Näin kuningas Charlesin kruunajaiset etenevät – ota tästä haltuun historiallisen päivän aikataulu!

Tältä se näytti: Charles sai kruunun päähänsä 0:53
Näin kuningas Charles kruunattiin – katso videolta!

Ota tästä haltuun kuningas Charlesin kruunajaiskulkueen aikataulu lauantaina 6. toukokuuta. MTV Uutiset seuraa kruunajaisia paikan päällä ja MTV Uutiset Livessä.

Kuningas Charlesin ja kuningatar Camilla kruunajaisia vietetään 6. toukokuuta. Olemme koonneet alle kruunajaispäivän aikataulun. Kruunajaisseremonia alkaa kello 11 paikallista aikaa, eli kello 13 Suomen aikaa. MTV Uutiset seuraa kruunajaisia paikan päällä ja MTV Uutiset Livessä.

12:20 Suomen aikaan kulkue lähtee liikkeelle. Kulkue kulkee The Mall -katua pitkin Trafalgar Squereä ja sieltä Whitehall-kadulle ja aina Parlamenttikadulle asti, kunnes kulkue kääntyy Parlamenttiaukiolle. Tämän jälkeen kulkue saapuu Westminister Abbeyyn.

Kuningas ja kuningatar matkaavat tämän matkan kuuden hevosen vetämällä Diamond Jubilee State Coach -vaunulla, joka on ollut käytössä vuodesta 2014 alkaen.

Näin kuningas Charlesin kruunajaiset etenevät 2:33
Näin kuningas Charlesin kruunajaiset etenevät

12:53 Kuningas Charles astuu sisään Westminister Abbeyn Great West ovesta ja kävelee kohti Westminister Abbeyn keskikohtaa.

13:00 Kruunajaisseremonian on määrä alkaa. Seremoniassa on useita eri vaiheita ja sen odotetaan kestävän hieman alle kaksi tuntia. 

Seremonian vaiheet ovat tunnustus, vala, voitelu, virkaan asettaminen ja valtaistuimelle nouseminen. Tilaisuudessa fyysisen kruunaamisen lisäksi Charles vannoo virallisesti valansa tullakseen Englannin kirkon päämieheksi. Valan vannomisen yhteydessä Charles lupaa puolustaa lakia, sekä Englannin kirkkoa.

Suomalaista herkkua ja Paavin muistaminen – tätä kaikkea Charles saa kruunajaislahjaksi 4:51
Suomalaisia makeisia ja Paavin häkellyttävä lahja – tätä kaikkea Charles saa kruunajaislahjaksi

Kuningas Charlesin kunnianosoituksen jälkeen kuningatar Camilla "voidellaan" ja kruunataan valtaistuimelle yksinkertaisemassa seremoniassa. Kuningatar Camillan ei tarvitse vanoa valaa. Camilla kruunataan kuningatar Maryn kruunulla.

Voiteleminen tarkoittaa sitä, että arkkipiispa voitelee kuninkaan pyhällä öljyllä. Pyhän öljyn tarkkoja raaka-aineita ei tiedetä, mutta BBC:n mukaan öljy, jolla Charles voidellaan, tulee olemaan vegaaninen eikä sitä ole testattu eläinkokeilla. 

Lähtö Westminister Abbeysta

Kuningas ja kuningatar lähtevät valtaistuimiltaan ja menevät Pyhän Edwardin kappeliin. Kappelissa Charles vaihtaa Pyhän Edwardin kruunun Imperial State kruunuun ennen kuin he liittyvät kulkueeseen kansallislaulun soidessa.

Kuningas ja kuningatar palaavat päinvastaista reittiä Buckinghamin palatsiin Gold Stare -vaunuilla. Walesin prinssi William ja hänen puolisonsa sekä heidän kolme lastaan matkustavat kuninkaan ja kuningattaren perässä tulevilla vaunuilla.

Kulkueeseen osallistuu noin 4 000 Britannian armeijan henkilöä.

Kruunajaiskulkueen matka kestää 33 minuuttia ja matkaa kulkueelle on 2.29 km. 

15:33 Kuningas ja kuningatar saapuvat Buckingham palatsiin. Pienen tauon jälkeen he saapuvat puutarhan edustalle, jossa he saavat kuninkaallisen tervehdyksen sekä kolme hurraa huutoa.

16:15 Buckinghamin palatsista on vahvistettu, että kuningas Charles ja kuningatar Camilla saapuvat parvekkeelle katsomaan ylilentoa. Ylilento kestää kuusi minuuttia. Vielä ei ole selvillä, ketä muita kuninkaallisen perheen jäseniä parvekkeella nähdään.

MTV Uutiset seuraa kruunajaisia paikan päällä ja MTV Uutiset Livessä.

Lue myös:

    Uusimmat