Näin kiire vaikuttaa hyvinvointiimme

Kiireessä moni unohtaa tärkeimmän, eli oman itsensä. Tingimme hyvinvoinnistamme usein silloin, kun arjen paineet kasvavat liian suuriksi. AVAn lukijat kertovat, miten kiire vaikuttaa heihin.

Uni, liikkuminen ja ruokavalio kärsivät, kun elämä on jatkuvaa menemistä. Tätä mieltä ovat AVAn lukijat, joista suurin osa, 66 prosenttia, myöntää tinkivänsä hyvinvoinnistaan kiireen takia. Vähemmistö, 34 prosenttia ei sen sijaan tingi hyvinvoinnistaan edes silloin, kun työ, lapset ja harrastukset tekevät arjesta yhtä hullumyllyä, kyselymme osoittaa.

"En jaksa mennä lenkille"

Hyvinvointiaiheiseen kyselyymme vastasi 213 AVAn lukijaa. Heistä suurin osa myöntää, että kiireessä omalle hyvinvoinnille ei tunnu löytyvän aikaa.

Näin lukijamme kommentoivat aihetta:

"Nukun liian vähän, syön epäterveellisesti ja juon epäterveellisiä energiajuomia kiireessä. Lisäksi olen kaikesta stressaava ihminen, joten kiireen takia en osaa rentoutua, enkä edes yritä rentoutua, koska se aiheuttaa noidankehän stressaamisen suhteen."

"Nukun aivan liian vähän, että ehdin tekemään kaikki arjen askareet ja työtehtävät. Urheilulle varaan aikaa aamulla klo 5-7 välillä."

"Uni jää vähemmälle, kun on kiireitä. Samoin liikunnan harrastaminen jää joinain viikkoina melkein kokonaan väliin."

"Töissä on niin kiire ja pitkiä päiviä ettei yksinkertaisesti jaksa. Koiran hyvinvoinnista jaksan huolehtia mutta omastani en. Pitää vielä soitella monta kertaa päivässä ja illassa miesystävälle. Sitten unipilleri ja sen suomat neljän tunnin tirsat ja taas valmiina uuteen päivään.---"

"Olen jo sen ikäinen (59 vuotta), että en jaksa työpäivän jälkeen mennä lenkille, ja tulee syötyä vääriä ruokia, paino on noussut ja jaksaminen vähentynyt olennaisesti. Sitä vaan odottaa eläkkeelle pääsyä, on vaan niin monta vuotta, että hirvittää, kuinka sitä jaksaa sinne asti olla työssä."

"Masennus lopetti kiireen"

Osa lukijoistamme ei halua tinkiä hyvinvoinnistaan edes kiireessä. Oma hyvinvointi menee kaiken edelle.

Näin lukijamme kommentoivat:

"Kyllä se olen minä, josta eniten välitän. Oma hyvinvointini menee muun, etenkin jonkun typerän kiireen, edelle aina. Vain omat lapseni laitan etusijalle, ohi itseni."

"Nautin niin paljon vain olemisesta, vaikka vain kotona löhöillen, joten en koskaan ota mitään ylimääräistä elämääni, jos siltä tuntuu. Nautin ja nautin. Sitten teen kotijuttuja, kun tuntuu siltä ja joka päivä järjestystä, niin kotikin on hyvässä kunnossa. Elämä on ihanaa, kiirettä en tee itse."

"Sairastuttuani masennukseen olen opetellut lopettamaan hökellyksen. Sellainen oppitunti pitäisi olla jokaisen elämässä; kuinka lopetetaan kiireen tekeminen itselleen? Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla tai samana päivänä, siivouksenkin välissä voi rapsutella koiraa tai juoda kahvit jos siltä tuntuu. Kuka muka pakottaa imuroimaan ja moppaamaan tukka putkella? Ei kukaan muu kuin itse. Rikkokaa rutiineja ja miettikää mikä olisi itsellenne mieleinen elämä. Elätkö sitä? Aina voi tehdä jotain, edes pieniä muutoksia, mieleisempää arkea ja elämäntyyliä kohti. ---"

"Jätä työ työpaikalle"

Kiire koettelee niin tavallisia tallaajia kuin tähtiäkin. Uupumuksestaan ovat viime aikoina puhuneet muun muassa näyttelijä Halle Berry ja poikabändi One Directionissa esiintyvä Zayn Malik, jonka taannoinen painonpudotus on lähipiirin mukaan työkiireiden ja stressin syytä. Berry sen sijaan paljasti vastikään Total Film -lehdelle, että vaikea lapsuus antoi hänelle eväitä hankkia apua ajoissa. Alkoholisti-isän kanssa kasvanut Berry on ymmärtänyt, että ongelmiinsa on parasta hakea apua ammattilaiselta.

– Kun olen stressaavassa paikassa, soitan psykologilleni ja käymme läpi tunteitani, Berry kertoo.

Näyttelijä on oppinut myös pitämään yksityiselämänsä ja työnsä erossa toisistaan.

– Vanhemmiten olen tajunnut kuinka tärkeää on jättää työ työpaikalle. On hyvin haitallista yksityiselämälleni, erityisesti nyt kun minulla on lapsia, tuoda puolet filmimaailman asioista kotiin. Minun täytyy tulla kotiin ja olla äiti, se sama persoona joka olin kun lähdin kotoa, Berry kertoo.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Osittainen lähde: Female First

Kuva: Shutterstock, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat