Näin Venäjän hyökkäys Ukrainaan eteni perjantaina 18.3: Venäläisjoukot pääsivät Mariupolin keskustaan

Sodan 23. päivä: Mariupol taukoamattomien iskujen kohteena ja MTV tapasi pakolaisia Saksassa 5:49
Sodan 23. päivä: Mariupol taukoamattomien iskujen kohteena, MTV tapasi pakolaisia Saksassa.

MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja sen vaikutuksia maailmanlaajuisesti tässä artikkelissa perjantaina 18.3. Lauantain seuranta on käynnissä tässä artikkelissa.

  • Perjantaina on Venäjän suurhyökkäyksen 23. päivä
  • Venäläisjoukot ovat edenneet Mariupolin keskustaan
  • Ukrainalaistietojen mukaan Mariupolin teatteri-iskussa vältyttiin kuolonuhreilta
  • Ulkoministeri Lavrov uhkailee iskuilla asekuljetuksiin
  • Biden varoitti Kiinaa seuraamuksista, jos maa antaa Venäjälle materiaalista apua

Lue tuoreimmat tiedot sodan käänteistä lauantain seuranta-artikkelistamme.

23.00: Näin Kymmenen uutiset kokosi yhteen sodan 23. päivän tapahtumia.

Ukrainan sota perjantaina: USA ja Kiina neuvottelevat 7:25

22.50 Venäläisjoukot ovat edenneet Mariupolin keskustaan

Ukrainassa venäläisjoukot ovat päässeet piiritetyn Mariupolin satamakaupungin keskustaan maan eteläosassa, vahvistavat Ukrainan paikallisviranomaiset. Venäjä kertoi joukkojen etenemisestä jo aikaisemmin.

Kaupungin keskustassa käydään kiivaita taisteluita.

Mariupolin kaupunki on lähes täysin tuhoutunut viikkokausia jatkuneessa kranaattitulessa ja ilmapommituksissa. (STT)

22.41: Vallatussa ydinvoimalassa tehty korjaustöitä

Ukrainalaiset asiantuntijat ovat korjanneet yhden rikkinäisistä voimalinjoista Zaporižžjan ydinvoimassa, kertoo Ukrainan Interfax -uutistoimisto maan energiayhtiön tietoihin nojaten.

Kolme ydinvoimalan viidestä voimalinjasta on vahingoittunut tai kytketty pois päältä venäläisjoukkojen valtauksen myötä. Kansainvälisen ydinvoimajärjestö IAEA:n mukaan voimalinjan pitäisi alkaa toimia ensi viikon alussa. (Reuters)

22.18: Macron vaati välitöntä tulitaukoa puhelussaan Putinin kanssa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vaatinut välitöntä tulitaukoa Ukrainaan sekä Mariupolin satamakaupungin piirityksen lopettamista keskustellessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo Ranskan presidentinkanslia.

Macron kertoi Putinille olevansa äärimmäisen huolestunut Mariupolista ja sanoi, että humanitaarisen avun on päästävä kaupunkiin.

Sadat tuhannet ihmiset ovat edelleen loukussa Mariupolissa, joka on lähes kokonaan tuhoutunut kranaattitulituksessa ja ilmaiskuissa.

Putin puolestaan sanoi Ukrainan syyllistyneen sotarikoksiin varsinkin Donetskin ja Luhanskin alueella Itä-Ukrainassa. Hän väitti myös venäläisjoukkojen tekevän parhaansa, jotta siviiliuhreilta vältyttäisiin, kertoi Kreml.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova puolestaan syytti perjantaina Euroopan neuvostoa venäläisvastaisuudesta ja sanoi, että se on alistunut EU:n ja sotilasliitto Naton sekä niiden satelliittien kuuliaiseksi työkaluksi.

Venäjän 26 vuotta kestänyt jäsenyys Euroopan neuvostossa päättyi keskiviikkona. Neuvoston päättävä elin ministerikomitea totesi, ettei Venäjä voi enää olla ihmisoikeuksia vaalivan järjestön jäsen. (STT)

21.42: Britannian ex-pääministeri lähti avustusmatkalle Puolaan

Britannian ex-pääministeri David Cameron on pestautunut ajamaan kuorma-autoa, joka kuljettaa Ukrainaan meneviä avustustarvikkeita Britannian Punaiselle Ristille Puolaan, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Avustukset ovat peräisin Chippy Larder -avustusjärjestöltä, jossa Cameron on tehnyt vapaaehtoistyötä pari vuotta. Kuormassa on muun muassa vaatteita, vaippoja ja ensiaputarvikkeita.

–  Olen parhaillaan ajamassa kohti Puolaa kahden Chippy Larderin kollegani kanssa, jotta saamme tavarat toimitettua Punaiselle Ristille. Tästä tulee pitkä ajomatka, mutta pidän teidät tilanteen tasalla matkan varrella, Cameron kirjoitti Twitterissä kuvan alla, jossa hän istuu kuorma-auton ohjauspyörän takana.

Ukrainan Britannian suurlähetystö kertoi aikaisemmin maan olevan kiitollinen kaikesta avusta, mutta toivoi ihmisten antavan tavaran sijasta mieluummin rahaa.

Cameron toimi Britannian pääministerinä vuosina 2010–2016. (STT)

21.37: Presidentti Biden: Kiinalle koituu seuraamuksia, jos se antaa materiaalista apua Venäjälle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jingping puhuivat tänään puhelimessa.

Miltei kaksituntisen puhelun aikana Biden varoitti Kiinaa seuraamuksista, ei ainoastaan Yhdysvalloilta vaan globaalisti, jos maa antaa materiaalista apua Venäjälle sodassa.

Biden kuvailee puhelun olleen suora, oleellinen ja yksityiskohtainen. (Reuters)

20.43: Venäläisjoukot junnaavat paikallaan

Venäjän joukot eri puolilla Ukrainaa junnaavat lähinnä paikallaan, arvioivat amerikkalaiset puolustusviranomaiset. Yhdysvaltain mukaan Venäjä ei ole edennyt merkittävästi Kiovan pohjoisella puolella tai kaupungista luoteeseen olevalla alueella.

Yhdysvaltojen mukaan myöskään Kiovan itäpuolella ei ole havaittu venäläisjoukkojen liikkumista. Amerikkalaisten mukaan Venäjä on ampunut sodan tähän vaiheeseen mennessä jo yli 1000 ohjusta. (BBC)

19.22: Ukrainalaistietojen mukaan Mariupolin teatteri-iskussa vältyttiin kuolonuhreilta

Venäjän iskussa teatteriin Mariupolin satamakaupungissa yksi ihminen haavoittui vakavasti, mutta kukaan ei kuollut, ukrainalaiskaupungin viranomaiset kertovat Telegramissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi aiemmin tänään satojen ihmisten olevan edelleen loukussa pommitetussa teatterissa.

Teatterissa on kerrottu olleen suojassa jopa tuhat ihmistä, kun Venäjä pommitti sitä keskiviikkona. Teatterin pommisuoja säästyi ilmeisesti kuitenkin pommituksessa. (STT-AFP)

18.46: Venäjän keskuspankki piti ohjauskorkonsa ennallaan

Venäjän keskuspankki piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan 20 prosentissa perjantain kokouksessaan.

Pankki nosti helmikuun lopussa ohjauskoron 9,5 prosentista 20 prosenttiin länsimaiden asetettua Venäjän vastaisia pakotteita maan Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt keskuspankin pääjohtajalle Elvira Nabiullinalle jatkoa tehtävässä, kertoi parlamentin alahuone eli duuma Telegramissa. Duuman on määrä äänestää asiasta maanantaina. (STT)

18.42: Venäjä: Neuvottelut etenevät

Venäjän mukaan neuvottelut Ukrainan kanssa ovat edenneet. Venäjä kuvaa, että prosessissa ollaan nyt puolimatkassa. Ukrainalaisten mukaan kyseessä on venäläisten näkemys tilanteesta. Ukrainan mukaan maan kanta neuvotteluissa on ennallaan. Ukraina haluaa saavuttaa neuvotteluissa tulitauon, Venäjän vetäytymisen Ukrainasta sekä turvatakuut.

Venäjän mukaan osapuolten näkemykset ovat parhaiten linjassa Ukrainan neutraalista asemasta sekä siitä, ettei Ukraina pyri enää Naton jäsenenksi.

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin tietojen mukaan neuvotteluissa on myös keskusteltu Ukrainan turvatakuista, jos maa hylkää Nato-haaveet. (BBC)

18.25: Mariupolin pormestari: Keskustaa ei ole jäljellä

Piiritetyn Mariupolin pormestarin Vadym Boichenkon mukaan taistelut ovat levinneet kaupungin keskustaan. Pormestarin mukaan taisteluissa on mukana muun muassa panssarivaunuja.

Pormestari kertoo ihmisten piilottelevan bunkkereissa.

– Keskustasta ei ole mitään jäljellä. Kaupungissa ei ole yhtään paikkaa, missä ei näkyisi sodan jälkiä.

Boichenko arvioi, että yli 80 prosenttia asuinrakennuksista on tuhoutunut tai vaurioitunut. (BBC)

18.00: BBC: Kymmeniä kuoli ohjusiskuissa kasarmeille Mykolajivissa Etelä-Ukrainassa

Ukrainassa kymmeniä ihmisiä on saanut surmansa ohjusiskuissa armeijan kasarmeille Mykolajivissa maan eteläosassa, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Tiedot uhrien määrästä vaihtelevat, mutta kuolleita voi olla jopa yli 40. BBC:n Odessassa olevan kirjeenvaihtajan mukaan ainakin kaksi ohjusta osui Mykolajivin pohjoisosassa sijaitseville kasarmeille, joissa on koulutettu paikallisia sotilaita.

Mykolajivissa on käyty raskaita taisteluita, ja kaupunkia on tulitettu lakkaamatta sen jälkeen kun venäläiset epäonnistuivat taannoin sen valtaamisessa.

17.40: Mariupolin pakolaisia saapui Lviviin

Ensimmäiset piiritetystä Mariupolista paenneet ihmiset ovat saapuneet läntisen Ukrainan Lvivin kaupunkiin. Mariupolin pakolaisia saapui kaupunkiin useita satoja.

Pakolaisten mukaan tuhot näyttävät siltä kuin Mariupolia oltaisiin pyyhkimässä pois maailmankartalta.

17.10: Lavrov uhkailee iskuilla asekuljetuksiin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Ukrainaan saapuvat asekuljetukset ovat kohteita, joita vastaan Venäjä voisi iskeä. Lavrov kutsuu asekuljetuksia ”oikeutetuiksi” kohteiksi. Lavrovin lausunnoista kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto TASS.

Lavrovin mukaan Venäjä on tehnyt hyvin selväksi, että kaikki kuljetukset, joiden Venäjä epäilee sisältävän aseita, muuttuvat oikeutetuiksi maaleiksi Venäjän mahdollisille iskuille.

Venäjän ulkoministeri lausui myös, että Venäjällä ja Neuvostoliitossa valmistettuja ohjusjärjestelmiä ei saa antaa kolmansien maiden käyttöön. Jotkin maat ovat luvanneet toimittaa Ukrainalle Venäjän tai NL:n valmistamia ilmatorjuntaohjuksia. (CNN)

16.59: Maahanmuuttovirasto perustaa uusia vastaanottokeskuksia

Maahanmuuttovirasto perustaa uusia vastaanottokeskuksia Ukrainasta paenneiden kasvaneen majoitustarpeen vuoksi. Uusia keskuksia tai sivutoimipisteitä perustetaan muun muassa Joensuuhun, Lahteen ja Poriin. (STT)

16.40: Joe Biden ja presidentti Xi puhuivat

Ukrainassa meneillään olevan konfliktin kaltaiset yhteenotot eivät ole kenenkään tavoittelemia asioita, kertoi Kiinan presidentti Xi Jinping Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille hetki sitten puhelussa.

– Ukrainan kriisi on asia, mitä emme halua nähdä, Kiinan presidentin kerrotaan sanoneen Bidenille. (Reuters)

16.02: Mariupolin teatterin pelastustyöt käynnissä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyi kertoo pelastustöiden olevan käynnissä Venäjän raunioiksi pommittamalla teatterilla Mariupolissa. Tähän mennessä 130 ihmistä on saatu pelastettua elävänä paikalta. Ukrainan presidentin mukaan Venäjän pommitukset estävät edelleen evakuointikäytävien tehokkaan käytön, jotta siviilit voisivat poistua Venäjän piirittämästä kaupungista. (Reuters)

Torstaina kerrottiin, että teatterilta oli hakenut suojaa jopa yli tuhat ihmistä. Lisäksi teatterin pommisuojan kerrottiin kestäneen pommituksen.

15.44: Putinin puhe vaihtui musiikkiin kesken suoran lähetyksen

Venäjän valtiontelevision kuva vaihtui yllättäen kesken Putinin puheen moskovalaisella stadionilla, uutisoi Reuters. Kesken Putinin puheen ruutuun leikattiin kuvaa tapahtumassa mahdollisesti aiemmin esitetystä musiikista.

Putin puhui tuhansien katsojien yleistötapahtumassa Luzhnikin stadionilla Moskovassa kehuen Venäjän sotaa Ukrainassa. Tapahtumassa juhlittiin Krimin miehityksen kahdeksatta vuosipäivää.

Tapahtumassa olevilta saatujen tietojen mukaan presidentti oli puhunut puheensa normaalisti loppuun ja poistunut tämän jälkeen lavalta. Kyseessä voi tapahtuneen perusteella olla esimerkiksi tahaton leikkausvirhe tv-lähetyksessä. Kremlin tiedottajan mukaan kysymyksessä oli palvelinvika. (Reuters)

15.16: YK kertoo siviiliuhrien määrästä

YK:n mukaan Ukrainassa oli kuollut torstaihin mennessä Venäjän hyökkäyksen aikana ainakin 816 siviiliä. Haavoittuneita siviilejä YK kertoo olevan ainakin 1333. YK:n mukaan valtaosa uhreista on kuollut tykistö-, ohjus- tai rakettitulessa. Myös ilmaiskut vaativat uhreja. (Reuters)

14.35: Baltian maat karkottavat diplomaatteja

Latvia, Viro ja Liettua ovat karkottaneet yhteensä kymmenen venäläistä diplomaattia. Esimerkiksi Viro perustelee päätöstään sillä, että karkotetut olivat toiminnallaan uhanneet Viron turvallisuutta ja levittäneet Venäjän hyökkäystä tukevaa propagandaa. (Reuters)

14.08: Ukraina väittää 14 000 venäläisen kaatuneen

Ukraina väittää, että sodassa on kaatunut jo yli 14 000 venäläistä sotilasta. Lisäksi Ukraina väittää Venäjän menettäneen 450 panssarivaunua ja lähes 1450 muuta panssaroitua ajoneuvoa.

Ukraina väittää myös, että Venäjä on muun muassa menettänyt yli 90 lentokonetta, 112 helikopteria ja 205 tykistöjärjestelmää. Ukraina luettelee myös muita Venäjän tappioita kärsineitä asejärjestelmiä kuten ilmatorjunnan. (Reuters)

14.01: Zelenskyi: Ukrainan EU-hakemus etenee lähikuukausina

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyi arvelee, että Ukrainan hakemus Euroopan unioniin ottaa askeleita eteenpäin kuukausien aikana. Zelenskyi kertoi Twitterissä käyneensä merkittävän keskustelun EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

13.50: Lähettiläs kiittää suomalaisia

Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova kiittää Twitterissä suomalaisia tuesta Ukrainalle. ”Olette sydämissämme lähimpinä ystävinä, kiitos.”

Dibrova jakoi tviittinsä yhteydessä Valtioneuvoston jakaman Kansalaispulssikyselyn, jonka mukaan lähes 90 prosenttia suomalaisista hyväksyy EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet, vaikka niistä koituisi tuntuvaa vahinkoa Suomelle. 

Maaliskuun kansalaispulssiin vastasi Valtioneuvoston mukaan 1 131 henkilöä. 

13.46: Ukraina ei halua luopua EU-jäsenyyden tavoittelemisesta

Ukrainan presidentin apulaiskansliapäällikkö kertoo, että neuvottelut Venäläisten kanssa ovat käynnissä. Hän luonnehtii neuvotteluja hyvin vaikeiksi. Presidentinhallinnon edustajan mukaan Ukraina ei ole valmis luopumaan EU-jäsenyyden tavoittelemisesta saavuttaakseen kompromissin Venäjän kanssa. (Reuters)

13.40: Paavi kiihdyttää sodanvastaista retoriikkaansa

Paavin Ukrainan sotaa kohtaan esittämä kritiikki kiihtyy. Paavi Franciscus kutsuu sotaa Ukrainassa ”perverssiksi” vallan väärinkäytöksi, minkä seurauksena puolustuskyvyttömät ihmiset ovat joutuneet väkivallan keskelle.

Toistaiseksi paavi ei ole maininnut Venäjää nimeltä tuomitessaan sotaa. Paavi on kuitenkin kutsunut tilannetta muun muassa aseelliseksi aggressioksi, jota ei hyväksyä.

– Traaginen sota on meneillään Euroopan sydämessä.

Paavi kertoi näkemyksiään viestissään katolisen kirkon Slovakian Bratislavassa järjestettävälle kokoukselle.

– Lasten veri ja kyyneleet, maataan puolustavien tai kodeistaan pommituksia pakenevien naisten ja miesten kärsimys vavisuttavat meitä, paavi sanoo. (Reuters)

13.38: Niinistö ja valtioneuvosto keskustelivat Ukrainasta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat tänään Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä Euroopan turvallisuustilanteesta. Kokoontumisessa käsiteltiin myös viime vuonna asetettujen siviili- ja sotilastiedustelun painopisteiden toteutumista.

13.35: Kiovan mukaan 222 kiovalaista kuollut Venäjän hyökkäyksessä

Kiovan kaupunginhallinnon mukaan Venäjän hyökkäyksessä on kuollut 222 kiovalaista sodan ensimmäisen kolmen viikon aikana. Kuolleista 60 on siviilejä ja neljä lapsia. Loukkaantuneita olisi Kiovan mukaan 889, joista 241 siviilejä.

13.32: Ukrainan ruokahuolto on romahduspisteessä

Maailman elintarvikeohjelma WFP:n mukaan Ukrainan ruokahuolto on romahtamassa, osa infrastruktuurista on tuhoutunut ja monet ruokakaupat ja varastot ovat nyt tyhjiä.

Asiasta kertoi Guardianille WFP:n viranomainen perjantaina.

Hänen mukaansa saarretuissa kaupungeissa, kuten Mariupolissa, tarvikkeet olivat loppumassa ja avustukset eivät ole vielä päässeet perille.

13.20: Bulgaria karkottaa 10 venäläistä diplomaattia

Diplomaateilla on 3 vuorokautta aikaa poistua maasta. Bulgarian mukaan diplomaatit ovat toimineet diplomaattiselle asemalleen sopimattomalla tavalla.  Venäläisdiplomaateille annettiin ”persona non grata” -status mikä tarkoittaa ei toivottua henkilöä. (Reuters)

13.19: Venäjä vaatii Googlea lopettamaan uhkaukset venäläisiä kohtaan YouTubessa

Venäjän liittovaltion valvontapalvelu Roskomnadzor vaatii Googlen emoyhtiötä lopettamaan venäläisten uhkailun YouTubessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Roskomnadzorin mukaan YouTubessa nähtävät mainokset uhkaavat venäläisten henkeä ja terveyttä ja niiden levittäminen on todiste yhdysvaltalaisen yritysjätin venäläisvastaisuudesta.

12.45: Putin pitää Bidenin kommentteja "henkilökohtaisina loukkauksina"

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kommentteja Putinista "henkilökohtaisina loukkauksina", Putinin kanslia on kertonut toimittajille CNN:n mukaan.

Biden on viime päivien puheissaan kutsunut Putinia sotarikolliseksi, "murhanhimoiseksi diktaattoriksi" sekä "todelliseksi roistoksi". 

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov painotti, että Putin ei halua kuitenkaan vastata samalla mitalla, ottaen huomioon Bidenin "ärtyneisyyden, väsymyksen ja unohtelevaisuuden", ettei hän aiheuttaisi lisää aggressiota.

12.17: Mariupolin teatterista pelastettiin 130 ihmistä

Torstaina pommitetusta Mariupolin kaupungin teatterista on pelastettu 130 ihmistä, kertoo ukrainalainen ihmisoikeusjärjestö. Ombudswoman.

Ilmaisku tuhosi teatterin, jonka edessä ja takana luki satelliittikuvien perusteella venäjäksi "lapsia".

12.12: Ohjusisku Kramatorskissa tappanut kaksi

Ainakin kaksi on kuollut ja kuusi haavoittunut Kramatorskissa Itä-Ukrainassa Donetskin alueella tehdyssä ohjusiskussa, paikallisviranomaiset kertovat.

Kramatorsk oli yksi ensimmäisistä kaupungeista, joihin Venäjä hyökkäsi sodan alussa.

11.53: Sodan seuraus: IEA vaatii alempia nopeusrajoituksia ja etätöitä

Kansainvälinen energiajärjestö IEA vaatii hallituksilta välittömiä toimia öljyn kulutuksen leikkaamiseksi. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, mikä rajoittaa raakaöljyn tarjontaa.

IEA on laatinut kymmenen ehdotuksen listan tarpeellisista toimista. Niihin kuuluvat muun muassa etätöiden lisääminen sekä alhaisemmat nopeusrajoitukset.

Järjestö laskee, että ehdotetuilla toimilla öljyn kulutus laskisi kehittyneissä maissa 2,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä. 

11.42: Puola ehdottaa rauhanturvaoperaatiota Ukrainaan Nato-kokouksessa

Puolan pääministeri sanoo maan virallisesti ehdottavan seuraavassa Nato-kokouksessa rauhanturvaoperaatiota Ukrainaan.

11.29: Putin ja Scholz keskustelivat

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz ovat keskustelleet puhelimessa Ukrainan tilanteesta, kertovat uutistoimisto Interfax ja Tass. Putin väittää Kiovan hidastavan rauhanneuvotteluja epärealistisilla ehdotuksillaan. Kremlin mukaan venäläisneuvottelijat ovat ilmaisseet valmiutensa edistää rauhanneuvotteluja huomattavasti nykyistä nopeammin. Kremlin mukaan Saksan liittokansleri ei päätä, kuka johtaa Venäjää, vaan Venäjän kansa.

Kremlin mukaan Putin puhuu puhelimessa myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa tänään.

11.22: Putin kertoi rauhanehtonsa Turkille – suurin osa sopisi Ukrainalle, Turkki uskoo

Venäjän ja Turkin presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan kävivät torstai-illan puhelinkeskustelussaan läpi ehtoja, joilla Venäjä suostuisi rauhaan Ukrainan kanssa. Puhelinkeskustelun sisällöstä uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC, joka haastatteli Erdoganin tiedottajaa Ibrahim Kalinia.

Kalinin mukaan Venäjän ehdoista neljä ensimmäistä olisivat Ukrainalla täysin mahdollista hyväksyä. Ukrainan olisi oltava puolueeton ja pidättäydyttävä Nato-jäsenyyden hakemisesta, josta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vihjannut jo aiemmin.

11.18: Ilmassa tuhottu raketti osui kerrostaloon ja tappoi Kiovassa

Noin sata ihmistä jouduttiin perjantaina evakuoimaan asuinrakennuksesta Kiovassa sen jälkeen, kun ilmassa tuhotun raketin jäänteet osuivat kerrostaloon ja sytyttivät siellä tulipalon. 

Yksi ihminen kuoli ja neljä loukkaantui, CNN kertoi tapahtuneesta.

New York Timesin mukaan Kiovaan iski myös ohjus tai pommi, joka avasi halkaisijaltaan yli kymmenen metrin kokoisen kraatterin asuintalon pihalle. Iskussa kuoli ainakin yksi ihminen. Kyseessä oli mahdollisesti suurin isku Kiovaan tähän mennessä.

10.55: Lvivin ohjusiskusta kuvia

Ranskainen uutistoimisto AFP on julkaissut kuvia Länsi-Ukrainassa sijaitsevan Lvivin kaupungin lentokentän alueelle tehdystä iskusta. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä iski kaupunkia kohti kuudella risteilyohjuksella, joista kaksi ammuttiin alas.

Lvivin pormestarin mukaan iskusta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta lentokenttärakennus tuhoutui.

Lvivin kaupunkiin tehty ohjusisku 18. päivä maaliskuuta
Ohjusisku jätti jälkeensä suuren savupilven.

Lvivin kaupunkiin tehty ohjusisku 18. päivä maaliskuuta
Räjähdyksiä kuultiin Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivissä aamutuimaan.

Lvivin kaupunkiin tehty ohjusisku 18. päivä maaliskuuta.
Isku ei aiheuttanut henkilövahinkoja, Lvivin pormestari sanoo.

10.40: Puolaan paennut jo liki kaksi miljoonaa ihmistä Ukrainasta

Ukrainasta sotaa on paennut Puolaan jo liki kaksi miljoonaa ihmistä, kertoo Puolan rajavartiolaitos.

Torstaina Puolaan saapui 52 500 ihmistä Ukrainasta, mikä on 11 prosenttia vähemmän kuin keskiviikkona.

Puolaan sotaa paenneista liki kahdesta miljoonasta ihmisestä neljännes on jo lähtenyt maasta eteenpäin.

10.30: Suomalaisyhtiössä työskentelevä ukrainalaiskoodari pakeni 12-vuotiaan veljensä kanssa autolla sodan halki

Graafinen suunnittelija Anna Pudova, 23, ajoi Venäjän pommituksia pakoon viisi päivää henkilöautolla 12-vuotiaan pikkuveljensä Vladin kanssa Harkovasta Puolan rajalle Lviviin. Sisarusten matka jatkui sieltä turvaan Krakovaan.

Pudova teki ensin töitään ProApp-yhtiölle pommitusten keskellä mutta joutui poistumaan usein kotoaan pommisuojaan. Aivan Pudovan naapuritaloon osui pommi.

– Ensin luulin voivani jäädä odottamaan tilanteen selkiytymistä Harkovaan, mutta tilanne paheni ja odottaminen kävi emotionaalisesti mahdottomaksi, Pudova kertoo.

Lue matkasta lisää täältä.

10.14: Ukraina: Venäjä menettänyt 14 200 sotilasta ja 450 panssarivaunua

Venäjä on menettänyt sodan aikana 14 200 sotilasta, kertoo Ukrainan armeija Kyiv Independentin mukaan.

Yhdysvaltojen mukaan venäläissotilaita olisi surmattu Ukrainassa yli 7 000.

Venäjä puolestaan on ollut vaitonainen omista tappioistaan. Luotettavan tiedon saaminen Venäjän tai Ukrainan kärsimistä menetyksistä on liki mahdotonta.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on menettänyt myös esimerkiksi 1 448 panssariajoneuvoa, 450 tankkia, 112 helikopteria ja 93 lentokonetta.

Sodan uhrien todellinen lukumäärä selviää todennäköisesti vasta taisteluiden tauottua. Lisää aiheesta voit lukea täältä.

10.10: Liki 8 000 ukrainalaista hakenut Suomesta suojelua hyökkäyksen alettua

Torstaina 932 ukrainalaista haki kansainvälistä suojelua Suomesta, kertoo Maahanmuuttovirasto.

– Lähes kaikki heistä hakivat tilapäistä suojelua, Maahanmuuttovirasto tarkentaa Twitterissä.

Maahanmuuttoviraston mukaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen 7 916 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta.

9.50: Presidentit Putin ja Macron keskustelevat taas "pian"

Ranskan hallituksen tiedottajan mukaan maan presidentti Emmanuel Macron keskustelee jälleen "pian" Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Tiedottajan mukaan Ranskan tavoite on yhä saada aikaan tulitauko Venäjän ja Ukrainan välille.

Ranskan hallitus uskoo, että Venäjän-vastaiset pakotteilla alkaa olla nyt todellisia vaikutuksia. Niiden tarkoitus on Ranskan mukaan pakottaa Putin muuttamaan suunnitelmiaan.

9.46: Lviviin ammuttiin todennäköisesti risteilyohjuksia

Ukrainan puolustusvoimat pitää tiedotteensa mukaan todennäköisenä, että Venäjä ampui Lviviä kohti kuusi ohjusta, joista Ukrainan ilmatorjunta onnistui tuhoamaan kaksi.

Kyse oli luultavammin risteilyohjuksista, jotka ammuttiin Mustallamerellä lentäneistä koneista, ministeriö toteaa.

Lvivin pormestarin mukaan lentokenttärakennus on tuhoutunut, mutta henkilövahingoilta on säästytty.

Aamu valkeni sireeneihin Lvivissä – pommitusten jättämä savupilvi tallentui videolle 0:46
Aamu valkeni sireeneihin Lvivissä – pommitusten jättämä savupilvi tallentui videolle.

9.26: Venäjä: Silmukka Mariupolin ympärillä kiristyy"

Venäjän puolustusministeriön mukaan "silmukka Mariupolin ympärillä kiristyy". Venäjä piirittää Mariupolia ja on tulittanut myös lukuisia siviilikohteita. Venäjän puolustusministeriön mukaan taisteluita käydään kaupungin keskustassa.

Venäjän tukemat separatistit hallitsevat nyt noin 90 prosentia Luhanskin alueesta, toteaa Venäjän puolustusministeriö.

9.15: Yhdeksän humanitaarista käytävää käytössä perjantaina

Venäjä ja Ukraina ovat päässeet sopuun, jonka mukaan perjantaina on käytössä yhdeksän humanitaarista käytävää. Asiasta kertoo Ukrainan varapääministeri.

Venäjä piirittää ja pommittaa Ukrainassa esimerkiksi Mariupolin kaupunkia. Humanitaarisia käytäviä pitkin on paitsi evakuoitu ihmisiä, niin myös kuljetettu ruoan ja veden kaltaisia välttämättömyystarvikkeita.

Mariupolin humanitaarisen käytävän lähellä olevan auton tuulilasissa on luodinreikiä.
Mariupolin humanitaarisen käytävän lähellä olevan auton tuulilasissa on luodinreikiä.

Lapsi katsoo ikkunasta Mariupolin humanitaarisessa käytävässä.
Lapsi katsoo auton ikkunasta Mariupolin humanitaarisessa käytävässä.

Autoja humanitaarisessa käytävässä Mariupolissa.
Mariupolista pois suuntaavia autoja humanitaarisessa käytävässä.

9.11: MTV Berliinissä Ukrainan pakolaisten ensimmäisellä välipysäkillä: "Lapset helpottuivat, ettei kuulu ammuntaa eivätkä pommit putoile"

Kontrasti Berliinin monikerroksisen, lasipalatsimaisen päärautatieaseman ja sen edustalle viikko sitten nousseen telttakylän välillä on valtava, kuvailee Ukrainan sotapakolaisia vastaan saapunut MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Rautatieaseman vastaanottokylässä vieraillut Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier oli vierailunsa jälkeen liikuttunut.

– Lapset olivat helpottuneita, että he ovat päässeet tänne Berliiniin, Saksaan, jossa ei kuulu kiväärien ammuntaa ja pommit eivät putoile, Steinmeier sanoo

– Ja he haluavat, näin he kertoivat, päästä nopeasti kouluun ja päästä tutustumaan uusiin leikkikavereihin. Toivon, että me voimme toteuttaa tuon toiveen seuraavina päivinä ja viikkoina, Steinmeier jatkaa.

Lue lisää aiheesta täältä.

Yhä useampi pakolainen päätyy Saksaan 2:10
Tältä näyttää Berliinissä Ukrainan sotapakolaisten vastaanottokeskuksessa.

8.45: Pelastustyöntekijä kuoli sammuttaessaan paloa

Harkovassa ukrainalainen pelastustyöntekijä on kuollut sammuttaessaan tulipaloa, joka syttyi Venäjän iskun seurauksena, kertoo Ukrainan pelastuslaitos.

– Tulipalon sammuttamisen aikana vihollinen ampui uudelleen. Kaksi pelastustyöntekijää sai sirpalehaavoja, pelastuslaitos kirjoitti.

AFP on julkaissut kuvia palopelastajista, jotka ovat sodan syttymisen jälkeen joutuneet sammuttamaan lukuisia pommitusten aiheuttamia tulipaloja Ukrainassa. Kuvat on otettu 14.–16.3. Kiovasta ja Harkovasta. 

Palopelastajia töissä Harkovassa Ukrainassa sodan aikana.
Palopelastaja menehtyi Harkovassa. Kuva on otettu Harkovasta, mutta ei liity tapaukseen.

Palopelastajia tikapuilla Kiovassa sodan aikana.
Tikapuiden avulla on pelastettu lukuisia siviilejä Venäjän pommittamista asuinrakennuksista.

8.29: Lentokenttärakennus tuhottu Lvivissä

Lvivin pormestarin mukaan kaupungin lentokentälle on isketty useilla ohjuksilla. Lentokenttärakennus on tuhottu, mutta henkilövahingoilta on säästytty.

8.20: Venäjä asettanut lentokieltoalueen Donbassiin

Venäjä on määrännyt lentokieltoalueen Ukrainan Donbassin alueen ylle, kertoo separatistiviranomainen Interfaxin mukaan.

8.11: Melitopolin pormestari: "Minua ei vahingoitettu"

Etelä-Ukrainan Melitopolin pormestarina ennen Venäjän joukkojen miehitystä toiminut Ivan Fedorov kertoo, ettei häntä vahingoitettu kidnappauksen yhteydessä. Asiasta uutistoi BBC.

Fedorov kidnapattiin tiettävästi kuusi päivää sitten. Venäjä on nimennyt Melitopoliin oman pormestarin laittomasti.

Fedorov vapautettiin vankienvaihdossa, jossa Ukraina palautti Venäjän joukoille yhdeksän vangiksi otettua sotilasta.

8.02: Lvivissä räjähdyksiä lentokentällä

Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivin kaupungissa on Ukraine 24 -televisiokanavan mukaan kuultu vähintään kolme räjähdystä.

Kanavan julkaisemalla videolla näkyy suuri savupilvi.

Lvivin pormestarin mukaan isku osui lentokentälle.

Lvivin lentokenttä on maan toiseksi suurin ja sijaitsee noin 70 kilometriä Puolan rajalta.

7.51: Kiinassa Ukrainan siviiliuhrit nostettu esille

Kiinan valtiollisiin medioihin lukeutuva CGTN America on nostanut esille Venäjän iskut siviiliväestöä vastaan Ukrainassa.

CGTN American mukaan Venäjän joukot ovat "tappaneet ainakin kymmenen siviiliä, jotka seisoivat leipäjonossa Chernihivissä", media kirjoittaa.

Kiina ei ole länsimaiden tapaan asettanut Venäjälle raskaita taloudellisia pakotteita.

Tällä viikolla Kiinan Yhdysvaltain suurlähettiläs kuitenkin totesi Washington Postissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että Ukrainan koskemattomuutta tulee kunnioittaa.

7.47: "Jos joku nyt tönäisee venäläistä, toimii kuin olisi Putinilta palkkaa saamassa"

Venäjän Suomen-suurlähetystö julkaisi eilen kehotuksen kertoa lähetystölle Suomessa asuvien venäläisten tai venäjänkielisten kokemasta syrjinnästä. Myös Venäjän Ruotsin-suurlähetystö on julkaissut samankaltaisen viestin. 

Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen mukaan kyse on selvästä hybridivaikuttamisesta. 

– Minulla on sama viesti kaikille suomalaisille. Jos joku nyt tönäisee venäläistä tämän takia mitä Ukrainassa tapahtuu, niin toimii ihan kuin olisi Putinilta palkkaa saamassa, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen. painottaa. 

Lue aiheesta lisää täältä.

Venäjän suurlähetystön pyyntö on hybridivaikuttamista – tarkoitus saada suomalaiset näyttämään vihollisilta 2:03
Tätä Venäjän suurlähetystön pyyntö tarkoittaa.

7.40: Ukrainan sodan uhrien määrä selviää vasta sodan jälkeen 

Sota on nostanut Ukrainasta saatavan informaation ylle sankan sumun, joka tekee sodan uhrien määrän arvioimisesta erittäin vaikeaa, oli kyse sitten sotilastappioista tai siviiliuhrien määrästä Venäjän hyökätessä Ukrainan kaupunkeja vastaan.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston keskiviikkona julkaiseman arvion mukaan Ukrainassa on hyökkäyksen alusta tämän viikon tiistain loppuun mennessä vahvistettu kuolleen 726 siviiliuhria ja haavoittuneen 1 174 siviiliä. YK:n mukaan todellinen luku on kuitenkin todennäköisesti suurempi.

Sodassa hyökkäävä osapuoli kärsii yleensä puolustajaa suuremmat tappiot. Ukrainaa aseistavan Yhdysvaltain viranomaiset esittivät tällä viikolla arvionsa, jonka mukaan Venäjän sotilaista olisi kuollut koko hyökkäyksen aikana yli 7  000.

Varmaa tietoa ei kuitenkaan ole kenelläkään, everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa sanoo.

–  Ei missään tapauksessa ole mahdollista (saada luotettavaa tietoa) tässä vaiheessa. Molempien osapuolten propagandakoneistot välttelevät viimeiseen saakka omien tappioiden kertomista ja liioittelevat vastapuolen tappioita.

Lue lisää aiheesta täältä.

7.12: Britannia: Venäjä joutuu puolustamaan huoltolinjojaan

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan logistiset ongelmat hankaloittavat edelleen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Puolustusministeriö nostaa esille venäläisjoukkojen haluttomuuden toimia suurten teiden ulkopuolisilla alueilla. Muita ongelmia ovat ilmaherruuden puuttuminen ja kykenemättömyys korvata tuhottuja siltoja.

– Venäjällä on vaikeuksia viedä etujoukoilleen edes välttämättömiä asioita, kuten ruokaa ja polttoainetta, ministeriö arvioi tiedustelupäivityksessään.

Ukrainan vastahyökkäykset ovat lisäksi aiheuttaneet sen, että Venäjä joutuu käyttämään merkittäviä määriä joukoistaan huoltolinjojen puolustamiseen. Rintamalta jaetuista videoista on nähty, että Venäjän helikopterit saattavat huoltorekkoja.

– Tämä suuresti rajoittaa Venäjän hyökkäyspotentiaalia, Britannia arvioi.

6.42: Kyberrikolliset ovat aktivoituneet poliittisesti

Ukrainan sodassa on ollut jo jonkin aikaa mukana erilaisia verkkotoimijoita: haktivisteiksi kutsuttavia harrastelijoita ja myös todennäköisesti valtiollisia toimijoita kuten puolustusvoimia tai tiedustelupalveluita. Nyt myös ammattimaiset kyberrikolliset ovat ilmoittaneet osallistuvan sotaan.

Konsulttiyritys Accenturen julkaiseman raportin mukaan kyberrikolliset ovat tehneet ennennäkemättömän rintamalinjojen valinnan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja länsimaat vastasivat tukemalla Ukrainaa. Osa rikollisorganisaatioista on ilmoittanut tukevansa aktiivisesti Venäjää sen toimissa. Osa taas toimii maata vastaan.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen vahvistaa havainnon kyberrikollisten poliittisesta aktivoitumisesta.

– Kyllä se on ihan oikea huomio ja sama on tehty meillä, Hyppönen kertoo.

Tilanne on Hyppösen mukaan poikkeuksellinen.

– Me emme ole koskaan aiemmin nähneet tällaista. Tämä on ensimmäinen kerta kun näemme, että ammattimaiset rikollisjengit valitsevat näin selkeästi poliittisen puolensa ja käyttävät toimintakykyjään tällaiseen kriisiin liittyvään toimintaan, hän sanoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

Kyberrikollisjengit ilmoittavat tukevansa Venäjää Ukrainan sodassa – vastaavaa ilmiötä ei ole aiemmin nähty 2:45
Kyberrikollisjengit ilmoittavat tukevansa Venäjää Ukrainan sodassa – vastaavaa ilmiötä ei ole aiemmin nähty.

6.30: WHO: Terveydenhuollon laitoksiin tehty kymmeniä iskuja

Ukrainassa terveydenhuollon laitoksiin kohdistuneissa iskuissa on kuollut ainakin 12 ihmistä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO uutiskanava CNN:n mukaan. WHO:n mukaan iskuja on ollut ainakin 43. Kuolonuhrien lisäksi iskuissa kerrotaan haavoittuneen ainakin 34 ihmistä.

Uhrien joukossa on WHO:n mukaan myös terveydenhuollon työntekijöitä.

6.10: Venäläistankki räjähti palasiksi puron ylityksen jälkeen – Ukraina julkaisi videon tuhoutumisesta

Ukrainan puolustusvoimien esikunta julkaisi 15. maaliskuuta videon, jossa venäläistankki räjähti valtavalla tavalla puron ylityksen jälkeen.

Ukrainan puolustusvoimat eivät kertoneet hyökkäyksen tapahtumapaikkaa.

Dronesta kuvatulla videolla näkyy, kuinka venäläisten panssarivaunu on ajamassa ukrainalaisen taisteluista rappeutuneen kylän poikki.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.06: Biden ja Xi Jinping keskustelevat tänään sodasta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee tänään Ukrainan sodasta Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Valkoisen talon mukaan Xi ja Biden keskustelevat Ukrainan lisäksi Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kilpailun hallinnasta. 

Presidentti Xitä pidetään kenties ainoana johtajana, joka voi vaikuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimiin. 

Kiina on toistaiseksi kieltäytynyt tuomitsemasta liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja vakuuttanut maiden välisten suhteiden olevan vahvat. Toisaalta Kiinan ulkoministeri on painottanut, ettei Kiina halua joutua kärsimään lännen talouspakotteista Venäjää vastaan. 

–  Kiina ei ole kriisin osapuoli, ja vielä vähemmän se haluaa pakotteiden vaikuttavan itseensä, ulkoministeri Wang Yi sanoi.

5.25: Venäjä käyttää Syyrian oppeja

Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainassa on enemmän tai vähemmän jumissa, niin Ukrainan kaupunkien päivittäisiä pommituksia se on jatkanut.

Venäjällä on Ukrainassa käytössään niin sanottu "Syyrian pelikirja", toteaa CNN:lle Venäjän toiminnan asiantuntija Mason Clark amerikkalaisesta Institute for the Study of Warista, joka keskittyy sotien analysointiin.

Clark nostaa esimerkiksi Venäjän hyökkäykset Mariupoliin, jossa arvioidaan olevan saarroksissa noin 200 000 siviiliä.

– Venäjä on tarkoituksella kohdistanut iskujaan vesiasemiin, voimalaitoksiin sekä verkko- että puhelinyhteyksiä vastaan, Clark katsoo.

Venäjä on aiemmin käyttänyt samaa taktiikkaa esimerkiksi Syyrian Aleppoa ja Palmyraa vastaan, Clark toteaa.

– Sitten ovat nämä tahalliset sotarikokset, kuten Mariupolin teatteria vastaan tehty isku, Clark sanoo.

5.12: Venäjä perui YK-äänestyksen

Venäjä on perunut YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksen Ukrainan "humanitaarisesta" päätöslauselmasta. Venäjän esittämästä päätöslauselmasta oli määrä äänestää tänään.

Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä ei saanut päätöslauselmaluonnokselleen tukea Kiinalta ja Intialta, mikä olisi merkinnyt sitä, etteivät nämä sen läheisiksi tukijoiksi mielletyt maat olisi tukeneet sitä äänestyksessä.

Venäjä toimitti päätöslauselmaluonnoksensa tiistaina ja pyysi, että asiasta äänestettäisiin jo seuraavana päivänä. Venäjä kuitenkin pyysi sittemmin äänestystä siirrettävän torstaille ja tämän jälkeen vielä perjantaille.

–  Tällä viikolla, kieroutuneesti, Venäjä pöytäsi päätöslauselman, joka muun muassa peräänkuulutti siviilien, mukaan lukien naisten ja lasten, suojaamista, sanoi Britannian YK-lähettiläs Barbara Woodward.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.08: Bloomberg: USA:ssa uskotaan Kiinan pian tukevan Venäjää

Kiina voi olla kallistumassa tukemaan Ukrainaan hyökännyttä Venäjää, kertoo uutistoimisto Bloomberg Kiinan pohdintoja tunteviin yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin pohjaten.

Yhdysvaltalaisvirkamiehet näkevät merkkejä siitä, että Kiina yrittää keksiä tapoja pehmentääkseen länsimaiden Venäjän vastaisten pakotteiden vaikutuksia. Lähteet eivät kuitenkaan kertoneet tarkemmin, millaisin toimin Kiina voisi pakotteiden taloudellisia vaikutuksia lievittää.

Julkisesti Kiina on ilmaissut jossain määrin tukeaan ukrainalaisille ja peräänkuuluttanut rauhanomaista ratkaisua sotaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.05: Kiinan ja Venäjän edustajat tavanneet

Kiinan ulkomaan turvallisuusasioista vastaava komissaari Cheng Guoping on tavannut Venäjän Kiinan-suurlähettilään Andrej Denisovin, kertoo Kiinan ulkoministeriö uutiskanava CNN:n mukaan. Tänään aamulla julkaistussa lyhyessä tiedotteessa ei mainittu lainkaan Venäjän sotaa Ukrainassa.

Ministeriön mukaan kaksikko keskusteli eilen muun muassa maidensa välisistä suhteista, terrorismin vastaisesta toiminnasta ja turvallisuusyhteistyöstä.

Yhdysvaltalaisten mediatietojen mukaan Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta sotilaallisen ja taloudellisen tuen lisäksi ruoka-apua Ukrainassa sotimiseen. Kiina on syyttänyt Yhdysvaltoja "disinfromaation" levittämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat