Näin ravinnon tarve muuttuu ikääntyessä – ”Öljyä sinne salaatin sekaan”

Miten vanheta viisaasti ja iloisesti? 25:29

Studio55.fi-ohjelmassa vierailleet geriatrian professori Jaakko Valvanne sekä sairaanhoitaja Lotta Tuohino kommentoivat, kuinka ravinnona tarve muuttuu ikääntyessä.

– Ei se varmaan aluksi muutu kovin paljon siitä, mikä on ollut nuoremman aikuisen tarve, mutta proteiinin tarve kyllä lisääntyy. Sen saamisesta kannattaa oikeasti huolehtia. Ei nyt gramman tarkasti laskea, mutta suurin piirtein, sanoo sairaanhoitaja Lotta Tuohino Studio55.fi-lähetyksessä.

Myös kasviksia on hyvä nauttia lautasmallin mukaan.

– Mutta rasvaa pitää saada sen lisäksi – että oljyä sinne salaatin sekaan! Energiaa ja valkuaisaineita pitää saada, geriatrian professori Jaakko Valvanne muistuttaa.

Valvanteen mukaan hauraan vanhuksen tulisi saada mahdollisimman ravintotiivistä ruokaa. 

– Nämä energia- ja proteiinijuomat menevät ihan vääriin suihin kun ne menevät nuorille voimailijoille. Iäkkäät, erityisesti ne hauraat, hyötyisivät (niistä). Tietysti normaaliravinto olisi se perusjuttu, mutta kun monet ovat jo menettäneet sitä lihasmassaansa, niin he tarvitsevat kyllä todella ytyä syötävää.

Alkoholia ikääntyvän kannattaa nauttia harkiten.

– Se on niin, että parasta on olla juomatta, ja jos käyttää, niin iäkkäille maksimi on yksi annos päivässä. Yläraja tulee heti vastaan, Valvanne sanoo.

– Iäkkään elimistö sietää huonosti alkoholia ja sille ei oikein voi mitään, Tuohino toteaa.

Miten optimistisen asenteen elämään saa ikääntyessäkin säilytettyä? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat