MTV Uutiset Normandiassa: Suomalaisilta laskuvarjohyppääjiltä näyttävä teko maihinnousun 75-vuotisjuhlissa – "On kunnia saada osallistua ja osoittaa kunnioitusta veteraaneille"

Suomalaisetkin osallistuvat Normandian juhlapäiviin 4:18
Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhliin osallistuu tällä viikolla myös suuri suomalaisten laskuvarjohyppääjien ryhmä.

Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhliin osallistuu tällä viikolla myös suuri suomalaisten laskuvarjohyppääjien ryhmä. Kolmekymmentä hyppääjää kuuluvat laskuvarjojääkärikillan reserviläisiin.

Hyppytoiminnasta vastaava Jarmo Kaipainen on tyytyväinen, että kokeneiden suomalaisten hyppääjien ryhmä pyydettiin järjestäjien puolesta jo toisen kerran mukaan.

– On kunnia meille saada osallistua tähän ja samalla osoittaa kunnioitusta sodan ajan veteraaneille. Ja tietysti on melkoinen kokemus saada hypätä useiden koneiden ja satojen hyppääjien ryhmässä historiallisille taistelupaikoille.

Kaipaisen mukaan suomalaiset harrastajat ovat kokeneita siviili- ja sotilashyppääjiä, jotka ovat harjoitelleet tätä tapahtumaa varten yhdessä jo pitkään. Hänestä ei ole lainkaan kummallista, että suomalaiset hyppäävät Normandiaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Kanadan hyppääjien joukossa.

– On hienoa päästä mukaan, järjestäjät tuntevat hyppääjiämme muista kansainvälisistä näytöstapahtumista, ja tämä on ehkä yksi vaikuttavimpia ja tunnetuimpia maahanlaskunäytöksiä.

–  Tämä on kansainvälinen tapahtuma, jossa kunnioitetaan erityisesti sodan ajan veteraaneja.

Jarmo Kaipainen kertoo, että ensimmäiseen näytöshyppyyn osallistui eilen myös yksi 75 vuotta sitten taisteluun hypänneistä veteraaneista. 95-vuotias veteraani halusi hypätä vielä kerran nimen omaan sille taistelupaikalle, johon hänet pudotettiin 75 vuotta sitten. Hän hyppäsi tuhatpäisen yleisön eteen tandemhyppynä yhdessä amerikkalaisen laskuvarjojääkärin kanssa.

Suomalaiset aikovat osallistua jatkossakin Normandia-juhlallisuuksiin, jos ryhmä saa jatkossakin kutsun.

Lue myös:

    Uusimmat