Natsi-Saksa yllätettiin Normandian rannikolla 75 vuotta sitten – näin kuukausia harjoiteltu operaatio eteni

Raportti Normandiasta - maihinnoususta 75 vuotta 9:45
Katso rapotti paikanpäältä Normadian maihinnousun 75-vuotismuistojuhlasta.

Yli 150 000 liittoutuneiden sotilasta onnistui yllättämään Saksan joukot Ranskan luoteisrannikolla 75 vuotta sitten. Maihinnousua edelsivät kuukausia kestänyt harjoittelu ja perusteellinen Saksan tiedustelun harhauttaminen maihinnousupaikan suhteen.

Silti vahvasti linnoitettu Ranskan rannikko oli hankala valloitettava ja rannalle kuoli tuhansia liittoutuneiden sotilaita. Runsaista tappioista huolimatta liittoutuneet saivat Ranskaan vahvan jalansijan ja pääsivät seuraavan vuoden kuluessa etenemään Berliiniin saakka.

Saksalaiset tiesivät, että maihinnousua valmisteltiin, mutta eivät tienneet sen tarkkaa aikaa ja paikkaa. Iso-Britannian sotilas- ja tiedusteluviranomaiset harhauttivat saksalaiset uskomaan, että maihinnousu tapahtuisi Calaisin lähelle.

Aamulla 6. kesäkuuta 1944 kello 6:30 koitti D-Day:ksi kutsuttu hetki, jolloin liittoutuneiden maihinnousualukset rantautuivat Normandiaan monessa eri kohtaa.

Yhdysvaltain, Iso-Britannian, Kanadan ja Ranskan joukot onnistuivat siirtämään jo ensimmäisen hyökkäyspäivän aikana noin 150000 miestä tärkeisiin asemiin rannikolla.

Liittoutuneiden suurimmat tappiot tulivat Juno ja Omaha Beachilla. Saksalaiset pystyivät asemistaan surmaamaan maihinnousua yrittäneitä miehiä aluksi helposti, koska liittoutuneiden sotilaat joutuivat kahlaamaan paljon suunniteltua idemmän matkan matalassa laskuvedessä avoimella rannikolla.

Saksalaiset viivyttelivät apujoukkojen kutsumisessa ja menettivät ratkaisevat rannikon asemansa noin viikossa.

Saksa joutui kahden rintaman sotaan

Liittoutuneiden hyökkäys juuttui kuitenkin pitkäksi aikaa lähes paikoilleen saksalaisten ankaran vastarinnan ja rikkonaisen maaston takia.

Normandian rintama alkoi liikkua vasta heinäkuun lopussa, ja vasta elokuussa liittoutuneiden hyökkäykset etenivät sisämaahan. Liittoutuneet vapauttivat Pariisin syyskuussa.

Normandian maihinnousussa Yhdysvaltojen joukot tulivat Eurooppaan. Tämä oli merkittävä sodan kulun kannalta, sillä natsi-Saksa joutui näin kahden rintaman sotaan.

Kesäkuun loppuun mennessä Normandiassa oli asemissa noin miljoona liittoutuneiden sotilasta, merkittävä ylivoima alakynnessä olleita saksalaisia vastaan.

Hyökkäyksellä oli kova hinta

Normandian maihinnousua varjostivat kovat poliittiset kiistat ja liittoutuneiden keskinäinen erimielisyys. Kahden komentajan, Montgomeryn ja Eisenhowerin erimielisyydet hälvenivät kuitenkin operaation aikana, ja syvenivät vasta myöhemmin.

Normandia oli Ranskassa Saksan huonoiten puolustettu osa rannikkoa, jonne hyökkäämällä oli mahdollista hajaannuttaa saksalaisia joukkoja.

Hyökkäyksellä oli kuitenkin kova hinta: paljon taistelumateriaalia ja panssarivaunuja upposi kanaalin aaltoihin, ja maihinnousun ensimmäisen tunnin aikana yhdysvaltalaiset menettivätkin Omaha-rannalla yli kolmanneksen ensimmäisen vaiheen joukoistaan. 

Lue myös:

    Uusimmat