Näin ratkaiset yleisimmät iPhone-ongelmat – näytä tämä vanhemmillesi!

Tyhjeneekö akku liian nopeasti? Aiheuttiko perheen nuorimmainen ikävän lisälaskun?

Oheisella listalla on yleisimpiä Applen iPhone-puhelimeen liittyviä kysymyksiä, jotka ovat tulleet monelle todella tutuiksi.

Niin nuoret kuin vanhemmatkin pähkäilevätkin näiden kysymysten äärellä, mutta enää ei tarvitse. Tämä kymmenen kohdan lista on koostettu BuzzFeedin artikkelin pohjalta.

”Miten niin tila on lopussa?”

Jos puhelimen tallennustila on vähissä, voit kokeilla muutamia juttuja.

Poista ylimääräiset kuvat, sovellukset, viestit ja musiikkitiedostot

Voit selvittää eniten tilaa vievän sisällön menemällä Asetukset > Yleiset > Käyttö > Hallitse tallennustilaa

Tämän valikon kautta voit suoraan poistaa haluamasi sisällön valitsemalla poistettavan kohteen.

Sovelluksia voit poistaa myös iPhonen kotinäkymän kautta painamalla sovelluksen kuvaketta, kunnes se alkaa heilumaan, ja painamalla ruksia. Huomaathan, että laitteen mukana tulleita Applen sovelluksia et voi poistaa.

Viestejä voit poistaa pyyhkäisemällä valittua viestiketjua vasemmalle ja valitsemalla ”Poista”.

Kuvien poistaminen käy nopeimmin, kun avaat Kuvat-sovelluksesta Kameran rullan ja painat oikeasta yläkulmasta ”Valitse”, jolloin voit valita useita kuvia poistettavaksi. Poistaminen tapahtuu painamalla oikean alakulman roskakorikuvaketta.

”Kuinka käytän pikavalintaa?”

Varsinaista pikavalintaa ei ole, mutta voit asettaa usein tarvittavia yhteystietoja suosikkeihisi.  

Yhteystiedon asettaminen suosikkeihin tapahtuu helposti avaamalla Puhelin-sovelluksen ja valitsemalla alareunasta ”Suosikit”. Painamalla oikean yläkulman ”+”-merkkiä voit lisätä haluamasi yhteystiedon listalle.

”Puhelimeni on kadonnut! Mitä teen?!”

Mikäli puhelin varastetaan tai se katoaa, löytyy iPhonesta mahdollisuus lukita laite verkkoyhteyden ylitse.

Lukituksen voi aktivoida kirjautumalla osoitteeseen iCloud.com tai toisen iOS-laitteen Find My iPhone -sovellukseen omalla Apple ID -tunnuksella. iPhonen voi asettaa näyttämään haluamaasi viestiä ja esimerkiksi puhelinnumeroa, johon laitteen löytäjä voi ottaa yhteyttä.

Mikäli puhelin on päällä, näkyy sen sijainti kartalla.

”Miksi akku loppuu niin nopeasti?”

On muutamia keinoja, joilla akunkestoa voi pidentää.

Voit vähentää näytön kirkkautta pyyhkäisemällä näyttöä alalaidasta ylöspäin ja liu’uttamalla Ohjauskeskuksen kirkkaudensäädintä.

Monet ohjelmat päivittyvät myös taustalla ollessaan. Menemällä Asetukset > Yleiset > Ohjelmien päivitys taustalla voit sallia toiminnon vain haluamillesi ohjelmille tai estämällä sen kaikilta.

Sijaintipalveluiden pitäminen jatkuvasti päällä heikentää akunkestoa.  Voit estää sijaintipalveluiden käytön ohjelmakohtaisesti menemällä Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut.

”Mitä sovelluksia voisin ladata?”

App Storesta löytyy tähtitieteellisen suuri määrä erilaisia sovelluksia ladattavaksi. Osa sovelluksista on luonnollisesti parempia kuin toiset. Valikoimaa löytyy sekä ilmaisissa että maksullisissa sovelluksissa. Monet ohjelmat ovat niin suosittuja, että muut käyttäjät ovat arvioineet niitä tähdin sekä parhaassa tapauksessa myös sanallisesti. Parhaat sovellukset löytyvät yleensä Esittelyssä- ja Top-listat-sivuilta App Storen alalaidasta.

”Ohjelmia on liikaa! Miten löydän haluamani?”

Mikäli sovellusten lataamisesta innostuu toden teolla, saattaa iPhonen kotinäkymä täyttyä nopeasti. Ladattuja sovelluksia kertyy sivukaupalla ja sen oikean löytäminen hankaloituu.

Pyyhkäisemällä kotinäkymässä sovellusrivistöä alaspäin, voit sieltä aukeavaan hakukenttään syöttää haluamasi sovelluksen nimen. Tämän hakukentän kautta voi etsiä myös tekstiviestejä, sähköposteja, yhteystietoja ja paljon muuta.

Sovelluksia voi myös lajitella kansioihin. Luot kansion pitämällä sovelluksen kuvaketta painettuna, kunnes se alkaa heilumaan ja siirtämällä sen toisen kuvakkeen päälle. Kansion purkaminen tapahtuu siirtämällä kansiossa olevat kuvakkeet kansion ulkopuolelle.

”Kuinka pääsen takaisin äskeiseen sovellukseen?”

Painamalla näytön alapuolella olevaa kotinäppäintä kahdesti, saat esiin näkymän viimeksi käytetyistä sovelluksista. Pyyhkäisemällä näyttöä oikealle tai vasemmalle voit selata listausta. Jos haluat poistaa sovelluksen listalta, pyyhkäise ylöspäin.

”Voinko synkronoida puhelimeni iPadin tai tietokoneeni kanssa?”

Synkronointiin kannattaa käyttää iCloudia eli Applen niin sanottua pilvipalvelua, jonka avulla kaikki muistiinpanot, kalenteritiedot ja yhteystiedot löytyvät kaikista laitteistasi. iCloud tulee aktivoida kaikilta laitteilta, joiden kanssa tiedot haluaa synkronoida. iPhonella aktivointi tapahtuu menemällä Asetukset > iCloud. Mac-tietokoneella iCloudin saa päälle menemällä Järjestelmäasetukset > iCloud.

”Kuinka estän lapsia poistamasta sähköposteja tai tekemästä ostoksia?”

Mikäli iPhone annetaan pienen lapsen käsiin, voi olla syytä varmistaa, ettei hän saa mitään peruuttamatonta aikaiseksi. Valitsemalla Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Ohjattu käyttö iPhone pysyy yhdessä ohjelmassa. Toiminnon kautta voit myös hallita käytössä olevia ominaisuuksia.

Mikäli lapsella on oma iOS-laite, kannattaa tutustua erilaisiin rajoituksiin. Kohdasta Asetukset > Yleiset > Rajoitukset on mahdollista säätää, mitä kaikkea laitteella voi tehdä.

”Miksi puhelimeni kaatuu? Miksei tämä sovellus toimi enää?”

Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että puhelimen käyttöjärjestelmä on ajan tasalla. Käyttöjärjestelmäpäivitykset auttavat korjaamaan järjestelmävirheitä ja bugeja.

Voit tarkistaa mahdolliset uudet päivitykset kytkemällä iPhonen tietokoneeseen ja avaamalla iTunes-ohjelman tai vaihtoehtoisesti iPhonessa itsessään menemällä Asetukset > Yleiset > Järjestelmän päivitys.

Ohjeet koskevat iOS-versioita 7 ja 8.

Lue myös:

    Uusimmat