Unohtuiko joulukinkun sulatus tai ostitko pakastekinkun viime tipassa? Kinkun voi paistaa myös jäisenä, kunhan pitää mielessä pari tärkeää valmistusseikkaa.
Perinteisen valmistusohjeen mukaan kinkku pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa. Tämän jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista.
Jouluruokien valmistuksessa kinkun sulatus ja paistaminen ovat suurimpia jokavuotisia pulmia ja haetuimpia Google-kysymyksiä. Sulatuksesta ei kannata ottaa joulustressiä, sillä joulukinkun voi laittaa jäisenä uuniin, vinkataan HK:lta.
HKScanin tuotekehityksessä lähdettiin viime vuonna rohkeasti testaamaan helpompaa kinkun valmistamista. Jäisen kinkun paistaminen osoittautui helpoksi, yksinkertaiseksi ja lopputulokseltaan erittäin herkulliseksi. Palauteryöppy oli odotettu. Epäilijöitä riitti, mutta sitä enemmän tuli kiitosta, sillä monet kokevat jäisen kinkun sulattamisen aikaa vievänä ja jopa hankalana. Lopputulokseltaan jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta.
– Jäisen kinkun paistamiseen suhtauduttiin luonnollisesti epäillen, sillä sotihan se täysin sitä vastaan, mitä perinteisesti kinkun paistamisesta on opittu. Omien kokemustemme ja kuluttajilta saamiemme lukuisten palautteiden perusteella voimme edelleen suositella kinkun paistamista jäisenä, mikäli kinkun hankinta jää viimetippaan tai sitä ei muista ottaa ajoissa sulamaan. Lopputulos on molemmilla valmistustavoilla yhtä hyvä, kertoo HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.
Tuplaa paistoaika matalassa lämpötilassa
Näillä Sami Lamminahon ohjeilla jäisen kinkun paistaminen onnistuu varmasti:
