Muuttamassa vuokralle? Ota huomioon nämä kustannukset

Vuokra-asuntoja vertaillessa kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset muut kustannukset, joita vuokralainen joutuu vuokran lisäksi maksamaan.

Varsinaisen vuokran lisäksi vuokralaisen maksettavaksi tulee usein muitakin asumiseen liittyviä kustannuksia. Tarkista ajoissa, mitä kuukausittaisiin asumiskuluihisi vuokran lisäksi kuuluukaan.

Vesimaksu

Vesimaksu määräytyy usein asunnossa asuvien henkilöiden lukumäärän mukaan. Vesimaksun suuruus voi perustua myös veden kulutukseen, jolloin asunnossa on vesimittari. Vesimaksut maksetaan vuokran yhteydessä vuokranantajan tilille. Joskus vesimaksu saattaa sisältyä vuokraan.

Vakuutus

Vuokrasopimuksessa lukee yhä useammin, että vuokralaisen täytyy ottaa vuokra-asuntoonsa kotivakuutus suomalaisesta vakuutusyhtiöstä. Vaikka ehtoa ei sopimuksessa olisikaan, kannattaa vakuutus silti ottaa. Vuokralainen maksaa vakuutusmaksun suoraan vakuutusyhtiölle.

Sähkö

Vuokralainen tekee sähkönjakelusopimuksen alueellisen sähköyhtiön kanssa. Sähköyhtiö laskuttaa suoraan vuokralaista

Lämmitys ja jätehuolto

Omakotitaloissa vuokralaisen vastuulla saattavat olla myös lämmityksestä ja jätehuollosta aiheutuvat kulut. Jos haaveilet omakotitalon vuokrauksesta, kannattaakin huomioida, että etenkin talvisin sen lämmityskulut voivat nostaa asumiskustannuksia huomattavasti. Tiedustele vuokranantajalta tai talon entiseltä asukkaalta, kuinka suuria sähkölaskut keskimäärin ovat.

Muut maksut

Kerrostaloissa muita yleisiä maksuja ovat sauna-, pesutupa- ja autopaikkamaksut. Nämä käyttökorvaukset maksetaan yleensä suoraan taloyhtiölle. Omakotitaloissa vuokralainen hoitaa myös piha-alueiden ja talon edustalla olevan jalkakäytävän hoidon.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Vuokraturva

Lue myös:

    Uusimmat