Näin Numerotele vastaa kritiikkiin

MTV3 Uutiset kertoi eilen Numerokeskuksesta, jonka toiminta oli poikinut kymmeniä tutkintapyyntöjä poliisille.

Yrityksen toimitusjohtaja Juhani Kuosmasen mukaan kyse on kuitenkin väärinkäsityksistä. Joissain tapauksissa yrityksessä työskennelleet puhelinmyyjät olivat lipsuneet puheissaan.

Mistä ongelmat johtuvat?

- Kun aivan uutta palvelua reilu vuosi sitten ryhdyttiin lanseeraamaan, huomattiin, että yritysasiakkaat eivät aluksi ymmärtäneet, minkälaisesta palvelusta oli kyse, vaan sotkivat tuotteemme netin muihin yrityshakemistopalveluihin. Siitä aiheutui reklamaatioita, sanoo Kuosmanen.

- Myöskään myyntipuhe, jolla tuotteen markkinointi aloitettiin, ei alussa ollut riittävän täsmällinen, koska täysin uusien tuoteominaisuuksien esittelystä ei myyjillä ollut vielä kokemusta.

Mikä on www.numerotele.fi?

Suomen Numerokeskus Oy:n ylläpitämä www.numerotele.fi oli ensimmäinen mobiililaitteille optimoitu suomalainen sähköinen puhelinluettelo. Palvelusta löytyvät kaikki suomalaiset puhelinnumerot.

Numerotelen liikevaihto koostuu pelkästään yrityksille markkinoiduista lisänäkyvyydestä palveluhakuun. Yksityishenkilöille Suomen Numerokeskus Oy ei soita, eikä myy mitään.

Telemarkkinoijat tekevät puhelimessa yritysten kanssa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, joka asiakkaalle kirjallisesti toimitettujen sopimusehtojen (sopimusehdot myös palvelun sivuilla) mukaan jatkuu automaattisesti, ellei sitä irtisanota puolivuotiskauden jälkeen.

Sopimusehtojen mukana asiakas saa kirjallisessa muodossa tarkastettavakseen myös tiedot, jotka palveluun ovat tulossa. Siinä vaiheessa asiakkaalla on mahdollisuus muuttaa tietojaan tai purkaa koko sopimus ottamalla yhteyttä Suomen Numerokeskus Oy:öön.

Kuosmasen mukaan myyntipuhetta on nyt täsmennetty mahdollisimman selkeäksi, sellaiseksi, että siitä käy ilmi tuotteen ominaisuudet, kaupan ehdot ja laskutusperiaatteet.

Maalikuussa yrityksessä 2012 otettiin käyttöön automaattinen myyntipuhelujen tallennus, jonka perusteella asiakaspuhelut on voitu jälkikäteen varmentaa.

- Telemarkkinointiin hakeutuu aina myös myyjiä, joiden myyntitapa ei ole riittävän selkeä, vaan jättää asiakkaalle joko vääriä oletuksia siitä syntyikö kauppa vai ei tai muita epäselvyyksiä, Kuosmanen kertoo.

- Puhelujen tallentamisen jälkeen on havaittu muutamalla myyjällä lipsumista sovitusta myyntipuheesta. Tällaisten myyjien työsuhde on välittömästi purettu. Tarkistus on johtanut kolmen myyjän työsuhteen purkamiseen. Viimeisin tehtiin tänään.

Kuosmanen kertoo myös tallenteissa ilmenneistä tapauksista, joissa asiakas on reklamoidessaan kivenkovaan väittänyt, ettei hänelle ole edes soitettu.

- Ja nauhalta kuitenkin kuuluu selkeästi, että asiakas sopii kaupan aivan normaalin puhelinmyyntitavan mukaisesti: hyväksyy hinnan, kertoo nimensä ja hyväksyy, että hänelle tulee lasku. Ilmeisesti on niin, että lukuisten myyntipuhelujen tulvassa asiakkaat eivät myöhemmin enää muista eri tuotteiden myyntitapahtumaa.

"Jokainen reklamoitu tapaus hoidetaan asiallisesti ja asiakkaan eduksi"

Kuosmasen mukaan Suomen Numerokeskus Oy on hoitanut asiakkaittensa kanssa jokaisen reklamaation asianmukaisesti. Jos asiakas on katsonut, että hän ei ole tilannut palvelua, hänen ei ole tarvinnut maksaa laskuaan.

- Näin on jopa menetelty myös tapauksissa, joissa nauhoituksen mukaan asiakas on selkeästi ostanut lisänäkyvyyden palveluun, mutta haluaa jälkikäteen syystä tai toisesta kiistää tekemänsä kaupan. Emme halua riitaisia asiakassuhteita.

- On ilmennyt tapauksia, joissa asiakas ei ole ottanut Suomen Numerokeskus Oy:öön yhteyttä lainkaan reklamoidakseen, vaan mennyt suoraan poliisilaitokselle. Mahdollinen epäselvyys olisi tullut hoidetuksi soittamalla tai lähettämällä sähköpostia yritykseemme, mutta jostakin syystä muutamat eivät ole halunneet näin menetellä. Syytä tällaisen voimme vain arvailla, pohtii Kuosmanen.

Toimitusjohtajan mukaan tilanne hakemisto- ja numeropalveluliiketoiminnassa on tällä hetkellä hieman ylikuumentunut.

- On ymmärrettävää, että jotkut yritykset tuskastuvat jatkuviin myyntipuheluin.

Todellisia, kaikki numerot sisältäviä, numeropalveluita ei kuitenkaan ole Suomessa kuin muutama, Kuosmanen toteaa.

- Numerotele.fi on yksi niistä. Kuitenkin Suomessa vallitsee elinkeinovapaus, joten emme voi, tai halua, palata aikaan, jolloin vain kaksi ulkomaalaisomistuksessa olevaa yritystä hallitsi täysin sekä hakemisto- että numeropalveluliiketoimintaa.

- Suomen Numerokeskus Oy:llä ei ole minkäänlaista tarvetta tai intressiä tehdä muuta kuin täysin maan lakien mukaista ja asiakkaan etuun perustuvaa kauppaa.

- Siitä kertoo se, että emoyhtiö, Scanria-konserni, on Suomen vanhin internethakemistojen kustantaja. Olemme menestyksekkäästi toimineet jo vuodesta 1994 ja työllistäneet Suomessa satoja ihmisiä vuodesta toiseen. Scanria-konserni on saanut korkeimman AAA-luokituksen kerta toisensa jälkeen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja