Näin saat raha-asiasi kuntoon, lue vinkit!

Ylivelkaantumisesta ja muista rahaongelmista pääsee eroon, kun suunnittelee taloutensa hyvin ja pitää kiinni suunnitelmastaan. Ota kukkarosi kauniiseen käteen ja lue ohjeet, joiden avulla talouden saa jälleen tasapainoon.

Jos suunnittelet raha-asiasi selkeästi turvaat oman tulevaisuutesi ja pystyt elämään stressittömämpää elämää – onhan raskasta, jos rahat ovat jatkuvasti lopussa ja velkojat koputtelevat ovella.

Säästät myös rahaa suunnitelmallisuudellasi, kun et joudu maksamaan turhia perintäkuluja.

Suunnittele taloutesi näillä vinkeillä:

– Laske, paljonko sinulle tulee kuukaudessa rahaa. Tuloja ovat esimerkiksi palkka ja erilaiset tuet, kuten opintotuki.

– Ynnää seuraavaksi yhteen menosi: laskut, lääkkeet, asumiskulut ja ruokaan kuluva raha. Laske mukaan myös hieman ylimääräistä, sillä silloin sinun on helpompi pysyä budjetissasi.

– Kun vähennät menot kuluistasi saat selville, minkä verran sinulle jää ylimääräistä rahaa. Voit käyttää sen miten haluat, mutta ole järkevä myös ylimääräisen rahan suhteen.

– Jos jäät miinukselle, hoida ensin alta pois välttämättömimmät kulut, kuten asumis- ja ruokakulut. Ota yhteyttä velkojiin jo reippaasti ennen eräpäivää ja pyydä siirtoa maksullesi – mutta varaudu maksamaan se eräpäivään mennessä. Vältä lisävelkaantumista ja lopeta lehdet, äläkä salli itsellesi ylimääräisiä menoja ennen kuin taloutesi on tasapainossa.

– Avaa itsellesi säästötili ja pyri siirtämään sinne rahaa säännöllisin väliajoin. Säästösi luovat sinulle taloudellista turvaa, jos elämäntilanteesi muuttuu tai sinulle tulee yllättäviä kuluja.

– Seuraa tulojasi ja menojasi ja pidä laskut järjestyksessä. Tee laskuihin merkintä, kun olet maksanut ne ja mielellään myös päiväys, milloin olet laskun hoitanut – näin sinun on helpompi tarkistaa asia, jos perijän kanssa tulee ongelmia. Pidä maksetut ja maksamattomat laskut erillisissä pinoissa, jotta ne eivät loju ympäri kotiasi. Näin helpotat elämääsi tulevaisuudessa.

Lue myös muut Kodin aiheet:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja