Musta väri ei sovikaan kaikille! Lue stylistien vinkit värikkäämpään vaatekaappiin

Pukeudutko aina mustaan ja harmaaseen? Näillä stylistien vinkeillä lisäät väriä vaatekaappiisi – juuri sinulle sopivalla tavalla!

Värikkäät vaatteet voivat piristää päivääsi. Kun mieli on maassa, saattaa työpäivä sujua rattoisammin punaisessa mekoissa kun tylsässä, mustassa housupuvussa. Siitä huolimatta moni epäröi käyttää rohkeita värejä. Stylisti Amanda Bernstein tietää, että tämä johtuu siitä, että useimmilla naisilla on vaikeuksia tietää, mitkä värit sopivat itse kullekin.

– Suurin ongelma on se, että naiset olettavat, että jos he eivät näytä hyvältä vihreässä, kaikki vihreät ovat pois laskuista. On kuitenkin olemassa tummuseroja. Tummanvihreän ja vaaleanvihreän ero on suuri, Bernstein muistuttaa.

1. Opettele väriympyrä – smaragdinvihreä ei ole sama kuin limenvihreä

Vihreä on haastava väri ja siksi se usein ohitetaankin. Sen käyttö riippuu ihon- ja hiustenväristäsi – punapäiden ja vaaleaihoisten kannattaisi pysytellä kirkkaanvihreässä, kun taas oliivi-ihoisille sopii smaragdinvihreä. Pidä mieli avoimena, koska sävyjä on vaikka kuinka paljon.

– Pastellisävyt ovat täydellinen tapa kokeilla väriä. Ne ovat turvallinen valinta niille, jotka pelkäävät kaikkea kirkasta ja vahvaa. Mintunvihreä on hyvä väri kesällä, lisää La Redoute -nettikaupan jälleenmyyjä Laura Anderson.

2. Valitse väri persoonasi mukaan – älä kiinnitä huomiota itseesi väärillä tavoilla

– Jotkut naiset yrittävät vaihdella värivalintojaan seuransa mukaan. He näkevät ystävän käyttävän räikeämpää väriä ja uskovat, että heidän pitäisi tehdä samoin, Bernstein sanoo.

Onkin tärkeää muistaa, että uusien asioiden kokeilu ei välttämättä tarkoita kirkkainta sävyä joka väristä. Perussääntö: Älä harhaudu liian kauas tavanomaisesta väripaletistasi.

3. Raidat eivät ole vihollisesi, kun käytät niitä oikein

On yleinen harhaluulo, että vaakasuorasti raidoitettuja vaatteita ei niiden leventävän vaikutuksen takia kannata käyttää. Jotta vältyt näyttämästä karkkikepiltä, yritä kuitenkin katkaista raidat yksivärisellä vaatteella. Jos olet suurikokoisempi ylävartalostasi, raidalliset housut ovat hyvä vaihtoehto, mutta jos pidät enemmän raidallisista yläosista, yksivärinen alaosa on ehdoton.

4. Kerma on uusi valkoinen

Kerma on lämpimämpi väri kuin valkoinen. Sitä voikin hyvin käyttää valkoisen vaihtoehtona. Se pitää yllä vaaleaa, raikasta tunnetta olematta kuitenkaan yhtä kirkas.

5. Musta ei sovi kaikille!

Toinen yleinen harhaluulo on, että musta on kaikille sopiva, hoikentava väri. Myytti on myös se, että musta olisi ainoa hoikentava väri. Ruskea on myös hyvä vaihtoehto. Älä kuitenkaan käytä tummia sävyjä vain vaikuttaaksesi hoikemmalta, sillä kuten kirkkaimmillakin väreillä, niin myös mustalla ja ruskealla on sävyeroja. Täyteläisemmät ruskeat näyttävät hyvältä ruskettuneella iholla, kun taas vaaleaiho näyttää aina mustan kanssa väsähtäneeltä.

– Mustassa ja ruskeassa on se hyvä puoli, että ne ovat ne kaksi väriä, jotka ovat monipuolisia niin kesällä kuin syksyllä ja talvellakin. Brunetille täydellinen vaihtoehto on täyteläinen saksanpähkinän ruskea, kun taas syvä suklaanruskea antaa kauniin kontrastin vaaleatukkaisille, sanoo Laura Anderson.

Myös pukeutumisneuvoja Kikka Seppä pukeutumisneuvontaa tarjoavasta Dress You Up -liikkeestä on samoilla linjoilla.

– Toisin kuin yleensä luullaan, musta väri pukeutumisessa on tosiaan erittäin vaikea ja se on hallittava hyvin. Itse suosittelen hyvin harvoissa tapauksissa mustan käyttöä. Käytän värejä asiakkaan kasvojen, silmien ja hiusten omia värejä korostamaan. Tämä on helpoin ja halvin facelifting hyvin muotoiltujen kulmakarvojen lisäksi, Seppä vinkkaa.

– Jokainen ihminen kuuluu joko lämpimään tai kylmään väriperheeseen ja sen sisällä on vielä oma vuodenaikaväri. Näistä kevät- ja syksyihmiset kuuluvat lämpimään väriperheeseen ja heille sopivat kirkkaat (kevät) ja maanläheiset (syksy), keltapohjaiset värit. Kylmään väriperheeseen puolestaan kuuluvat kesä- ja talvi-ihmiset ja heille sopivat pukeutumisväreiksi sinipohjaiset ja kylmät värit. Näistä värityypeistä talvi on ainut, joka voi huoletta käyttää mustaa, mutta silloinkin mieluusti yhdistettynä toiseen väriin, Seppä ohjeistaa.

Seppä kertoo, että hänen asiakkaistaan ei talvi-ihmisiä juuri löydy.

– Talvi-ihmisiä on toki Suomessa, mutta oman kokemukseni mukaan heitä on ollut selvä vähemmistö. Useimmat asiakkaani täällä Suomessa edustavat kevättä tai kesää. Näille musta on todella huono väri kasvojen lähellä. Jos käyttää itselleen sopimatonta väriä, vaikutus on se, että kaikki väri tuntuu katoavan kasvoilta ja tummat silmänaluset ja uurteet erottuvat helpommin.

6. Älä unohda asusteita – helppo tapa lisätä väriä

Jos et vieläkään innostunut lisäämään värejä vaatekaappiisi, asusteet ovat hyvä keino tutustua väreihin vähitellen. Pidä asusi neutraalinvärisenä ja piristä sitä vadelmaisilla korkkareilla tai pirteänvärisellä vyöllä.

Lähde: femalefirst.co.uk, Kikka Seppä (Dress You Up)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja