MTV Uutisten tieto sähkötuesta: Omavastuu 500 euroa kuussa ja 60 prosentin hyvitys ylimenevästä osasta

2:17
Hallitus selvittää tapoja lievittää sähkön hinnan vaikutuksia kuluttajille

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen uusi sähkötuki koskisi kuukausitasolla yli 500 euron suuruisia sähkölaskuja. 500 euron ylimenevästä osasta hyvitetään verotuksessa 60 prosenttia.

9:37
Video: Sähkön kuluttajahinta nousee rajusti – mitä kuluttaja voi tehdä?

Mekanismi olisi siis hyvin samankaltainen kuin kotitalousvähennys. On vielä auki, minkä summan ylimenevästä osasta tukea ei enää saisi, mutta 1600 euroa on ollut keskusteluissa esillä.

Hallituksen esittämä uusi sähkötuki koostuu kahdesta mallista.

Ensimmäinen on edellä mainittu malli, jossa työssäkäyvät keski- ja hyvätuloiset, jotka asuvat sähkölämmitteissä taloissa voivat vähentää sähkölaskusta 60 prosenttia 500 euron ylimenevästä osuudesta verotuksessa. 

Toisessa mallissa on kyse suorasta rahallisesta tuesta vähävaraisille, jotka asuvat sähkölämmitteissä taloissa. On vielä epäselvää, minkä suuruisena ja missä vaiheessa tämä tuki maksetaan.

Tuki on määräaikainen ja voimassa 5 kuukauden ajan, joulukuun alusta huhtikuun loppuun asti. Arvioiden mukaan uusi tukimalli maksaisi 200–300 miljoonaa euroa valtiolle. Paljon riippuu tietysti myös siitä, kuinka paljon sähkön hinta lopulta nousee.

Kuten MTV Uutiset jo aiemmin kertoi, sähkön arvonlisävero aiotaan myös laskea väliaikaisesti 10 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista.

Hallitus aikoo kuitenkin myös selvittää voisiko EU:n komissio antaa Suomelle poikkeusluvan niin, että sähkön arvolisävero voitaisiin laskea nollaan prosenttiin.

2000 euron sähkölaskusta jää arvonlisäveron kevennyksen ja verovähennyksen jälkeen noin 1000 euroa. Tosin lasku pitää ensin maksaa itse, hyödyn saa vasta verotuksen yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja