Mainos

Muista turvaväli ja huomioi tilannenopeus – tekniikasta ei hyötyä, jos pito häviää

Yöpakkasten ja ilman jäähtymisen myötä tiet alkavat taas liukastua.

Liikenneturva muistuttaa, kuinka tärkeää on ottaa liukkaat riskipaikat huomioon ajoissa ja asettaa oma ajonopeus olosuhteiden mukaiseksi.

Vinkit liukkaiden varalle:

 • Valitse tilannenopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan.
 • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
 • Aja kaarteeseen maltillisella nopeudella: näin vältät voimakkailta jarrutuksilta itse kaarteessa, mikä voi johtaa sivuluisuun.
 • Vältä ohituksia huonolla kelillä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.
 • Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan. 

Tiet muuttuvat liukkaiksi, kun lämpötila käy yön aikana nollassa tai lähellä nollaa. Märkä tienpinta jäätyy esimerkiksi silloin, kun sateisen päivän jälkeen sää selkenee yöksi ja lämpötila laskee.

Tien jäätyminen ei kuitenkaan aina edellytä sateita, vaan kuuraa alkaa muodostua myös tarpeeksi kostealla ja kylmällä ilmalla.

– Vaikka kuuran vaalean hohteen voi erottaa tien pinnasta paljain silmin, voi se renkaiden alla myös kiillottua vaikeasti havaittavaksi esimerkiksi moottoriteiden rampeissa ja risteysalueilla, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo kertoo.

– Liukkautta voi esiintyä hyvinkin paikallisesti jäätymiselle alttiissa paikoissa, kuten silloilla, mutkissa, peltoaukeiden notkelmissa ja varjopaikoissa, jotka voivat olla koko päivänkin jäässä, vaikka tiet muualla olisivat sulia tai kuivia, Vuoristo jatkaa.

Musta jää on vielä oma lukunsa, sillä se on poikkeuksellisen liukasta ja vaikeasti havaittavaa. Pahimmillaan musta jää näyttää auton valokeilassa samalta kuin märkä tie.

Ajo-olosuhteiden muuttuessa äkillisesti kesän jälkeen on kuljettajan liikennekäyttäytymisenkin muututtava.

– Oikea tilannenopeus ehkäisee pidon menetystä ja riittävä turvaväli peräänajoa tai muuta onnettomuutta, Vuoristo muistuttaa.

Hän muistuttaa myös, että ABS-jarruista ja muusta turvatekniikasta ei ole silloin hyötyä, kun renkaiden pito irtoaa tien pinnasta esimerkiksi nopeuden muutoksen tai ratin kääntämisen seurauksena.

---

0:45

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.