Mainos

Matkalainen varo! Nämä autot lähtevät suomalaisten alta Latviassa

Ulkoministeriö, vakuutusyhtiöitä edustava Finanssialan keskusliitto sekä myös poliisi kehottavat Baltiaan autolla suuntaavia lomanviettäjiä erityiseen huolellisuuteen ajoneuvon säilyttämisessä.

Tarkkaavaisuuteen on syytä varsinkin Latviassa. Autovarkaat ovat iskeneet ja todennäköisesti iskevät jatkossakin turistien suosimassa Riiassa ja Jurmalassa. Tänä kesänä varkaiden suosiossa ovat olleet Hondan CR-V -mallit sekä jotkut BMW:t.

Sisäministeriön poliisiyhdysmies Baltiassa, lähetysneuvos Janne Pentti kertoo, että autovarkauksien takana ovat liettualaislähtöiset rikollisliigat, joilla on tietotaitoa juuri Honda- ja BMW-merkkeihin. Liigoilla on käytössään ajonestolaitteiden murtolaitteita ja muita työvälineitä, joilla turvalukittu auto saadaan liikkeelle.

- Esimerkiksi Norjasta näitä Honda CR-V -autoja on kesän aikana varastettu melkein 20 kappaletta. Asialla ovat omaisuusrikoksiin erikoistuneet liettualaisliigat, joiden toimialueena on koko pohjoinen Eurooppa.

Latviassa suomalaisten omistamia Honda CR-V-maastureita on lähtenyt kesän aikana varkaiden matkaan jo kuusi kappaletta, todennäköisesti määrä kasvaa kesän myötä.

- Kesäaikaan, kun turisteja on paljon Latviassa, suomalaisiakin, niin autohan on helppo viedä sieltä ennemmin kuin lähteä laivoilla näitä autoja etsimään.

Vakuutusyhtiöitäkin edustavan Finanssialan keskusliiton näkemys on, että autovarkauksien takia Honda CR-V:n omistajien kannattaa todella miettiä, minne autonsa Latviassa jättää.

- Itse en lähtisi Hondalla Latviaan, kun tilanne on tämä, turvallisuusjohtaja Risto Karhunen sanoo puhelinhaastattelussa.

Edes vartioitu parkkipaikka ei välttämättä suojaa varkailta.

Epävirallisten asiantuntija-arvioiden mukaan liigoilla on apureita paikallisissa vartiointiliikkeissä ja jopa poliisivoimissa.

Espoolainen menetti autonsa kylpylälomalla

Vassili Tanska oli vielä kesän alussa uudehkon Honda CR-V: n omistaja.

- Varkaat veivät autoni yöllä maksulliselta, vartioidulta pysäköintialueelta Jurmalassa. Autossa oli ajonestolaite, mutta varkaat onnistuivat silti.

Poliisi kirjasi paikan päällä tapahtuneen ja totesi, että auto on luultavasti iäksi mennyttä.

- Meitä rauhoiteltiin kertomalla, että samana yönä oli varastettu kolme muutakin suomalaista autoa.

Ei siinä heidän mielestään sen kummempaa, Vassili puuskahtaa.

Autovaras iskee vaikka keskellä päivää

Eräs toinen autovarkaustapaus käy ilmi poliisin kirjaamasta rikosilmoituksesta. Tapaus ei ole harvinainen, mutta sitäkin röyhkeämpi.

Ilmoituksen mukaan suomalaismies pysäköi kesäkuun kolmas päivä Honda CR-V -autonsa riialaisen ostoskeskuksen parkkipaikalle.

Miehen palattua noin tunnin kuluttua hakemaan autoaan yllätys oli melkoinen, kun joku tuntematon mies ajoi hänen autollaan parkkipaikalta pois.

Auton omistaja oli loikannut paikalla olleeseen taksiin ja pyytänyt kuljettajaa seuraamaan autoaan. Taksinkuljettaja kuitenkin kadotti jossain vaiheessa Hondan näkyvistään. Kallis auto oli menetetty varkaille.

Minne varastetut autot päätyvät?

Liettualaisliigojen autosaaliit matkaavat usein EU-alueen ulkopuolelle. Poliisin mukaan autoja puretaan ja kootaan esimerkiksi Uzbekistanissa tai Azerbaidzhanissa ja myydään muun muassa Afrikkaan.

Poliisin ei kommentoi suuntaan eikä toiseen, onko viitteitä siitä, että varastettuja autoja kaupiteltaisiin väärillä papereilla takaisin Suomeen tuontiautoina.

- Kaikki on mahdollista, Pentti toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.