Mainos

Myrkkyhämähäkit saattavat sopeutua Suomeen

Myrkyllisiä hämähäkkejä tulee silloin tällöin Suomeen tavaralähetysten mukana. Esimerkiksi mustaaleskeä saapuu meille ajoittain, mutta luonnossa sitä ei ole vielä tavattu, kertoo Eläinmuseon museomestari Timo Pajunen.

- On olemassa pieni mahdollisuus, että mustaleski voisi levitä luontoon. Ainakin toistaiseksi Suomessa on kuitenkin vielä sen verran ankarat talvet, että mustaleski ei niistä varmaan tykkäisi, Pajunen sanoo.

Ilmastonmuutoksen vuoksi tilanne saattaa muuttua. Pajunen ei pidä mahdottomana, että erittäin myrkyllinen hämähäkki mieltyisi meikäläiseen maaperään.

Viime viikolla uutisoitiin mustanlesken Ruotsin-valloituksesta. Asiantuntijan mukaan laji on jo saapunut länsinaapuriimme ja pohjoinen ilmasto sopii sille hyvin.

Mainettaan hellempi rakastajatar

Mustaleski on kuitenkin mainettaan parempi niveljalkainen. Toisin kuin yleensä luullaan, uros pääsee monesti naarasta karkuun parittelun jälkeen ja joutuu vain harvoin intohimoisen syöjättären suihin.

Myöskään hämähäkin purema ei ole aivan niin vaarallinen kuin luullaan.

- Kivulias se on varmasti, mutta harvemmin se tappaa, Pajunen sanoo.

Suomen luonnossa majailevista hämähäkeistä ikävin on museomestarin mielestä vesihämähäkki. Kivulias purija elää vedessä ja on levittäytynyt koko maahan.

Suomalaisia hämähäkkejä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, vaikka lajeista isoimmat pystyvätkin puremaan ilkeästi. Myös Ruotsin-matkoilla voi edelleen käydä huoletta, mustastaleskestä piittaamatta, Pajunen vakuuttaa.

Mutta...

- On niitä supermyrkyllisiäkin hämähäkkejä. Niitä ei ole tosin vielä täällä näkynyt, mutta eihän se ole sanottua, etteikö niitä tulisi jonkun banaanilähetyksen mukana tuolta tropiikista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.