Näin EU-maat avaavat tänään rajojaan: muutama maa ei niitä koskaan sulkenutkaan, Tanskan ja Saksan rajalla tänään lähes 10 kilometrin jonot

Espanjassa odotetaan suomalaisturisteja kovasti – suomalaisyrittäjä Ville aikoo lennättää itse turisteja aurinkorannikolle 5:40
Espanjassa odotetaan kovasti suomalaisturisteja – katso suomalaisyrittäjän tunnelmia

Monet EU-maat avaavat tänään rajojaan muiden EU-maiden kansalaisille. Pahimman epidemiatilanteen maiden kansalaiset joutuvat kuitenkin vielä odottamaan vuoroaan.

EU-komissio suositti taannoin, että jäsenmaat luopuisivat sisärajojen valvonnasta 15. kesäkuuta ja ulkorajat avattaisiin 1. heinäkuuta.

Moni jäsenmaa kuitenkin purkaa rajavalvontaansa vaiheittain, eivätkä kaikkien EU-maiden kansalaiset pääse vielä tänään matkustamaan vapaasti unionin sisällä.

Harva maa haluaa ruotsalaisia turisteja

Moni maa on valinnut linjan, jossa matkustaminen sallitaan suurimmasta osasta EU-maista, mutta pahimman epidemiatilanteen maiden kansalaiset joutuvat vielä odottamaan vuoroaan.

Useimmin rajojen avaamisen ulkopuolelle jäävät ruotsalaiset.

Esimerkiksi Itävalta avaa tiistaina rajansa EU-maista tuleville Ruotsia, Espanjaa ja Portugalia lukuun ottamatta. Myös Britanniaa koskevat rajoitukset pysyvät voimassa.

Tshekki pitää rajat kiinni vielä ruotsalaisille, espanjalaisille ja belgialaisille.

Kreikka hyväksyy jopa monet aasialaiset turistit

Joissakin maissa on löyhempi linja.

Saksa sallii EU:n, Schengen-alueen ja Britannian kansalaisten maahantulon tiistaista lähtien ja Puola avasi rajansa näiden maiden kansalaisille jo lauantaina.

Belgia avaa rajansa EU-kansalaisille tänään, kuten tekee myös Kroatia.

Myös Ranska avaa rajojaan, mutta se vaatii Espanjasta ja Britanniasta saapuvilta kahden viikon karanteenia.

Yhden maailman pahimmista koronavirusepidemioista kokenut Italia puolestaan avasi rajansa eurooppalaisille jo 3. kesäkuuta.

Kreikka avaa rajansa maanantaina EU-kansalaisten lisäksi monien Aasian maiden kansalaisille.

Suomella ja Tanskalla varovainen linja

Maanantaista lähtien rajavalvonta loppuu Baltian maista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista saapuvien osalta.

Hallitus kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muihin kuin näihin kuuteen maahan, ja esimerkiksi matkustusrajoitukset Suomen ja Ruotsin välillä pysyvät voimassa.

Myös Tanska avaa rajojaan varovasti. Maanantaista lähtien maahan pääsee Saksasta, Norjasta ja Islannista, kunhan pystyy todistamaan, että aikoo yöpyä ainakin kuusi perättäistä yötä Kööpenhaminan ulkopuolella.

Tanskan ja Saksan rajalla Fröslevin rajanylityspaikalla oli maanantaiaamuna uutistoimisto Ritzaun mukaan 7–8 kilometrin jono.


Lue myös:

    Uusimmat