Näillä Putinin ehdoilla Venäjä lopettaisi sodan – Turkki BBC:lle: Zelenskyi hyväksyisi ehdoista neljä, mutta kahden kanssa on haasteita

Presidentti Niinistö listasi CNN:n haastattelussa Putinin neljä vaatimusta Ukrainalle 2:27
Presidentti Niinistö listasi CNN:n haastattelussa Putinin neljä vaatimusta Ukrainalle

Venäjän ja Turkin presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan kävivät torstai-illan puhelinkeskustelussaan läpi ehtoja, joilla Venäjä suostuisi rauhaan Ukrainan kanssa. Puhelinkeskustelun sisällöstä uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC, joka haastatteli Erdoganin tiedottajaa Ibrahim Kalinia.

Kalinin mukaan Venäjän ehdoista neljä ensimmäistä olisivat Ukrainalla täysin mahdollista hyväksyä. Ukrainan olisi oltava puolueeton ja pidättäydyttävä Nato-jäsenyyden hakemisesta, josta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vihjannut jo aiemmin.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Venäjän vaatimukset venäjän kielen aseman turvaamisesta Ukrainassa sekä uusnatsien toiminnan kitkemisestä Ukrainassa olisivat myös asioita, jotka Turkin mukaan Zelenskyi voisi hyväksyä. Silti Venäjän väitteet Ukrainan natsijohtoisuudesta olisivat kova pala purtavaksi juutalaiselle Zelenskyille, jonka sukulaisia kuoli toisen maailmansodan holokaustissa.

Mutta sitten on ehtoja, joihin tarvittaisiin Kalinin mukaan kahdenkeskisiä neuvotteluja Zelenskyin ja Putinin kesken. Ne liittyvät Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen. Zelenskyi on asettanut rauhan ehdoksi, että Venäjä kunnioittaa Ukrainan uudelleenitsenäistymisvuoden 1991 rajoja. Mutta Putinin tavoitteena on saada Ukraina tunnustamaan Venäjän vuonna 2014 valtaama Krim kuulumaan Venäjälle sekä Itä-Ukrainan Donetskin ja Donbassin alueiden itsenäisyyden tunnustaminen.

Kalin ei avannut tätä BBC:lle tarkemmin, mutta korosti Ukrainalle tiukempien ehtojen koskevan Krimin ja Itä-Ukrainan separatistialueiden hallinnollista asemaa.

BBC kysyi Kalinilta arviota myös Putinin terveydentilasta, josta on levinnyt lukuisia huhuja niin fyysisen kuin henkisenkin kunnon suhteen. Kalinin mukaan Putin kuulosti puhelun aikana kuitenkin selväjärkiseltä ja selväsanaiselta.

Lue myös:

    Uusimmat