Näin laivavarustamot ennakoivat koronarajoitusten helpottumista – matkustajat pääsevät kesällä kulkemaan vihreää tai punaista linjaa

2:20
Katso video: Hallitus suosittelee matkailijoille edelleen vain kotimaan kohteita.

Hallituksen exit-suunnitelman mukaan toukokuussa avattaisiin vain työmatkaliikenne ja rajayhteisöjen liikkuminen. Vapaa-ajan matkustus vapautuisi kesäkuussa.

Laivavarustamot toivovat, että liikenne avattaisiin toukokuussa työmatkaliikenteen lisäksi myös vapaa-ajan matkoille, mikäli tautitilanne sen sallii.

– Me kannatamme sitä, että kaikki lähimatkilu avattaisiin terveysturvallisesti samanaikaisesti samalla periaatteella, sanoo Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja Tiina Tuurnala.

Sanna Marinin hallituksen niin sanotussa exit-suunnitelmassa toukokuussa avattaisiin vain työmatkaliikenne ja rajayhteisöjen liikkuminen vapaammin. Vapaa-ajan matkustus avattaisiin vasta kesäkuussa.

Euroopan unionin ulkopuolisten maiden matkustus avautuisi vasta heinäkuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toiveesta laivayhtiöt vaativat matkustajilta ennen laivaan nousua negatiivista testitulosta. 

Laivayhtiöt kelpuuttaisivat jatkossa myös rokotepassin, rokotetodistuksen tai todistuksen sairastetusta taudista.

– Tämä sama vaatimus on myös EU-komission ehdotuksessa, kuinka sisärajat voidaan avata turvallisesti. Nämä matkustajat tulisivat maihin vihreää linjaa, jossa viranomaiset tarkastaisivat todistuksia pistokokeilla, sanoo Tuurnala.

Karanteeneista luovuttaisiin

Varustamot ehdottavat, että karanteeneista luovuttaisiin nykymuodossaan.

– Karanteeniin määrättäisiin vain kohdistetusti punaista linjaa tulevat matkustajat. Viranomaiset määräisivät nämä matkustajat testiin ja karanteeniin.

Varustamot vaativat lisäksi, että viranomaisten pikatestiin pääsisivät yhdenvertaisuuden vuoksi ne matkustajat, joilla ei ole vielä ollut mahdollisuus saada rokotetta alkukesään mennessä.

– Suomessa tulisi olla mahdollisuus saada huomattavasti nykyistä edullisemmin pikatestitulos. Meillä on korkea hinta verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan.

Tallink Silja valmistautuu matkailun avaamiseen tuomalla jo ensi viikolla mahdollisuuden maksulliseen pikatestaukseen Helsinki-Tallinna-reitin pikalaivoille. Testin hinta on 39 euroa, kun vastaava testi lentokentällä on 200 euron kieppeillä.

Tuurnalan mukaan varustamoille alkukesä on tärkeä sesonki.

– Varustamot ovat kärsineet pandemiasta ja siksi matkustuksen avaaminen jo alkukesästä olisi elintärkeää, päättää Tuurnala.

Viime kesänä liikenteen avaaminen moninkertaisti matkustajamäärät lyhyessä ajassa. Nyt matkustajia on yhdellä laivalla paristakymmestä pariin sataan, kun normaalimäärä on kahdesta kolmeen tuhatta.

Ministereiltä ei vastauksia heru

Suomi on Schengenin sisärajavalvonnan osalta jo yliajalla. Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan rajamiehiä tarvittaisiin jo itärajalle, mutta valvontaan ei voida purkaa ennen kuin rajan terveysturvallisuus voidaan jatkossakin varmistaa.

– Sinne rajalle tarvitaan terveysturvallisuuden takaama malli ja onko se sidottu siihen eurooppalaiseen koronapassiin ja testitodistukseen yhdessä – se on sosiaali- ja terveysministeriön asia. En pysty sitä enempää kommentoimaan, sanoo Ohisalo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ei vielä suostunut kertomaan MTV Uutisille exit-neuvotteluihin mennessä, missä vaiheessa valmistelut matkailun avaamiseen ovat.

– En lähde vielä tässä vaiheessa spekuloimaan niitä asioita. Palaan niihin sitten ajan kanssa, totesi Kiuru lyhyesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja