MTV Uutisten kysely paljastaa: Matkustusrajoitukset höllentyvät, mutta suomalaiset eivät silti innostu ulkomaanmatkailusta

1:53
Katso MTV:n Seitsemän uutisten raportti aiheesta.

Suurin osa suomalaisista välttää ulkomaille matkustamista, vaikka koronaan liittyviä matkustussuosituksia höllätään, selviää MTV Uutisten kyselystä.

Ensi maanantaista lähtien suomalaisten ulkomaanmatkailu helpottuu, kun matkustusrajoitusten purkamista jatketaan.

Länsinaapurimme Ruotsin koronatilanne on kuitenkin edelleen niin vakava, että sieltä on ollut sallittua ainoastaan paluuliikenne, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne, joihin lukeutuvat esimerkiksi perhesuhteet ja kiinteistön omistus Suomessa. Tällaisissakin tilanteissa Suomeen palaavalle suositellaan aina kahden viikon karanteenia.

MTV Uutisten kyselyn mukaan 92 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että suositus matkustamisen välttämisestä Ruotsiin pitää pitää voimassa koko Ruotsia koskien.

Eniten kannatusta (94 %) asia sai Länsi- ja Itä-Suomen läänissä asuvilta, ja vähiten (87 %) Lapin läänin asukkailta.

4 prosenttia kyselyyn vastaajista oli sitä mieltä, että suosituksen pitäisi koskea vain Tukholman aluetta, ja kahden prosentin mielestä suositus pitäisi purkaa koko Ruotsin osalta. Kaksi prosenttia kyselyn vastaajista ei osannut sanoa mielipidettä asiaan.

Kaikki eivät välitä suosituksista

Aiemmin matkustamista on suositeltu välttämään muualle kuin Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Ensi viikosta lähtien Suomeen saa tulla ilman rajoituksia myös 17 muusta Euroopan maasta.

Myös tietyistä EU:n ulkopuolisista maista aletaan sallia maanantaista lähtien työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne Suomeen.

Matkustussuosituksia ja -rajoituksia puretaan maanantaista alkaen esimerkiksi useiden suomalaisten suosikkilomakohteiden osalta. Esimerkiksi Kreikkaan, Italiaan ja Kyprokselle voi nyt matkustaa vapaasti ilman, että maista palaavilta edellytettäisiin kahden viikon karanteenia.

MTV Uutisten kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista (79 %)  ei aio kuitenkaan matkustaa ulkomaille tämän kesän aikana. 40 prosenttia vastaajista ei aio matkustaa ulkomaille ylipäätään ja 39 prosentilla syy matkustamattomuuteen on koronapandemia.

Matkustusihalukkuus on vähäistä iästä, sukupuolesta tai perhemuodosta riippumatta.

15 prosenttia vastaajista aikoo matkustaa kesän aikana sellaisiin maihin, joihin matkustamista valtiovalta ei kehota välttämään. Kaksi prosenttia aikoo puolestaan matkustaa matkustussuosituksista riippumatta.

Eniten matkustushanakkuutta löytyy 35–44-vuotiaiden keskuudesta, sillä heistä 17 prosenttia aikoo matkustaa maihin, joihin reissaamista ei kehoteta välttämään.

Valtiovallan suosituksista piittaavat kyselyn mukaan vähiten 45–54-vuotiaat, sillä heistä 4 prosenttia aikoo matkustaa matkustussuosituksista riippumatta.

Tutkimus tehtiin 6.–10. heinäkuuta ja siihen vastasi 2 102 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja