Myyrmannin uhreista löytyneet haulit olivat ensimmäinen viite pommi-iskusta – ratkaiseva vihje oli lattialta löytynyt ajokortti

Tero Haapala toimi tutkinnanjohtajana Myyrmannin räjähdyksessä: Näin epäillyn räjäyttäjän henkilöllisyys selvisi 11:55
Katso videolta, miten poliisi pääsi tekijän jäljille.

Vantaan Myyrmäessä sijaitsevan kauppakeskus Myyrmannin pommi-iskusta on tänään kulunut tasan 20 vuotta. Räjähdys tapahtui perjantaina 11. lokakuuta 2002. 

Räjähdystä arveltiin ensin onnettomuudeksi, mutta pian poliisille alkoi tulla tietoa teräshauleista, joita iskussa loukkaantuneiden leikkaushaavoista oli löytynyt.

Ensitilanteessa kauppakeskukseen hälytetty poliisipartio oli jo löytänyt lattialta ratkaisevan vihjeen tekijästä, josta tutkinta ei vielä kuitenkaan tiennyt.

Myyrmannin räjähdyksen esitutkinnassa tutkinnanjohtajana toimineen Tero Haapalan mukaan ensitietietojen tarkentuminen pommiepäilyksi kesti kuitenkin useita tunteja.

– Pommiryhmä teki työtään ja tarkasti alueita. Oli mahdollista, että siellä olisi ollut uusia räjähteitä ja tila piti saada turvalliseksi, keskusrikospoliisissa rikosylikomisariona tuolloin työskennellyt Haapala kertoo MTV Uutiset Livessä.

Haapala jäi vuoden alussa eläkkeelle työstään.

Poliisin tekninen tutkinta löysi Myyrmannin seinärakenteista hauleja pian räjähdyksen jälkeen.

Haulit ensimmäinen viite pommista

Haulit olivat ensimmäinen viite siitä, ettei kyse voinut olla vahingosta.

– Siihen asti oli haettu luonnollista selitystä räjähdykselle. Nyt kaasu sekä klovnin ilmapallojen puhaltaminen saatiin suljettua pois, jonka jälkeen lähdettiin etsimään todellista syytä, Haapala muistelee.

Tässä vaiheessa viranomaisilla ei ollut minkäänlaista tietoa mahdollisesta tekijästä.

– Siinä vaiheessa oli suuri huoli siitä, kuka tämä tekijä oli ollut ja oliko hän poistunut tilasta ja mitkä hänen tarkoituksensa ja motiivinsa olivat olleet.

Lattialla hauliniskemä ajokortti

Ensimmäisenä kauppakeskukseen hälytetty poliisipartio oli kuitenkin jo tehnyt ratkaisevan löydön. Tutkintaryhmä ei tästä vielä tiennyt mitään.

– Poistuessaan kauppakeskuksesta toinen partion poliiseista löysi lattialta nuoren miehen ajokortin ja pani sen povitaskuunsa. Illan aikana sitten kortti kulkeutui Tikkurilan poliisiasemalle, josta aamulla keskusrikospoliisiin, Haapala kuvailee.

Kun KRP:ssä tarkasteltiin hauliniskemää ajokorttia, se paljastui ratkaisevaksi vihjeeksi jutussa.

Katso tästä alta koko MTV Uutisten erikoislähetys Myyrmannin räjähdyksestä: 

Lue myös:

    Uusimmat