Myrkylliset valkokärpässienet syynä neljään vakavaan myrkytystapaukseen

Uudenmaan sairaaloihin on tullut viiden päivän sisällä neljä potilasta, jotka ovat hengenvaarassa syötyään valkokärpässieniä. Potilaille ei ole vielä tehty maksansiirtoja mutta sitä harkitaan.

-Potilaiden verta yritetään puhdistaa maksakoneella. Kun sienen myrkky tuhoaa maksan, se jo itsessään työntää elimistöön haitallista myrkkyä. Osa tästä voidaan poistaa maksakoneella, professori Krister Höckerstedt Helsingin yliopistollisen keskussairaalan elinsiirto- ja maksakirurgian klinikalta sanoo.

Valkokärpässienimyrkytykset ovat erittäin harvinaisia. Kymmenen vuoden aikana maksakirurgian klinikka on hoitanut maksansiirrolla vain kaksi potilasta.

Erittäin myrkyllisiä valkokärpässieniä on Suomen metsissä juuri nyt poikkeuksellisen paljon, mikä johtuu lämpimästä kesästä. Yhä useampi törmää siis sieniretkellään myös valkokärpässieneen.

Yhdenkin valkokärpässienen syöminen saattaa tuhota maksan täysin ja on siis hengenvaarallista.

-Silloin tehdään maksansiirto, jos ehditään ja voidaan, Höckerstedt sanoo.

Vain kaikkein vakavimmat sienimyrkytykset päätyvät maksaklinikalle asti. Useimmat hoidetaan keskussairaaloissa.

Myrkytyksiä sattuu kokeneille sienestäjille

Valkokärpässieni on kaikkein vakavimpien myrkytysten yleisin aiheuttaja. Se aiheuttaa myrkytysoireita vasta 6-24 tuntia syömisen jälkeen. Siinä vaiheessa myrkytyksen estäminen on mahdotonta.

-Jos heti epäiltäisiin, että on syöty valkokärpässieniä, niin ei sitä syötäisi ollenkaan, ylilääkäri Kalle Hoppu myrkytystietokeskuksesta sanoo.

Hopun mukaan huomattava osa myrkytyksistä sattuu suhteellisen kokeneille sienestäjille. Myrkkysientä poimitaan iso määrä ja myrkkyannoskin on suuri.

-Suurin riski ei ole se, että joku poimii sattumalta mitä vaan. Kyse on siitä, että otetaan harkittu riski, Hoppu muistuttaa.

Helsingin yliopiston sieniosaston tutkija Pertti Salo kertoo, että hyvin usein tulee sienestäjiä, jotka tuntematonta sientä jo syötyään kysäisevät seuraavana päivänä, mitä se mahtoi olla.

-Se on ihan tavallista, että ihmiset syö kaiken mitä metsästä löytää, Salo ihmettelee.

Hänen mukaansa ihminen, joka tuntee herkkusienet ja kärpässienet, ei voi sekoittaa niitä vahingossa.

Valkosienimyrkytyksen saaneiden hoidossa olevien potilaiden sienestystiedoista ei ole vielä tietoa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat