Näitä raakoja kohtauksia olet varmasti nähnyt elokuvissa, mutta tältä siellä oikeasti näytti – kamera tallensi Normandian maihinnousun julmuudet

Toisen maailmansodan ehkäpä tunnetuimmasta tapahtumasta, Normandian maihinnoususta tulee torstaina kuluneeksi tasan 75 vuotta. ”D-day” on monelle tuttu elokuvista ja sarjoista, mutta harva tietää, miltä Ranskan rannikolla todella näytti.

Varoitus: Artikkelin video sisältää raakaa kuvamateriaalia!

Kesäkuun 6. päivä vuonna 1944 liittoutuneiden armeija lähestyi natsi-Saksan miehittämän Ranskan pohjoisrannikkoa Englannista käsin. Portsmouthista lähtenyt armeija käsitti 156 000 sotilasta, pääosin Yhdysvalloista, Britanniasta ja Kanadasta.

Ikonisen operaatio Neptunuksen tapahtumat ovat tulleet maailmalle tutuiksi etenkin suurten sarja- ja elokuvatuotantojen kautta. Taistelutovereiden ja Pelastakaa sotamies Ryanin kaltaiset klassikkokuvaukset tunnetaan ympäri maailman.

Harva on kuitenkaan nähnyt autenttista kuvamateriaalia historian suurimmasta meri-invaasiosta. Artikkelin videolla on uutistoimisto Reutersin arkistomateriaalia yli kuukauden kestäneestä operaatiosta.

Tapahtumia muistettiin keskiviikkona

Liittoutuneiden armeijan lähtökaupungissa Portsmouthissa muisteltiin keskiviikkona 75 vuoden takaisia tapahtumia. Koolla oli 16 maan johtajat, kuten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Britannian pääministeri Theresa May ja kuningatar Elisabet.

Kunniavieraina paikalla nähtiin maihinnousuun osallistuneita veteraaneja.

Tapahtumia muisteltiin myös Ranskassa, jossa 75 vuoden takaiseen operaatioon osallistuneet laskuvarjohyppääjät liitivät taivaan halki juhlavuoden kunniaksi.

Yksi 18 000 operaatioon osallistuneista laskuvarjohyppääjistä oli nykyisin 97-vuotias Tom Rice, joka toisti hyppynsä Normandiaan keskiviikkona. Rice vitsaili hypyn olleen tällä kertaa helpompi kuin vuonna 1944. Kukaan kun ei yrittänyt ampua häntä tällä kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat