Näin kehitysvammaisten ihmisoikeuksia loukataan Suomessa

Samaa luuta ja nahkaa -kampanja alkaa torstaina. Kampanja muistutta, että ihmisoikeuksien loukkaukset ovat arkipäivää Suomessa. Kehitysvammaisten ihmisten elämää rajoitetaan rajusti esimerkiksi asumisen, opiskelun, työnteon ja rakkauden suhteen.

Torstaina alkavaa kehitysvammaisten viikkoa (1.-7.12.) juhlitaan näkyvästi radiossa ja televisiossa Samaa luuta ja nahkaa -kampanjan siivittämänä. Kampanjan tarkoitus on tuoda esille epäkohtia, joita kehitysvammaisten elämään Suomessa liittyy.

Kehitysvammaisten Tukiliiton mukaan kehitysvammaisten ihmisten kokemat ihmisoikeuksien loukkaukset ovat arkipäivää Suomessa. Heidän elämäänsä rajoitetaan rajustikin esimerkiksi asumisen, opiskelun, työnteon ja rakkauden suhteen. Rajoituksia puolustetaan milloin talouden, milloin henkilön oman turvallisuuden nimissä. Riskitön, köyhä ja toisten määrittelemä elämä on järjestön mukaan ihmisarvon halveksimista.

Yksi epäkohta on kehitysvammaisten tekemä työ, josta harva saa palkkaa. Kehitysvammaiset tienaavat keskimäärin viisi euroa päivässä. Suurin osa saa pääasiallisen toimeentulonsa työkyvyttömyyseläkkeellä, joka on alle 700 europa kuussa.

– Jos olisin rikkaampi, kävisin kylpylässä ja ostaisin kissalle uuden hihnan, kehitysvammainen Anu kertoo toiveistaan.

Tapahtumia eri puolilla maata

Valtakunnallista kehitysvammaisten viikkoa vietetään eri puolilla maata monin tapahtumin ja tempauksin. Niiden järjestämisestä vastaavat Kehitysvammaisten Tukiliiton paikalliset yhdistykset sekä kehitysvammaisten ihmisten oma Me Itse -yhdistys.

Teemaviikon aihe tänä vuonna on vapaaehtoistoiminta. Kampanjan sivustolla voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Vapaaehtoistyöhän voi tutustua myös paikallisyhdistystoiminnan kautta.

Kehitysvamma ei ole sairaus

Suomessa on arviolta noin 40 000 ihmistä, joilla on kehitysvamma. Kehitysvamma ei ole sairaus. Se on vaurio tai vamma, joka haittaa jokapäiväistä selviytymistä sitä vähemmän, mitä paremmin yhteiskunta on suunniteltu meille kaikille.

Kehitysvamma on vamma ymmärtämis- ja käsityskyvyn alueella. Kehitysvamma ilmenee ennen 18 vuoden ikää. Vamma voi johtua joko syntymää edeltävistä syistä, synnytyksen yhteydessä sattuneista vaurioista tai lapsuusiän sairauksista ja tapaturmista. Osa syistä jää kokonaan selvittämättä.

MTV3/Helmi, Kehitysvammaisten Tukiliitto

Kuvat: Shutterstock/Marcel Jancovic

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja