Näin ikkunanpesu onnistuu talvella – lue ohjeet!

Vaikka ikkunat suositellaan pestäväksi vasta ilmojen lämmettyä, voi puunauspuuhiin ryhtyä talvellakin, jos tilanne sitä vaatii.

Päivien valostuessa auringonvalo paljastaa karusti syksyn ja talven aikana ikkunoihin kertyneen moskan ja lian. Talvista ikkunanpesua ei kuitenkaan yleensä suositella: sen ongelmat liittyvät luonnollisesti pakkaseen, joka saa pesuveden jäätymään laseihin, ja kodin lämpötilan laskemaan epämiellyttävän alhaiseksi.

Jos tilanne on niin paha, että keväästä muistuttavaa aurinkoa saa tosissaan tihrustella ikkunan läpi, voi ikkunanpesimeen tarttua talvisellakin säällä. Pesuveden jäätymisongelma ratkeaa lorauttamalla veteen auton tuulilasinpesunestettä tai Sinolia, jonka jälkeen ikkunat pestä täysin normaaliin tyyliin.

Talvista ikkunanpesupuuhaa kannattaa harkita tarkkaan. Koska ikkunat joutuvat olemaan paljon auki, operaatio ei ole kovin energiataloudellista eikä miellyttävääkään kylmyyden takia. Jos ikkunassa oleva moska kuitenkin ahdistaa, ikkunanpesu tulisi suorittaa mahdollisimman leudolla ilmalla.

Vinkit tehokkaaseen ikkunanpesuun

– Hoida homma kerralla kunnolla. Näin vältytään ikkunoihin jääviltä tahroilta ja vesirannuilta, jotka pahimmassa tapauksessa pakottavat ryhtymään pesupuuhiin heti uudestaan.

– Aloita ikkunanpesusessio tarkistamalla välineet. Tarvitset sangon, ikkunanpesimen, ikkunankuivaimen ja säämiskän, ikkunaliinan tai nukkaamatonta paperia.

– Pesuaineeksi käy astianpesuaine, yleispuhdistusaine tai ikkunanpesuaine. Muista kohtuus pesuaineen kanssa. Lorauta talvella pesuveden joukkoon myös tuulilasinpesunestettä tai Sinolia.

– Ennen varsinaista ikkunoiden kiillottamista kannattaa puhdistaa ikkunoiden puitteet, ensin imuroimalla ja sitten pyyhkimällä kostealla rätillä.

– Lasit kannattaa pestä uloimmasta ikkunasta alkaen. Pese ikkuna pesimellä huolellisesti, jonka jälkeen vedä ikkuna kuivaksi tasaisilla yhdensuuntaisilla vedoilla ylhäältä alas tai sivulta sivulle. Kuivaa ikkunakuivain nukkaamattomaan paperiin tai liinaan aina ennen uutta vetoa – näin minimoit lasiin jäävien jälkien määrän. Muista vaihtaa pesuvesi riittävän usein. Muista, että Sinolilla tai tuulilasinpesunesteellä lantraamaton vesi voi talvella jäätyä ikkunan pintaan!

– Jos ikkuna näyttää edelleen likaiselta, sekoita yksi kupillinen etikkaa neljään kupilliseen vettä. Suihkuta etikkavettä ikkunan pintaan ja kuivaa ikkuna nukkaamattomalla paperilla. Paras tapa saada ikkunasta täysin tahraton, on pyyhkiä ikkunanpinta paperilla täysin kuivaksi.

– Kuivaa vielä lopuksi ikkunan nurkat säämiskällä tai vaikka talouspaperilla. Viimeistele homma kuivaamalla ikkunalaudat.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja