Haluatko piilottaa selailusi? Näin käytät puhelimessa yksityistilaa Googlen Chromessa ja Applen Safarissa

Applen iOS:n ja Googlen Androidin verkkoselaimissa on tarjolla yksityinen selaus, niin sanottu incognito-tila, jota käytettäessä selain ei tallenna tietoja selauksesta ja tehdyistä hauista. Yksityinen selaus on kätevä esimerkiksi silloin, jos lainaat laitetta kaverille, joka haluaa nopeasti käydä Facebookissa tai muulla vastaavalla sivustolla. Tällöin ei laitteen omistajan tarvitse kirjautua ulos, eivätkä kaverin kirjautumistiedot tallennu.

Yksityinen selaus tarkoittaa, ettei selaimelle tallennu sivuhistoriaa vierailluista sivuista, tehdyistä verkkohauista tai täytetyistä lomakkeista. Selain ei siis esimerkiksi tallenna sivujen kirjautumistietoja, vaikka automaattinen kirjautuminen muutoin olisikin käytössä. Selaimen lataushistoria ei myöskään näytä ladattuja tiedostoja, mutta tiedostot toki tallentuvat latauskansioon ja ovat muiden käyttäjien nähtävissä.

Yksityinen selaus ei tee käyttäjästä täysin näkymätöntä, eli esimerkiksi operaattori, selattavat sivustot sekä lähiverkon ylläpitäjä, kuten oppilaitos tai työnantaja, voivat nähdä käyttäjän toimet.

Google Chrome

Chromella yksityiseen selaukseen pääsee, kun ensin avaa valikon oikean yläkulman kuvakkeesta ja näpäyttää valikosta ”Uusi incognito-välilehti”. Välilehtinäkymässä ovat sen jälkeen näkyvissä sekä tavalliset että incognito-välilehdet. Incognito-selaus onnistuu vain incognito-välilehdillä, jotka erottaa tavallisista välilehdistä niiden tummasta teemasta. Yksityisen selauksen välilehdet voi sulkea välilehtinäkymästä.

Apple Safari

Safarilla yksityiseen selaukseen pääsee, kun ensin avaa välilehtinäkymän oikeasta alakulmasta (iPadillä tai iPhonea vaaka-asennossa käyttäessä kuvake on ylhäällä), ja näpäyttämällä sen jälkeen ”Yksityinen”-kohtaa. iPhone 6s- ja iPhone 7 -malleissa voi yksityisen selauksen välilehden avata myös suoraan Safarin sovelluskuvakkeesta 3D Touch -pikavalikosta, joka aukeaa voimakkaalla painalluksella.

Yksityisen selauksen tunnistaa välilehtien tummasta teemasta sekä siitä, että ”Yksityinen”-painike on vaaleana. Safarissa voi vaihdella tavallisen ja yksityisen selauksen välillä ja molemmissa pysyvät välilehdet tallessa niin kauan, että ne erikseen suljetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja