Viro saamassa koronapassin valmiiksi: Laajeneeko myös Suomeen?

2:08
Näin passi toimisi – katso Seitsemän uutisten uutisjuttu aiheesta.

Viro on saamassa valmiiksi yhteistyössä Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa kehittelemänsä digitaalisen koronapassin. 

Kahdeksan kuukautta kestäneen projektin tuloksena syntynyt sovellus otetaan testikäyttöön Virossa jo parin viikon kuluttua. 

Passi sisältää aluksi rokotustiedot, mutta jo pian sen jälkeen myös tiedot negatiivisista testituloksista ja sairastamisen jälkeisen vasta-aineiden määrästä. Sovellus ei sisällä uutta ja vallankumouksellista teknologiaa, vaan perustuu maan jo nykyisin monipuolisesti käyttämään sähköiseen asiointijärjestelmään, missä ovat jo ennestään mm. terveystiedot, verot ja sähköinen allekirjoittaminen. 

Guardtime-yhtiö perustettiin toistakymmentä vuotta sitten torjumaan lähinnä tietomurtoja ja kyberhyökkäyksiä. Guardtime Healthin vasaavaan lääkärin Ain Aaviksoon mukaan rokotustodistuksen antaminen ei vaikuta ihmisten yksityisyyden suojaan.

Sovelluksen laajentamisesta myös Suomeen keskustellaan parhaillaan ministeriöiden välillä. Sovellus voitaisiin ottaa käyttöön mm. maiden välisessä laivaliikenteessä.    

– Seuraava kysymys on, mitkä valtiot hyväksyvät sovelluksen. Toivomme, että voisimme testata sitä esimerkiksi Viron ja Suomen välillä. Käymme keskusteluja asiasta mm. laivayhtiöiden kanssa, Aaviksoo kommentoi.

Varhila: Yhteinen koronapassi ei todennäköinen

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei pidä todennäköisenä yhteistä koronapassia vain Viron ja Suomen kesken.

Varhilan mukaan ensisijainen on kesäksi luvattu EU:n koronapassi, johon merkitään yhteisin kriteerein rokotukset, kororantestit sekä mahdollinen sairastuminen ja toipumusaika:

– Jos aiotaan EU:n sisällä helpottaa matkustamista maasta toiseen, niin silloin näiden pitää olla yhteneväiset. Me käymme säännönmukaisesti Viron kanssa keskusteluja. Erityisesti työmatkaliikenteen mahdollistaminen on siellä yhtenä tärkeänä asiana, mutta tietyllä tavalla toki ollaan varauksellisia, mikäli tautitilanne ei Virossa olennaisesti parane.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja