Näin Oulun valtuuston kokous kärjistyi asiattomuuksiin ja kiroiluun: "Perkele, sika!" – valtuutettu pahoittelee videolle tallentunutta käytöstään

1:51
Tämä tilanne kärjistyi nimittelyyn ja asiattomuuksiin.

Oulun kaupunginvaltuuston etäkokous venyi maanantaina yöhön saakka ja äityi hetkittäin päälle puhumiseksi, huutamiseksi sekä osin jopa alatyyliseksi nimittelyksi. Puheenjohtajan mukaan kokouksen tekniikka petti, mutta asiaton puhe ei ole koskaan hyväksyttyä.

Kun kokous käsitteli tulo- ja kiinteistöverotusta, vihreiden edustaja Latékoé Lawson Hellu ei olisi malttanut lopettaa puheenvuoroaan puheenjohtaja Juha Hännisen (kok.) kehotuksista huolimatta.

Lopulta hänen mikkinsä mykistettiin ja puheenvuoro siirtyi Junes Lokalle (asyl.). Lokka nauroi, ettei ymmärtänyt edellisen puhujan puhetta, mistä Hellu kimpaantui.

– Perkele, sika! Hellu huudahti.

Lokka jatkoi puhetta veroesityksestään. Lokka sanoi, että Oulun pitäisi laskea verotustaan niin, että "maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen kyllästyneet" muuttaisivat sinne.

Tässä vaiheessa vihreiden valtuutettu Satu Haapanen yritti huomauttaa, että Lokan puhe on hänen mielestään rasistista.

Tästä syntyi yleinen älämölö, ja useampi valtuutettu alkoi puhua samaan aikaan, osa voimasanojen kera. Voit katsoa tilanteen artikkelin alussa olevalta videolta.

"Rasistinen puhe sallittiin"

Videolla voimasanoja käyttänyt Latékoé Lawson Hellu kertoo MTV:lle, että yli seitsemään tuntiin venynyt kokous oli kaikille raskas.

– Kokous oli pitkä ja raskas ja olin väsynyt niin kuin varmasti kaikki muutkin, hän sanoo.

– Kokouksessa sallittiin asiaton ja rasistinen puhe läpi kokouksen ilman, että siihen puututtiin juuri lainkaan.

Tekniikka petti

Oulun valtuuston puheenjohtaja Hänninen kertoo MTV:lle, että kokouksessa suuri ongelmanaiheuttaja oli tekniikka.

Sihteeristö ei saanut osallistujien mikkejä mykistettyä, joten puheenvuoroja keskeyteltiin. Tekniikan oikkuilun vuoksi kokous myös venyi niin pitkäksi.

– Kun johtamisvälineet eivät toimi, on johtaminen vaikeaa myös valtuuston etäkokouksissa, kun valtuutetut ovat kotonaan.   

Tekniikasta huolimatta Hänninen pitää valtuutetun kielenkäyttöä ja toisten nimittelyä hyväksymättömänä ja asiattomana käytöksenä.

– Siellä on aikuisia ihmisiä, jotka on valittu edustamaan kuntalaisia. Sille tasolle meni kyllä kielenkäyttö, ettei mitenkään voi hyväksyä.

Hännisen mukaan he tarkkailevat lakimiesten kanssa, että valtuuston kokousten puheenvuoroissa ei esiinny rasismia.

– Jos ihmisiä tai ihmisryhmiä loukataan, siihen on pakko puuttua. Mutta meillä ei ole kolmeen vuoteen yhtäkään rikosilmoitusta noista tilanteista tehty, Hänninen sanoo.  

Hänen mukaansa valtuutetun sananvapaus on valtuuston puheenvuoroissa laaja, kun puhe kuitenkin liittyy käsiteltävänä olevaan asiaan.

"Olen pahoillani"

Lawson Hellu kertoo, että on saanut palautetta koskien käytöstään.

Vaikka hän toivoo, että valtuustossa kuultaviin rasistisiin puheenvuoroihin tartuttaisiin tiukemmin, hän sanoo menneensä kyseisessä tilanteessa liian pitkälle.

– Olen saanut palautetta muilta valtuustoryhmämme jäseniltä ja asiaa käsitellään seuraavassa valtuustoryhmän kokouksessa. Oma käytökseni ja puheeni kokouksen lopussa ei ollut lainkaan asiallista ja olen siitä erittäin pahoillani.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja