Mainos

Näin autovakuutusten hinnat vaihtelevat paikkakunnittain - roimat erot

MTV3 Uutiset vertasi autovakuutusten hintoja eri puolilla Suomea. Kalleimmat autovakuutukset löytyvät Helsingistä ja Lapista. Edullisimmillaan autovakuutukset puolestaan ovat Tampereella ja Kuopiossa.

Auton ostaminen Suomessa on iso satsaus taloudellisesti. Verot nostavat menopelin hintaa ja polttoaineiden hinnat rokottavat entisestään kukkaroa.

Tämän lisäksi autoilija joutuu pulittamaan suurehkot summat erinäisiä vakuutusmaksuja. Vakuutus ei kuitenkaan ole kaikille samankokoinen. Hintaan vaikuttavat useat eri tekijät, kuten auton merkki, teho ja vakuutuksenottajan ikä.

Myös sillä on väliä, mikä on auton omistajan kotikunta. MTV3 Uutiset pyysi Pohjola-ryhmän vahinkovakuutuspalvelulta ja vakuutusyhtiö Fennialta laskelmia siitä, millaiset alueelliset erot autovakuutuksille muodostuvat.

Esimerkkinä on käytetty 50 -vuotiasta vakuutuksenottajaa, jolla on 70 prosentin bonus liikenne- ja Kasko-vakuutuksessa joko Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa, Vaasassa, Oulussa tai Rovaniemellä.

Esimerkkiautot ovat kansansuosikit Toyota Avensis ja Volkswagen Golf. Lisäksi vertailuun otettiin Honda CR-V, joka on MTV3 Uutisten selvityksen mukaan liettualaisten varkaiden suosiossa. Kysymys kuuluu, kuinka paljon varkausriski nostaa kyseisen auton vakuutusta, vai nostaako ollenkaan.

Helsinki kallein

Tulos on selvä. Vakuutusyhtiöiden hinnoittelussa suomalaisten suosikkiauton Volkswagen Golfin laaja autovakuutus nousee vuodessa 70–100 euroa kalliimmaksi Helsingissä kuin Tampereella, Kuopiossa tai Vaasassa. Tarkat summat löytyvät . Myös vakuutusyhtiöiden hinnoitteluissa on eroja.

Myös Oulussa ja Rovaniemellä vakuutuksen hinta on vuodessa enemmän vakuutusyhtiöstä riippuen kuin Tampereella ja Kuopiossa. Pohjoisen teillä vakuutuksen hintaa nostaa suhteessa muualle maahan porokolaririski ja sääolosuhteet. Helsingissä hintoja nostavat puolestaan totutusti suuret liikennemäärät.

-Myös välimatkat ovat suuremmat pohjoisessa. Tämä lisää riskiä ja vakuutuksen hintaa, sanoo Pohjola Vakuutuksen tuotepäällikkö Teuvo Kaipainen.

Koolla on väliä

Toyota Avensiksen osalta erot vakuutusten suhteen nousevat vielä suuremmiksi, koska isompi ja tehokkaampi auto on suurempi riskitekijä kapeilla Helsingin kaduilla kuin esimerkiksi Kuopion torilla. Tämän vuoksi helsinkiläinen Avensis-kuski joutuu maksamaan 90–150 euroa enemmän köröttelystä kuin muualla Suomessa kirjojansa pitävä avensislainen.

Helsinkiläisen Avensiksen omistajan kukkaro kevenee myös samalla paikkakunnalla asustavaa Golf-kuskia enemmän, sillä laajan autovakuutuksen erotus on Helsingissä 100–170 euroa merkkien välillä, vakuutusyhtiöstä riippuen.

Myös muilla paikkakunnilla vakuutusten erot kyseisten automerkkien välillä ovat useita kymmeniä euroja. Hintaa nostaa Avensiksen hiukan suurempi koko ja teho.

Honda CR-V kiinnostaa

Eri automerkit kiinnostavatkin rikollisia milloin mistäkin syystä. MTV3 Uutiset toi esille, että Honda CR-V on merkki, joka erityisesti on itäeurooppalaisten rikollisliigojen suosiossa. Näillä pitkäkyntisillä näyttäisi olevan käytössään laitteistoa, jolla pystytään ohittamaan kyseisen mallin käynnistyksenestojärjestelmä.

Vakuutusyhtiöt eivät ole kuitenkaan ainakaan vielä ottaneet varkausriskiä huomioon kyseisen Hondan kohdalla. Kyse on uudesta ilmiöstä, joka vaatii pidempää seurantaa, sanoo Pohjolan Vakuutuksen tuotepäällikkö Teuvo Kaipainen.

Myös Fenniassa tilannetta aiotaan seurata tiiviisti.

-Tässä vaiheessa emme ole vielä hinnoitelleet CR-V:n vakuutukseen kyseistä riskiä. Jos trendi jatkuu, niin silloin pitää arvioida tilanne uudelleen, sanoo Fennian osastopäällikkö Juha Marjanen.

Hondan tämänhetkistä vakuutushintaa nostaa auton koko ja teho.

Riskimaa nostaa hintaa

Vakuutusyhtiöt laskevat riskinsä eri autojen suhteen hyvinkin tarkkaan. Tämän vuoksi niiden liiketoiminta ei tappiota tee.

Esimerkiksi varkausvahingoissa vakuutusyhtiöt ovatkin ottaneet käyttöön erilaisia lisäomavastuita tietyissä maissa kuten Virossa, Latviassa ja Liettuassa, joissa autovarkauksien määrä on suurempi kuin Suomessa.

Yleensä laaja Kasko-vakuutus on voimassa Euroopan talousalueella ja Venäjää lukuun ottamatta Euroopan talousalueen ulkopuolisissa Green Card -sopimusmaissa.

Katso tarkempi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.