Näin karussa betonikatoksessa pikkupotilaista otetaan koronavirusnäyte, hoitajilla tuhti suojavarustus: "Drive in -näytteenotto on aika nopea"

4:02

Jos perhe epäilee, että lapsella on koronavirustartunta ja suuntana on Helsingin Uusi lastensairaala, tapahtuu näytteenotto yllättävässä paikassa. Suojavarusteisiin pukeutuneet hoitajat ottavat näytteen perheen autossa ambulanssikatoksessa.

Uuden lastensairaalan ambulanssikatos on askeettinen betoninen paikka, joka sijaitsee päivystyspoliklinikan vieressä. Etukäteen ajan varannut perhe ajaa autollaan katokseen. Ovesta tulevat hoitajat, jotka ottavat näytteen auton avatun oven tai ikkunan kautta.

– Se on nopea toimenpide, jossa lapselta otetaan nenänielusta näyte pumpulipuikolla. Kokonaisuudessaan toimenpide vie 5–10 minuuttia, kertoo ylilääkäri Eero Jokinen.

Hoitajilla on suojavarustus eli suojatakki, hengityssuojain ja visiiri.

– Visiiri siksi, jos lapsi yskäisee ja pisaroita lentää. Noudatamme suojavarusteissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita. 

Voiko hoitajien suojavarustus ja karu näytteenottopaikka pelottaa lasta?

– Ei tämä varmastikaan sen pelottavampaa ole kuin näytteenotto yleensäkään. Perhe on kuitenkin ympärillä ja auto tuttu. Henkilökuntamme on hyvin taitavaa kertomaan lapselle etukäteen, mitä tehdään, toteaa Jokinen.

Ulkona tapahtuvalle näytteenotolle on syynsä.

– Sairaalan eristyshuonetta on pidettävä valmiina, jos joku on oikein vaikeasti sairas. Yleensä nämä lapset, joilta otetaan näytteet, eivät ole kovinkaan sairaita. 

Jos näyte otetaan sisällä, eristyshuone pitää desinfioida ja puhdistaa kunnolla. Aikaa menee reilusti yli tunti. Seuraava näyte voidaan ottaa vasta sen jälkeen.

– Drive in -näytteenotto on aika nopea. 

Näytteenottoon ei autoilla kuin Mäkkäriin

Uuden lastensairaalan näytteenottoon ei voi ajaa kuin hampurilaisravintolaan – tuosta vain ilmoittamatta.

– Jos on epäily koronaviruksesta, perhe soittaa koronaneuvontapuhelimeen tai meidän päivystysapuumme. Sieltä sitten tarvittaessa yhdistetään asiantuntijalle, että otetaanko näyte vai ei. Vasta sen jälkeen tänne voi tulla ajanvarauksella, muistuttaa ylilääkäri Eero Jokinen. 

Uuden lastensairaalan ambulanssikatoksessa otetaan lapsilta muutamia näytteitä päivässä. Entä jos varmistuukin, että lapsella on korona?

– Meidän asiantuntijamme tai lääkäri ottavat yhteyttä perheeseen ja antavat tarvittavat ohjeet. 

Lapset eivät ole koronaviruksen suhteen erityisessä riskiryhmässä. Lapsilla korona on tämänhetkisen tiedon mukaan melko vähäoireinen. 

Drive in -näytteenotosta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja