Mustasukkainen mies tappoi vaimonsa ilmakiväärillä lähietäisyydeltä – vetosi siihen, että eihän ilmakon luotiin ihminen kuole

Mustasukkainen mies ampui vaimoaan päähän ilmakiväärillä riidan päätteeksi. Vaimo kuoli ja mies sai yhdeksän vuoden vankeustuomion taposta.

Rikos tapahtui heinäkuussa 2022 Kouvolassa, kun pariskunta vietti aikaa kesämökillään. Miehen mukaan parille oli tullut riitaa heti aamusta, koska mies epäili, että vaimolla oli sivusuhde.

Pariskunta oli tennyt mökillä kesätöitä ja nauttinut alkoholia. Riita jatkui pitkin päivää.

Illalla riitely oli kärjistynyt niin, että vaimo uhkasi häipyä mökiltä ja soitti kyydin itselleen. Autokyytiä odottaessaan hän oli miehen mukaan uhannut naarmuttaa miehen autoa.

Mies haki aitasta ilmakiväärinsä ja osoitteli sillä vaimoaan oman kertomansa mukaan pelotteeksi. Vaimo ei kuitenkaan pelännyt vaan loukkasi miestä suusanallisesti.

– Tätäkään et osaa, vitun löysämuna, mies kertoi vaimonsa huutaneen.

Pariskunta oli noin metrin päässä toisistaan ja mies osoitti vaimoaan ohimoon laukaistessaan aseen. Mies soitti heti hätäkeskukseen ja yritti elvyttää uhria.

Vaimo kuitenkin kuoli hätäkeskuspuhelun aikana.

Erouhkaus aiheutti pimahduksen

Hätäkeskukselle mies kertoi, että hänellä oli pimahtanut, kun nainen oli uhannut avioerolla. Oikeudessa hän kuitenkin kertoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut tappaa vaimoaan.

Hän oli ottanut aitasta tavanomaisen vanhan ilma-aseen, vaikka tarjolla olisi ollut esimerkiksi teräaseita.

Kuolemansyynlausunnon mukaan tavanomainen ilma-aseen ammus tarvitsee ihon läpäisyyn liike-energian, joka vastaa noin 75–100 metriä sekunnissa ja luun läpäisyyn noin 60 metriä sekunnissa.

Keskusrikospoliisin lausunnon mukaan miehen käyttämän ilmakiväärin luotien nopeudet olivat jopa 243,8 metriä sekunnissa eli reilusti enemmän kuin mitä ammus olisi tarvinnut kahden millimetrin paksuisen ohimoluun läpäisyyn. 

Ilmakon luoti kulkikin vaimon koko pään läpi ja pysähtyi vastakkaiselle puolelle päätä.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi 58-vuotiaan Jari Juhani Väkevän taposta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen ja passitti hänet Mikkelin vankilaan.

Ei tarkoittanut tappaa

Mies valitti tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen. Miehen mukaan hänellä ei ollut tarkoitus tappaa vaimoaan vaan pelkästään peloitella tätä. Mies ei myöskään ollut pitänyt todennäköisenä, että vaimo kuolisi ilmakolla ampumiseen.

Miehen mukaan hänen ilmakiväärinsä oli vähätehoinen, eikä sillä hänen käsityksensä mukaan voinut aiheuttaa toisen ihmisen kuolemaa. Lisäksi miehen mukaan oli pelkkää sattumaa, että luoti oli osunut juuri kallon heikoimpaan kohtaan eli ohimoon.

Hovioikeudessa todisti myös pariskunnan tytär, joka kertoi, että vanhempien välillä oli ollut lähtemisiä ja palaamisia aiemminkin.

Totta oli myös se, että aitassa olisi ollut paremmin tappamiseen sopivia työkaluja.

Hovioikeus katsoi, ettei näyttö riittänyt todistamaan, että miehen tarkoituksena olisi ollut tappaa vaimonsa. Hovioikeus katsoi kuitenkin, että miehen täytyi pitää todennäköisenä sitä, että ilmakolla ohimoon ampuminen voisi aiheuttaa uhrin kuoleman.

Mies oli omistanut ilmakiväärin vuosien ajan ja myös käyttänyt sitä, joten hänen täytyi hovin mukaan olla tietoinen sen tehosta.

Hovioikeus ei nähnyt syitä lieventää rikosnimikettä tai alentaa rangaistusta.

Juttua muokattu 19. toukokuuta klo 9.15 pariskunnan osapuolten lähtemisten ja palaamisten osalta.

Lue myös:

    Uusimmat