MTV Uutiset seurasi Ukrainan sodan tapahtumia lauantaina 19.3: Lähes neljäsosa ukrainalaisista on nyt pakolaisia

Tärkeimmät tiedot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan – hätäruoka-avun toimituksissa vaikeuksia, kosmonauttien keltaiset haalarit herättivät huomiota 11:12
Katso yllä olevalta videolta koonti Ukrainan sodan 24. päivästä.

MTV Uutiset seuraa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja sen vaikutuksia maailmanlaajuisesti tässä artikkelissa.

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • YK:n mukaan ainakin 847 siviiliä on kuollut Venäjän hyökkäyksen aikana
  • Lähes neljäsosa ukrainalaisista on nyt pakolaisia – 6,5 miljoonaa heistä maan sisällä
  • Venäjän ulkoministeriö sanoo Venäjän käyttäneen hypersoonisia ohjuksia
  • Yhdysvaltain presidentti Biden varoitti Kiinaa seuraamuksista, jos maa antaa Venäjälle materiaalista apua

23.05 Ukrainalaisen Mariupolin pormestarin Vadym Boitshenkon mukaan useita tuhansia piiritetyn kaupungin asukkaita on lähetetty Venäjälle, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. 

BBC sanoo, ettei se ole kyennyt vahvistamaan pormestarin väitettä. Lue tästä artikkelista lisää.

Katso TV-juttu: Ukrainan johtaja Volodymyr Zelenskyi on vedonnut Vladimir Putiniin, jotta tämä suostuisi presidenttien väliseen tapaamiseen sodan lopettamiseksi. Venäjän joukot ovat yhä jatkaneet myös siviilikohteiden tulitusta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti Vladimir Putinia rauhanneuvotteluihin ja tapaamiseen 1:24

21.44 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui tänään Sveitsin Bernissä järjestettyyn mielenosoitukseen osallistuneille ihmisille. Tuhansia ihmisiä oli kokoontunut parlamenttirakennuksen eteen kuuntelemaan Zelenskyin yhdeksän minuuttia kestänyttä puhetta. Zeleskyi ryöpytti tänään sveitsiläisiä yrityksiä, muun muassa elintarvikejättiä Nestleä, liiketoiminnan harjoittamisesta tavalliseen tapaan Venäjän kanssa, vaikka Ukrainassa lapset ovat kuolemassa.  Lue tästä lisää.

21.18 Ukrainalaisten viranomaisten mukaan yhteensä 6 623 ihmistä on onnistuttu evakuoimaan ukrainalaiskaupungeista tänään humanitaarisia käytäviä pitkin. Määrä on huomattavasti vähemmän kuin perjantaina, jolloin käytäviä pitkin evakuoitiin noin 9 000 ihmistä

20.41 Kiovan kaupungin viranomaiset väittävät 228:n ihmisen saaneen surmansa Kiovassa Venäjän hyökkäyksestä (24. helmikuuta) alkaen. Viranomaiset kertovat myös 912 ihmisen loukkaantuneen. Uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan tietoa muualta.

20.11 Italian kulttuuriministeri Dario Franceschini on ilmoittanut Italian olevan halukas auttamaan Mariupolin teatterin uudelleenrakentamisessa, kertoo CNN.

Mariupolissa sijaitseva teatteri joutui tuhoisan ilmaiskun kohteeksi keskiviikkona.

20.07Paavi Franciscus on vieraillut Roomassa lastensairaalassa, jossa hoidetaan Ukrainasta paenneita lapsia ja nuoria.

Bambino Gesùn sairaalassa hoidetaan muun muassa räjähdyksissä vammoja saaneita potilaita, joilla on esimerkiksi neurologisia vammoja.

Vatikaanin mukaan sairaalassa on hoidettu tähän mennessä yhteensä 50:tä Ukrainasta paennutta lasta.

19.50 YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan Ukrainan rajojen yli paenneista yli 1,5 miljoonaa on lapsia.

Ukrainan sotaa pakenevilla lapsilla on kohonnut riski joutua ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhriksi. Lue lisää tästä artikkelista.

19.05 Venäjältä tuhoisa isku Mykolajivin kasarmille

22-vuotiaan ukrainalaissotilaan mukaan Venäjä iski perjantaina Mykolajivissa kasarmille, joka oli täynnä nukkuvia sotilaita. Ruumiita on kerätty tänään kasarmin raunioista. Lue tästä lisää.

18.09 Intian toivotaan tuomitsevan Venäjän sotatoimet

Japanin pääministeri Fumio Kishida yrittää patistaa intialaista virkaveljeään Narendra Modia omaksumaan tiukemman linjan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Muista Quad-ryhmään kuuluvista maista poiketen Intia on pidättäytynyt YK:ssa kolmesta äänestyksestä, joissa on tuomittu Venäjän toimet Ukrainassa. Intia on ainoastaan kehottanut lopettamaan väkivallan.

Quad-ryhmään kuuluvat Intian lisäksi Japani, Australia ja Yhdysvallat.

17.50 Ainakin 847 siviiliä on saanut surmansa sodassa

YK:n mukaan ainakin 847 siviiliä Ukrainassa on saanut surmansa Venäjän aloitettua hyökkäyksensä 24. helmikuuta, kertoo CNN. Joukossa on 64 lasta. Noin 1400 siviiliä on tiettävästi loukkaantunut Venäjän tekemissä iskuissa, mutta määrä on todennäköisesti vielä suurempi. 

17.35 Venäjä kiistää väitteet kosmonauttiensa tarkoituksellisesta pukeutumisesta Ukrainan lipun väreihin

Venäjän avaruusjärjestö kiistää, että ISS:lle laskeutuneilla kosmonauteilla olisi ollut tarkoituksellisesti yllään asut, joissa on Ukrainan lipun värit. Aiemmin tänään kerrottiin, että kosmonauttien käyttämät keltaiset haalarit herättivät huomiota. (Ks. artikkelissa alempana kello 14.05)

– Toisinaan keltainen on vain keltaista. Puvut ovat Moskovan teknillisen yliopiston värit. Kyseiset kosmonautit ovat valmistuneet tästä yliopistosta, järjestö tiedottaa.

Katso videolta kosmonauttien saapuminen kansainväliselle avaruusasemalle.

Kolme venäläistä kosmonauttia saapui perille kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle – kosmonauttien käyttämät keltaiset haalarit ovat herättäneet kansainvälistä huomiota 0:57

16.17 Ukrainassa on arviolta 6,5 miljoonaa maansisäistä pakolaista

Yhteensä lähes 10 miljoonaa ihmistä on paennut Venäjän hyökkäystä Ukrainan sisällä tai sen rajojen yli, arvioi YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA perjantaisessa tilanneraportissaan. Määrä on lähes neljäsosa maan väestöstä.

Maansisäisiä pakolaisia on raportin mukaan 6,5 miljoonaa, ja ulkomaille on paennut Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainasta 3,3 miljoonaa ihmistä.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli kaksi miljoonaa ulkomaille paenneista on tullut rajan yli Puolaan. Osa heistä jatkaa kuitenkin matkaansa muualle Eurooppaan. Lue lisää tästä artikkelista.

16.12 Ukrainan ulkoministeriö raportoi Venäjän tappioista

Ukrainan ulkoministeriö raportoi Twitterissä Venäjän menettämästä sotakalustosta. Ministeriön mukaan Venäjä olisi tähän mennessä menettänyt sotakalustostaan muun muassa 466 panssarivaunua ja 1470 erityyppistä panssaroitua sotilasajoneuvoa.

14.43 Britannian pääministeri Boris Johnson ei näe, että suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin voisivat enää palata normaaleiksi.

Venäjän tekemän hyökkäyksen jälkeen suhteiden normalisoinnin yrittäminen olisi Johnsonin mukaan sama virhe kuin mitä tehtiin vuonna 2014 Krimin valtauksen jälkeen.

14.20 Puola esittää EU:lle, että Venäjä asetettaisiin kauppasaartoon.

Maan pääministeri Mateus Morawiecki puhui lauantaina kovempien pakotteiden puolesta, jotta Venäjän hyökkäys Ukrainaan saataisiin loppumaan.

EU-maat hyväksyivät aiemmin tällä viikolla neljännen Venäjää kohtaan asetetun pakotekierroksen.

14.05: Kolme venäläistä kosmonauttia saapui turvallisesti perille kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle perjantaina. Kosmonauttien käyttämät keltaiset haalarit herättivät huomiota, sillä ne muistuttivat Ukrainan lipun värejä vaatteisiin kiinnitettyjen sinisten tunnusten kera, kertoo muun muassa The Guardian.

Tiedossa ei ole, oliko kosmonauttien tarkoitus lähettää jokin mahdollisesti Ukrainaa tukeva viesti vaatteillaan.

Yhdeltä kosmonauteista, Oleg Arteyemiltä, kysyttiin vaatteista hänen puhuessaan perheensä kanssa. Hän vastasi, että jokainen miehistö valitsee omat pukunsa, ja että heillä oli paljon keltaista materiaalia, jota "heidän oli tarve käyttää".

12.37 Venäjä ilmoitti edenneensä Mariupolin keskustaan 

Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut, että maan armeija ja separatistiliittolaiset ovat edenneet Mariupolin keskustaan ja taistelevat siellä ukrainalaisia vastaan. Strategisesti tärkeä Ukrainan eteläosassa sijaitseva kaupunki on ollut Venäjän pommitusten ja hyökkäyksen kohteena useita päiviä.

Mariupolin pormestari vahvisti BBC:lle, että taistelut olivat saavuttaneet Mariupolin keskusta-alueen. Ukrainan mukaan Mariupolista evakuoitujen siviilien määrä kasvoi perjantaina 9  000:lla.

Ukrainan antamien tietojen mukaan Venäjän joukot eivät sen sijaan ole edenneet maan koillisosan Harkovaan, jonka ne ovat piirittäneet. Ukrainalaiset niin ikään puolustavat pohjoista Tshernihivin kaupunkia.

11.54 Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen on julkaissut Twitterissä viestiketjun Mariupolin tilanteesta ja Venäjän sotastrategiasta.

Parosen mukaan Ukrainan itärajan laajuinen miehitysvyöhyke on joissakin kuvauksissa jo muodostumassa. Tämä vaatisi kuitenkin merkittävästi venäläistä voimaa pysyäkseen vakaana ilman jatkuvia joukkojen tappioita.

Paronen kirjoittaa, että Kiovan suunnalla venäläisten hyökkäys ei ole edennyt maan toivomalla tavalla.

Hänen mukaansa Venäjän taktiset voitot tuovat jatkoedellytyksiä ja -mahdollisuuksia, jotka taas vaativat lisää joukkoja. Puolustava Ukraina on tunti tunnilta valmiimpi seuraaviin taisteluihin. Tämä luo noidankehän venäläisten operaatioon.

– Kyse onkin lopulta siitä, kuinka paljon joukkoja Venäjä haluaa tähän sotaan vielä käyttää, Paronen kirjoittaa.

10.24 Ukraina toivoo evakuoivansa siviilejä lauantaina kymmentä humanitaarista käytävää pitkin.

Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk. Hänen mukaansa yksi käytävä on sovittu piiritettyyn Mariupoliin, mutta aiemmat evakuointiyritykset sieltä ovat olleet takkuilevia.

Kuvernööri Serhiy Gaiday on kertonut Telegramissa, että evakuointikäytävä avattaisiin Luhanskin alueella lauantaiaamuna.

10.09 Venäjän puolustusministeriö sanoo Venäjän käyttäneen hypersoonista ohjusta Ukrainassa.

Venäläisuutistoimisto Interfaxin mukaan hypersoonisella ohjuksella on tuhottu Ivano-Frankivskin alueella Ukrainan ammusvarasto ja ohjuksia.

Uutistoimisto Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan Venäjän kertomia tietoja.

Tästä artikkelista voit lukea lisää Venäjän armeijan yliääniaseista.

9.35 Katso videolta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin tuorein puhe:

Zelenskyi vaatii rauhanneuvotteluita:"Haluan kaikkien nyt kuuntelevan, etenkin Moskovassa" 2:41
Zelenskyi vaatii rauhanneuvotteluita: "Haluan kaikkien nyt kuuntelevan, etenkin Moskovassa"

8.41 Valko-Venäjän armeijasta tuskin olisi suurta hyötyä Venäjälle Ukrainan sodassa. 

Valko-Venäjän armeija ei ole erityisen halukas tai kyvykäs osallistumaan taisteluihin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau STT:lle.

Nizhnikaun mukaan armeijalla on hyvin vähän taisteluvalmiita joukkoja. Lisäksi sotilaat voisivat olla hyvin epämotivoituneita sotaan, sillä Valko-Venäjän kansalaisten tai armeijan keskuudessa ei juuri ole ilmennyt tukea sodalle.

Tähän mennessä Valko-Venäjä ei ole tiettävästi lähettänyt sotilaitaan Venäjän tueksi Ukrainaan. Sen sijaan se on sallinut Venäjän hyökätä Ukrainaan alueensa kautta.

7.59 Kuvia Ukrainasta:

5.55: YK: Ainakin 816 siviiliä kuollut

YK:n mukaan Ukrainassa on Venäjän kolmisen viikkoa sitten alkaneen hyökkäyksen aikana saanut surmansa ainakin 816 siviiliä. Lisäksi YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston perjantaina julkaiseman arvion mukaan ainakin yli 1  300 siviiliä on haavoittunut. Tiedotteen mukaan todellisten uhrimäärien uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti korkeammat.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto painottaa myös ukrainalaisviranomaisten kertoneen, että perjantaiaamuun mennessä Ukrainassa olisi kuollut ainakin 109 lasta, minkä lisäksi 130 lasta olisi haavoittunut.

6.50: Guardian: Mariupolissa yhä loukussa noin 350 000 siviiliä

Brittilehti Guardianin mukaan Ukrainan eteläosassa sijaitsevassa Mariupolissa olisi edelleen loukussa noin 350  000 siviiliä. Kaupungissa on pulaa muun muassa juomavedestä ja ruuasta. Mariupolin kaupunki on lisäksi lähes täysin tuhoutunut useita päiviä jatkuneessa kranaattitulessa ja ilmapommituksissa.

Venäjä kertoi joukkojensa etenemisestä kaupunkiin jo aikaisemmin, mutta ukrainalaisviranomaiset vahvistivat osaltaan asian vielä perjantai-iltana.

6.45: Ukrainan pääsy Asovanmerelle estetty

Venäjä on onnistunut estämään Ukrainalta pääsyn Asovanmerelle, kertoo Ukrainan asevoimat.

–  Miehittäjät ovat osittain onnistuneet Donetskin operatiivisella alueella – vieneet Ukrainalta väliaikaisesti pääsyn Asovanmerelle, asevoimien Facebookissa tekemässä julkaisussa kerrotaan.

6.40: Zelenskyi: Venäjä estää edelleen avun pääsyn saarrettuihin kaupunkeihin

Ukrainassa on humanitaarisia käytäviä pitkin evakuoitu jo kaikkiaan yli 180 000 ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Presidentin mukaan saarretusta Mariupolin satamakaupungista evakuoitiin perjantaina yli 9  000 ihmistä. Perjantaina käytössä oli hänen mukaansa yhteensä seitsemän humanitaarista käytävää.

Lisäksi niitä pitkin on toimitettu satoja tonneja elintärkeitä tarvikkeita. Zelenskyi kuitenkin syytti Venäjän estävän edelleen avun pääsyn saarrettuihin kaupunkeihin monilla alueilla.

–  Tämä on tarkoituksellinen taktiikka. He ovat saaneet selvän käskyn tehdä kaikkensa, jotta humanitaarisesta katastrofista ukrainalaiskaupungeissa voisi tulla perustelu sille, että ukrainalaiset ryhtyisivät yhteistyöhön miehittäjien kanssa, Zelenskyi sanoi.

–  Tämä on sotarikos, hän lisäsi.

6.24: Suomalaisasiantuntija: Venäjä tehnyt merkittäviä virhearvioita hyökkäyksen aikana

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri katsoo, että Venäjä on tehnyt merkittäviä virhearvioita hyökkäyksensä aikana. Hänen mukaansa Venäjän logistiset ongelmat tällä hetkellä ovat mittavia.

– Sodankäynti vaatii paljon huoltoa. Venäjä etenkin, joka on riippuvainen raskaasta tulenkäytöstä, tarvitsee paljon ampumatarvikehuoltoa.

Merkittävin logistinen ihmisten ja tavaroiden kuljetukseen liittyvä ongelma on Toverin mukaan se, ettei Venäjä ole saanut käyttöönsä rautatieliikennettä, jonka haltuunottoon huollon taktiikka perustuu.

Lue koko juttu täältä!

6.00: Räjähtämättömien kranaattien ja miinojen purkaminen vie vuosia

Ukrainan sisäministeri kertoi uutistoimisto AP:lle, että Venäjän hyökkäyksen aikana Ukrainaan päätyneiden räjähtämättömien pommien ja miinojen vaarattomaksi tekemiseen voi mennä vuosia.

Sisäministeri Denys Monastyrskyin mukaan Ukraina tulee tarvitsemaan sodan jälkeen länsimaiden apua räjähteiden purkamisessa.

–  Ukrainaan on ammuttu valtava määrä kranaatteja ja miinoja, ja suuri osa ei ole räjähtänyt, ne ovat edelleen raunioiden uumenissa ja aiheuttavat todellisen vaaran, Monastyrskyi kertoi AP:lle.

Raunioissa lymyävien venäläisräjähteiden lisäksi Ukrainan joukot ovat vuorostaan miinoittaneet muun muassa siltoja ja lentokenttiä estääkseen venäläisiä hyödyntämästä maan infrastruktuuria hyökkäyksessään.

5.49: Belgia pitkittää ydinreaktoreidensa käyttöikää kymmenellä vuodella Venäjän sotatoimien vuoksi

Belgia lykkää suunnitelmiaan päästä eroon ydinvoimasta vuoteen 2025 mennessä. Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen aiheuttaman energianhintojen mittavan nousun säikäyttämä Länsi-Euroopan maa siirtää aiempaa takarajaa kymmenellä vuodella.

Maan pääministerin Alexander De Croon mukaan Belgia on päättänyt pitkittää kahden ydinreaktorinsa käyttöikää kymmenellä vuodella. De Croo kertoo tämän vahvistavan maan riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista myrskyisän geopoliittisen ilmapiirin keskellä.

Kolmisen viikkoa sitten Ukrainassa alkaneen hyökkäyksen jälkeen Euroopan maat ovat pyrkineet keksimään tapoja vähentää energiariippuvaisuuttaan Venäjästä.

5.30: Ukrainalaiskaupungeista saatiin evakuoitua perjantaina yli 9 000 ihmistä

Ukrainassa saatiin perjantaina evakuoitua suurkaupungeista humanitaarisia käytäviä pitkin kaikkiaan yli 9 100 ihmistä, kertovat paikallisviranomaiset Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Ukrainan presidentinkanslian edustaja kertoi Telegram-viestipalvelussa, että evakuoitujen joukossa on lähes 5 000 ihmistä Mariupolin satamakaupungista.

Piiritetty Mariupol on ollut useiden päivien ajan pommituksen kohteena ja venäläisjoukot ovat myös edenneet kaupungin keskustaan, jossa käytiin perjantaina kiivaita taisteluita.

YK:n mukaan Ukrainassa on Venäjän kolmisen viikkoa sitten alkaneen hyökkäyksen aikana saanut surmansa ainakin 816 siviiliä ja haavoittunut yli 1  300.

5.13: Rauhanneuvotteluja peräänkuuluttanut Zelenskyi: Nyt on aika tavata

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jälleen peräänkuuluttanut tarvetta rauhanneuvotteluille. Neuvottelut ovat hänestä ainoa mahdollisuus, jolla Venäjä voi rajoittaa omien virheidensä aiheuttamia vahinkoja.

Zelenskyi sanoo Facebookissa julkaistulla videolla, että nyt on aika tavata ja palauttaa Ukrainan alueellinen koskemattomuus. Muussa tapauksessa Venäjän tappiot tulisivat Zelenskyin mukaan olemaan sitä luokkaa, että niistä toipuminen kestäisi useiden sukupolvien ajan.

Osapuolet ovat käyneet jo useampaan otteeseen neuvotteluja, ja keskustelut ovat nytkin käynnissä etänä. Neuvottelut ovat kuitenkin olleet tuloksettomia. Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri on sanonut, ettei Venäjä pyri tosissaan löytämään neuvotteluratkaisua.

4.59: Ukraina vahvistaa: Venäjän joukot päässeet Mariupoliin

Ukrainassa venäläisjoukot ovat päässeet piiritetyn Mariupolin satamakaupungin keskustaan maan eteläosassa, vahvistavat Ukrainan paikallisviranomaiset. Venäjä kertoi joukkojen etenemisestä jo aikaisemmin.

Kaupungin keskustassa käydään kiivaita taisteluita.

Mariupolin kaupunki on lähes täysin tuhoutunut viikkokausia jatkuneessa kranaattitulessa ja ilmapommituksissa.

Voit lukea aiemmista sodan käänteistä perjantain 18.3. seuranta-artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat