputulos on molemmilla valmistustavoilla yhtä hyvä, kertoo HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Tuplaa paistoaika matalassa lämpötilassa

Näillä Sami Lamminahon ohjeilla jäisen kinkun paistaminen onnistuu varmasti:

1. Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.

2. Laita uunipellille 90 - 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.

3. Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.

4. Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.

5. Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 - 90 °C.

6. Kinkun mureus riippuu kypsän lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku.

Lähde: HK

***

1:04

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja