Matkustusrajoitukset uusiksi: Näistä maista voi pian tulla Suomeen töihin ja lomailemaan – katso koko lista

3:47
MTV Uutiset Live koosti tuoreimmat tiedot matkustusrajoituksista ja niiden poistumisesta.

Suomalaisten ulkomaanmatkailu helpottuu, kun koronaviruksen takia asetettuja matkustusrajoituksia puretaan. Sisärajavalvonnasta luovutaan niiden maiden osalta, joissa koronatilanne on riittävän hyvä. 

Tähän asti tarpeetonta matkustamista on suositeltu välttämään seuraavia maita lukuun ottamatta: sallittujen matkustusmaiden listalla ovat tähän saakka olleet Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua. Maanantaista 13. heinäkuuta lähtien tilanne muuttuu merkittävästi.

Sisärajavalvonnasta luovutaan niiden maiden osalta, joissa koronatilanne on riittävän hyvä. Näitä eurooppalaisia maita on kaikkiaan 17. 

Maat, joista saa tulla ensi viikosta lähtien Suomeen ilman rajoituksia ovat Hollanti, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovenia, Slovakia, Unkari, Sveitsi ja Liechtenstein, Kypros, Irlanti, Andorra, San Marino ja Vatikaani. 

Mitä höllennykset käytännössä tarkoittavat? 

Sitä, että suomalainen on kyllä saanut poistua maasta aiemminkin, mutta nyt näistä maista palaavilta ei edellytetä kahden viikon karanteenia. Myös näiden maiden kansalaiset voivat tulla Suomeen lomailemaan ilman karanteenia. Suurin osa näistä maista ottaa suomalaismatkailijat vastaan ilman karanteenikehotusta, mutta aina tilanne kannattaa tarkistaa kohdemaasta erikseen.

Sisärajavalvontaa ja matkustusrajoituksia Suomi sen sijaan jatkaa edelleen seuraavien maiden kohdalla. Näitä maita ovat Bulgaria, Espanja, Iso-Britannia, Kroatia, Luxemburg, Monaco, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi ja Tshekki, Montenegro, Serbia ja Kanada. 

Joukossa pysyttelee siis edelleen naapurimaa Ruotsi, jossa koronatilanne on huomattavasti Suomea vakavampi. 

Nämä maat ovat sellaisia, joista ei pääse Suomeen lomalle. Sallittua on ainoastaan paluuliikenne, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne, joihin lukeutuvat esimerkiksi perhesuhteet ja kiinteistön omistus Suomessa. Tällaisissakin tilanteissa Suomeen palaavalle suositellaan aina kahden viikon karanteenia.

Suomeen aletaan päästää matkailijoita ensi viikon maanantaista lähtien myös tietyistä EU:n ulkopuolisista eli kolmansista maista. Näitä maita ovat Algeria, Australia, Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Kiina. Kyseisten maiden osalta työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne Suomeen sallitaan.

Ota vakuutus, tee matkustusilmoitus ja tarkasta määräykset etukäteen

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että ulkomaanmatkaa suunnittelevien kannattaa aina tarkistaa, rajoittaako kohdemaa jotenkin suomalaisten tuloa maahan tai onko niissä alueellisia määräyksiä.

Esimerkiksi  Japani ei salli suomalaisten tuloa maahan, vaikka liikenne Suomeen osin sallitaankin. Jotkin maat ovat ottaneet käyttöön uusia rajoituksia, kun koronatilanne on muuttunut vaikeammaksi. Näin on esimerkiksi Australiassa. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että ulkoministeriöllä on hänen mukaansa rajalliset mahdollisuudet auttaa, jos suomalainen joutuu ulkomailla karanteeniin tai eristykseen. Matkalle lähtiessä kannattaa ottaa vakuutus ja tehdä matkustusilmoitus ulkoministeriöön.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja