Stubbilta herkkä suudelma ja kiitokset vaimolle – näin tunteikas vaali-ilta eteni

Stubbin tunteikas hetki: "Huoneessa on yksi henkilö, jota ilman elämälläni ei olisi tarkoitusta" 1:22
Alexander Stubb piti tunteikkaan puheen lavalla

Alexander Stubb on maamme 13. presidentti. MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa vaali-illan tapahtumia. 

Stubb aikoo yhdistäväksi tekijäksi

Alexander Stubb sai onnittelupuhelun presidentti Niinistöltä 5:59
Alexander Stubb kertoi tekemästään lupauksesta. 

Toisen kierroksen vaalikamppailu oli historian tiukin vuodesta 1994 voimaan tulleen suoran kansanvaalin aikana.

MTV:n politiikan toimittaja Alec Neihum kysyi Stubbilta vaalivalvojaisissa, täytyykö hänen tehdä edeltäjiään enemmän töitä tullakseen koko kansan presidentiksi.

– Tässä on ollut se hyvä puoli, että tämä koko kampanja on ollut yhdistävä tekijä. Me näemme sen siinä kunnioittavassa, reilussa ja rehdissä kisassa, joka käytiin ensin yhdeksän ehdokkaan ja loppupeleissä kahden ehdokkaan välillä.

Stubb viittasi myös tekemäänsä lupaukseen.

– En vain aja koko Suomen etu edellä aina ja yhdessä, vaan haluan myös olla yhdistävä tekijä.

Näistä kunnista Haavisto ja Stubb saivat eniten ääniä

Alexander Stubb voitti selvästi useammassa kunnassa kuin kilpakumppaninsa Pekka Haavisto. Toiseksi presidentinvaaleissa jäänyt Haavisto oli suosituin 48 kunnassa, kun tulevaa presidenttiä Stubbia kannatti enemmistö 262 kunnan äänestäjistä.

Kokonaisäänimäärien ero oli kuitenkin tiukka: alle 99 000 ääntä.

Eniten Haavistoa äänestettiin Lapissa ja Ahvenanmaalla. Kymmenen eniten Haavistoa äänestäneestä kunnasta seitsemän on ahvenanmaalta ja kaksi Lapista.

Eniten Haavisto sai kannatusta Kolarissa, jossa 62 prosenttia äänesti häntä. Helsingistä hän sai 57,7 prosenttia äänistä.

Stubbia puolestaan äänestettiin innokkaimmin Pohjanmaalla. Kymmenen eniten Stubbia äänestäneen kunnan joukossa vain kolme ei ollut pohjalaisia: pirkanmaan Kihniö, Uudenmaan Kauniainen ja satakunnan Karvia.

Manner-Suomen ruotsinkielisimmässä kunnassa Luodossa Stubbin kannatusprosentti oli huimat 80,8. 

Stubb kertoi puhelustaan Niinistön kanssa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi viestipalvelu X:ssä soittaneensa molemmille ehdokkaille. Tästä Stubbilta kysyttiin vaalivalvojaisissa.

– Tuossa 15 yli kymmenen suunnilleen hän soitti ja onnitteli. Olin juuri silloin matkalla Pekka Haaviston vaalivalvojaisiin.

Zelenskyi onnitteli Stubbia

Stubbin kolme lupausta

Puheensa lopuksi Stubb antoi kolme lupausta.

– Ensimmäinen lupaus on se, että kuuden vuoden aikana tasavallan presidenttinä tulen antamaan aivan kaikkeni joka ikinen päivä.

– Toinen lupaus on se, että tulen menemään koko Suomen etu edellä aina ja yhdessä.

– Kolmas lupaus on se, että teen kaikkeni tämän tasavallan, tämän rakkaan maamme eteen. Että olen yhdistävä tekijä. Ja että näissä rauhattomuuden ajoissa tässä maassa rauha säilyy. Miksi? Siksi, että minä rakastan tätä maata.

Stubb kiitti vaimoaan Suzanne Innes-Stubbia

– Tässä huoneessa on yksi ihminen, jota ilman seisoisi tässä ja jota ilman elämälläni ei olisi merkitystä. Ja hän on Suzanne.

– Ymmärrän täysin, että tämä on suuri uhraus sinun puoleltasi. Tukesi ja rakkautesi vuosien varrella ja vaikeina ja hyvinä aikoina on ollut uskomatonta.

– Muistan, kun aloimme seurustella melkein 30 vuotta sitten, että sanoit elmän olevan aika ihmeellistä kanssani. Olen pahoillani tästä, Stubb hauskuutti ja antoi muiskauksen vaimolleen.

Stubbin tunteikas hetki: "Huoneessa on yksi henkilö, jota ilman elämälläni ei olisi tarkoitusta" 1:22

Stubb lapsilleen: Olette rakkainta ja tärkeintä

Presidentinvaalit voittanut Alexander Stubb puhui vaalivalvojaisissaan 7:38
Stubb puhui kannattajilleen vaalivalvojaisissaan. 

Alexander Stubb kiitti puheessan koskettavasti lapsiaan Oliveria, 20, ja Emilieä, 23.

– Olen aina sanonut teille: Olette rakkainta, mitä meillä on. Olette tärkeintä, mitä meillä on. 

– Olemme todella ylpeitä siitä, mitä te teette ja siitä, mitä te olette tehneet. 

Stubb: Pikkuveli on minua fiksumpi ja paremman näköinen

Alexander Stubb jakoi kiitoksia puheessaan myös lapsuudenperheelleen.

– Kiitos isä-Göran kaikesta siitä tuesta, jota olet antanut minulle vuosien aikana. Kiitos myös bonusäidille Pirkolle.

– Haluaisin myös kiittää mun veljeä Niksua, että hän on kaikkien näiden vuosien aikana jaksanut tätä isoveljeä. Hänhän on meistä se huomattavasti rauhallisempi, maltillisempi ja fiksumpi ja huomattavasti paremman näköinen. 

Presidentti Niinistö onnitteli Stubbia

Myös Jenni Haukio onnitteli sekä Stubbia että Haavistoa. 

Stubb kuittaili Orpolle

Stubb kiitti puheessaan myös kokoomuksen puheenjohtajaa, pääministeri Petteri Orpoa, eli oman "urheiluseuransa kapteenia".

– (Orpoa) ei ihan selvästi jännittänyt tämä toinen kierros, kun sen vatsa ei ole sekaisin, Stubb sanoi saaden yleisönsä nauramaan.

Tällä Stubb viittasi ensimmäisen kierroksen vaalivalvojaisiin, joista Orpo joutui jäämään pois vatsataudin vuoksi.

Stubb: Häkellyttävä tunne

Tuleva presidentti Alexander Stubb saapui vaalivalvojaisiinsa ja aloitti puheensa kiittämällä omiaan niin suomeksi kuin ruotsiksi.

– Tämä on aika häkellyttävä tunne tällä hetkellä. Jokainen tietää, että tasavallan presidentin tehtävä on ihmistä suurempi tehtävä.

"Ottakaa mallia, Yhdysvallat"

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä kommentoi Stubbin vierailua Haaviston vaalivalvojaisissa.

– Tuli aivan liikuttava olo. Tuli mieleen Adolf Ehrnroothin sanat, että Suomi on hieno maa, tätä kannattaa puolustaa.

Penttilä teki myös vertauksen mahtimaa Yhdysvaltoihin.

– Tuli myös mieleen, että Yhdysvallat, katsokaa, miten presidentinvaalit hoidetaan. Katsokaa, kuinka kaksi tällaista ehdokasta ja kuinka kunnioittavasti he käyttäytyvät. Aivan fantastinen loppu tälle.

Stubb liikuttui Haaviston vaalivalvojaisissa

Tuleva presidentti Alexander Stubb saapui aplodien saattelemana Haaviston vaalivalvojaisiin kehumaan kilpakumppaniaan.

– Tämä olisi ollut aika paljon kovempi matka meille molemmille, jos emme olisi hyviä ystäviä. Sä olet yksi hienoimmista ihmisistä, jonka olen koskaan tavannut, Stubb kehui Haavistoa ääni värähtäen.

Hän myös kiitti Haaviston puolisoa Antonio Floresia.

– Olen pahoillani, että olen varastanut puolisosi. Olen hengannut hänen kanssaan puolen vuoden aikana enemmän kuin sinä, hän sanoi yleisön nauraessa.

Stubbin mukaan nämä vaalit antavat hienon kuvan Suomesta.

– On vaikea kuvitella mitään muuta maata, joka kykenee pitämään tässä maailmantilanteessa näin reilut, rehdit ja toista kunnioittavat kisat. 

Haavisto vitsaili Antonio-puolisonsa tuesta

– Mun täytyy sanoa, että kun tämä kampanja lähti liikkeelle, niin musta tuntui, että Antonio koetti pysyä mahdollisimman kaukana tästä kampanjasta, Haavisto sanoi puheessaan.

Loppusyksystä Flores tuli Haaviston mukaan aktiivisemmin osaksi kampanjaa.

– Rupesi katsomaan, että mites te oikein pärjäätte siellä kampanja. Sit hän päätti, että hän ruksaa kalenterista pari viikkoa yli ja tulee täysillä mukaan. Kiitos siitä, että olet ollut mukana.

Haavisto kiitti omiaan

Pekka Haavisto piti puheen kannattajilleen – myös Alexander Stubb nousi lavalle Haaviston vaalivalvojaisissa 10:01
Stubb saapui Haaviston vaalivalvojaisiin.

Toiseksi jäänyt Pekka Haavisto kiitti kampanjatiimiään ja puolisoaan Antonio Floresia saapuessaan takaisin vaalivalvojaisiinsa.

– Mä luulen, että jokainen voi olla ylpeä siitä duunista, mitä on tehnyt. Me ollaan tuotu Suomi maailmankartalle tällä hyvällä kampanjalla, jonka olemme tehneet.

Flores sanoi olevansa sanaton.

– Koko kampanja on ollut aivan fantastinen. Sä olet ollut super hyvä, kiitos siitä, Flores sanoi Haavistolle.

Ero on historiallisen pieni

Stubb sai 98 663 ääntä enemmän kuin Haavisto toisella kierroksella. Ero on pienin toisen kierroksen äänissä sen jälkeen, kun tasavallan presidentti on valittu suoralla, tarvittaessa kaksivaiheisella kansanvaalilla vuodesta 1994 lähtien.

Aiempi pienin ero oli Tarja Halosen ja Esko Ahon kamppailussa vuonna 2000, jolloin eroa oli Halosen hyväksi yli 103 000 ääntä.

Haaviston saama yli 1,47 miljoonan äänisaalis on kuitenkin toiseksi pienin nykymuotoisessa vaalihistoriassa toisella kierroksella. Pienin toisen kierroksen äänisaalis on Haaviston vuonna 2012 Sauli Niinistöä vastaan saatu 1,07 miljoonan äänen potti.

Stubbin mielestä kokoomuksen "värisuora" ei ole ongelma

Suomen 13. presidentiksi valittu kokoomuksen Alexander Stubb ei pidä ongelmana, että hänen puolueellaan on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa niin sanottu värisuora.

– Ei tässä ole kyse siitä, mitä puoluetta on aikoinaan edustanut, vaan millä tavalla kykenee Suomea edustamaan, hän toteaa.

– Juuri nyt meillä sattuu olemaan ulkoministeri, puolustusministeri ja pääministeri samasta puolueesta, mutta eihän sitä koskaan tiedä, millaista se on kolmen vuoden päästä. Kaikkien kanssa tullaan toimeen, hän vakuuttaa.

Kaikki äänet on laskettu: Stubb 51,6, Haavisto 48,4

Kaikki toisen kierroksen äänet on nyt laskettu. Alexander Stubb sai kaikista annetuista äänistä 51,6 prosenttia ja Pekka Haavisto 48,4 prosenttia. 

Haavisto kertoi kommelluksista

Kysyttäessä, mikä vaaleissa oli hauskinta, Haavisto paljasti Kymmenen uutisten haastattelussa, että vaalikampanjaan mahtui ”koko joukko kommelluksia”.

– Nyt niitä en jaksa tässä luetella, mutta on oltu välillä väärään aikaan väärässä paikassa. Joskus on vaalibussi meinannut viedä parvekkeen mennessään. Kaikenlaista on sattunut, mutta kaikesta on selvitty ja kampanja on jatkunut. Kyllä niitä tullaan sitten muistelemaan ja nauramaankin niille.

Yllättävä veto: Stubb vierailee Haaviston vaalitilaisuudessa

Presidentinvaalit voittanut Alexander Stubb vierailee ensimmäiseksi vastaehdokkaansa Pekka Haaviston vaalitilaisuudessa.

– Kampanja on ollut rehti ja toista kunnioittava. Sovimme Pekan kanssa viime torstaina, että se joka voittaa, menee ensimmäiseksi kakkosen vaalitilaisuuten. Ei ole enää Pekan joukkuetta ja Alexin joukkuetta, vaan Suomen joukkue, Stubb selittää tulevaa vierailuaan.

– Minusta se on hyvä merkki siitä, että maassa on yksi tasavallan presidentti. Ihmiset varmasti antavat arvoa sille, että heidän vaalityötään arvostetaan, Haavisto sanoo.

Tuleva presidentin puoliso: En tiedä, jätänkö työni

Suzanne Innes-Stubb odottaa innolla Suomen edustamista maailmalla 2:43
Suzanne Innes-Stubb MTV Uutisten haastattelussa. 

Tuleva presidentinpuoliso Suzanne Innes-Stubb on innoissaan vaalien tuloksesta.

– Tämä on iso kunnia minulle, että saan palvella Suomea ja edustaa Suomea ulkomailla, hän toteaa puolisonsa vaalivalvojaisissa.

Vielä hän ei tiedä, mitä kaikkea puolison uusi työ tuo tullessaan, mutta muutto on ainakin edessä.

– Lisäksi tulee turvallisuusjuttuja. Aika paljon muuttuu, hän miettii.

Innes-Stubb työskentelee Koneella  eettisestä ohjesäännöstä maailmanlaajuisesti vastaavana johtajana. Vielä hän ei ole päättänyt, jatkaako työssään.

– Se on aika iso päätö. Tarvitsen aikaa miettiä, mitä teen.

Innes-Stubbille on selkeää, mitä hän presidentin puolisona haluaa edistää.

– Perheiden hyvinvointia ja ihmisten yhteentuomista urheilun ja musiikin kautta, koska pidän molemmista. Haluaisin työskennellä syrjäytyneiden ihmisten kanssa. Se olisi mielenkiintoista.

Innes-Stubb kertoo olevansa erittäin ylpeä puolisostaan ja tämän tiimistä. Loppuillan suunnitelma on selvä.

– Meillä on paljon ystäviä ja perheenjäseniä täällä. Meillä on varmasti juhlat. 

Stubb sai suosiota tasaisemmin koko maassa

Erityisesti Vaasan, Uudenmaan, Hämeen, Oulun, Varsinais-Suomen ja Satakunnan vaalipiireissä Stubb oli suositumpi ehdokas.

Haavisto voitti melko selvästi Helsingin, Pirkanmaan ja Ahvenanmaan.

Monissa vaalipiireissä ehdokkaiden puntit menevät kuitenkin melko tasan.

Stubb aikoo kiertää maata

Stubbilta kysyttiin MTV:n haastattelupisteellä, mitä mieltä hän on siitä, että joidenkin kriitikoiden mukaan hän ei ole kiinnostunut Suomen maakuntien asioista ja aikooko hän nyt panostaa presidenttinä maakuntiin.

Hän aloitti toteamalla kiertäneensä maata ristiin ja rastiin 20 vuoden poliittisen uransa aikana.

– Nyt kun on kiertänyt paljon vaalikamppailun aikana, niin näkee niitä epäkohtia, joita Suomen maassa on. On selvää, että haluan olla koko Suomen presidentti ja kiertää maata jatkuvasti.

Katainen: Toivoisin, ettei Haaviston seksuaalisella suuntauksella olisi ollut väliä

Europarlamentaarikko Ville Niinistön (vihr.) mielestä Pekka Haaviston seksuaalinen suuntautuminen tuli ikävästi esille toisella kierroksella.

– Hänen onnistui kuitenkin siinäkin keskustelussa purkaa sitä, että ulkopolitiikassa ratkaisee se osaaminen, että miten pystyy asioita edistämään, hän toteaa.

Myös entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) oli pettynyt, miten Haaviston seksuaalinen suuntautuminen nousi esiin.

– Toivoisin sydämestäni, että voisin sanoa, että sillä ei ollut mitään merkitystä vaaleissa, mutta se ei ole totta. Olen kuitenkin iloinen, että keskustelu lisäsi ymmärrystä ja suvaitsevaisuuden henkeä. Vaalien jälkeen kansakunta on taas pikkuisen oppinut ehkä jotain ja kehittynyt suvaitsevaan suuntaan, Katainen toteaa. 

Haavisto: Mitään ei olisi voitu tehdä toisin

Alexander Stubb ja Pekka Haavisto haastattelussa tuloksen ratkettua 6:34
Alexander Stubb ja Pekka Haavisto MTV:n haastattelussa. 

Haavistolta kysyttiin MTV:n haastattelupisteellä, mitä hän olisi voinut tehdä toisin voittaakseen vaalit.

– En ole yleensä jälkiviisastelija. Kyllä viime yönä, kun 2.30 tuli kampanjabussi Tampereelta kotioven eteen, niin silloin kyllä ajattelin, että en enempää olisi pystynyt tekemään.

Haavisto sanoo viime päivien vaalitilaisuuksien olleen aivan täynnä väkeä.

– Suomalaisia kiinnostivat nämä vaalit. Ihmiset lähtivät liikkeelle.

Vaalit olivat tiukat, mutta hyvähenkiset

– Vaalit olivat tiukat, mutta koska ne olivat niin hyvähenkiset, niin Stubbilla on nyt mahdollisuus olla kokoava presidentti, kehuu Ville Niinistö.

Myös MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo akedemin professori Kimmo Grönlund kehuu vaalien henkeä.

– Oli siinä mielessä erittäin hieno vaalikampanja, ettei tässä heitetty lokaa ainakaan ehdokkaiden organisaatioiden puolesta. 

Haavisto neljättä kertaa ehdolle?

Kolmatta kertaa presidenttiehdokkaana ollut Haavisto ei ota kantaa siihen, aikooko hän asettua ehdolle tulevaisuudessa.

– Sanon näin, että no comments. Tulevaisuutta en rupea tänä iltana ajattelemaan, mutta kyllä sellainen olo tällaisen vaalirumban jälkeen on, että ei enää mihinkään vaaleihin (ehdolle lähdetä), Haavisto sanoi naureskellen.

Stubb MTV:n haastattelussa

Stubb sanoo antavansa kaikkensa joka ikinen päivä, viikko, kuukausi ja vuosi uudessa tehtävässään Suomen tasavallan presidenttinä.

– Olen luottavainen, että me suomalaiset kyllä tiukoista paikoista selviämme. Aina historian saranakohdissa olemme puhaltaneet yhteen hiileen ja onnistuneet.

Alexander Stubbille sataa onnitteluja

Aaltola ilmestyi Stubbin valvojaisiin

Mika Aaltola Stubbin vaalivalvojaisissa: "Vanhalta ystävältä tuli kutsu" 1:55
Mika Aaltola on Alexander Stubbin vanha ystävä.

Presidentinvaaleissa sitoutumattomana ehdokkaana ensimmäisellä kierroksella ollut Mika Aaltola saapui Stubbin vaalivalvojaisiin.

– Vanhalta ystävältä tuli kutsu, niin totta kai sitä tulee katsomaan hänen tietään presidentiksi. Tässä näkee vähän sitä, miten kampanjat parhaimmillaan päättyvät, Aaltola kertoi.

Ville Niinistö: Stubbin ja Haaviston välillä sävyeroja

Ville Niinistön mielestä ehdokkaiden välillä oli sävyeroja ulkopolitiikassa.

– Haaviston tyylissä olisi ollut enemmän tiettyä jatkuvuutta. Uskon, että se vetosi toisella kierroksella etenkin Olli Rehnin kannattajiin, toteaa europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.)

– Stubbilla on Nato-liittoutumaa, Yhdysvaltoja ja EU:ta voimakkaasti painottava linja. Että kumppaniemme kautta teemme ulkopolitiikkaa. Siinä on sävyero Suomen perinteiseen ulkopolitiikkaan. 

Katainen: Vaalit tuovat toivoa

Entinen kokoomuslainen pääministeri Jyrki Katainen sanoo presidentinvaalien olevan aivan erilaiset kuin muut vaalit. Presidentinvaalit yhdistävät kansaa.

– On jotenkin toivoa tuovaa, että kaksi sivistynyttä, kokenutta, asiallista ulkopolitiikan asiantuntijaa on ehdolla ja keskustelevat asiallisesti ja sivistyneesti.

Se eroaa Kataisen mukaan paljon nykyisestä rajusta ja repivästä ja usein jopa asiattomasta keskustelukulttuurista.

Haavisto johdossa varsinaisen vaalipäivän äänissä

Haavisto on koko maassa saanut niukan enemmistön, 50,5 prosenttia varsinaisen vaalipäivän äänistä (kello 21.10). Loppukiri ei kuitenkaan riitä. 

Äänissä niukka varsinaisen vaalipäivän johto on vain reilut kahdeksan tuhatta ääntä. Kahdeksalla tuhannella äänellä ei saavuteta Stubbin yli sadan tuhannen äänen etumatkaa, joka Stubbilla oli ennakkoäänien jälkeen.

Äänestysprosentti oli 70,7

Kotimaan äänestysprosentti presidentinvaalien toisella kierroksella oli 70,7 prosenttia. Äänensä antoi yhteensä runsaat kolme miljoonaa suomalaista.

Ensimmäisellä kierroksella kotimaan äänestysprosentti oli 75,0.

Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2018 kotimaan äänestysprosentti oli 69,9. Tuolloin Sauli Niinistö oli selvä ennakkosuosikki, eikä toista kierrosta tarvittu.

Vuonna 2012 vaalien ensimmäisen kierroksen kotimaan äänestysprosentti oli 72,8. Toisella kierroksella äänestysprosentti laski ja oli 68,9. Tuolloin vastakkain olivat Niinistö ja Pekka Haavisto.

Sofia Virta: Saamme Suomeen oikein hyvän presidentin Alexanderista

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta on pettynyt presidentinvaalien tulokseen.

– Uskon, että tämä on kaikille tässä tilassa harmituksen aihe, mutta haluan kuitenkin onnitella tulevaa presidenttiä.

Virta painottaa, että Suomi on demokratia ja Suomen kansa on valinnut presidenttinsä.

– Saamme Suomeen oikein hyvän presidentin Alexanderista, hän toteaa. 

Stubb Ylellä: Elämäni suurin kunnia

Ylen ennuste sanoo vaalien lopputulokseksi 51,4–48,6 Stubbin hyväksi.

Häneltä kysyttiin Ylen lähetyksessä, mitä hän sanoo siihen, että hänestä tulee Suomen tasavallan 13. presidentti.

– Elämäni suurin kunnia. Tasavallan presidentin tehtävä on ihmistä suurempi tehtävä.

– Tunne on rauhallinen, maltillinen, nöyrä, mutta samalla olen äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen siitä, että suomalaiset ovat näin sankoin joukoin äänestäneet ja pääsen tasavallan presidentin tehtävää tekemään.

Pekka Haavisto onnitteli Stubbia

Pekka Haavisto onnitteli Alexander Stubbia voitosta 0:29
Pekka Haavisto onnitteli Alexander Stubbia voitosta.

Pekka Haavisto on myöntänyt tappionsa. Haavisto kätteli Stubbia ja onnitteli häntä voitosta.

Ylen ennuste: Stubb saa 51,4 % äänistä

Ylen vaaliennusteen mukaan presidentinvaalien toisen kierroksen voittaa kokoomuksen Alexander Stubb. Ennusteen mukaan Stubb saisi äänistä 51,4 prosenttia.

Vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto jäisi Ylen ennusteen mukaan 48,6 prosenttiin äänistä.

Stubb vahva Espoossa, Vantaalla tasaista

Stubb johtaa äänissä Uudenmaan suurissa kaupungeissa Espoossa ja Vantaalla. Vantaalla Stubb on saamassa 50,4 prosenttia äänistä ja Espoossa jopa 57,1 prosenttia.

Helsinki saanut hieman ääniä laskettua

Helsingin äänestysalueelta on tulossa viimein varsinaisen vaalipäivän ääniä. Haavisto on kello 20.48 aikoihin saamassa  varsinaisen vaalipäivän äänistä 62,6 prosentin osuuden.

Helsingissä on laskettu lähes 40 000 varsinaisen vaalipäivän ääntä.

Ennakkoäänet mukaan luettuna Haaviston johto on Helsingissä 57,2-42,8 prosenttia Stubbiin nähden.

Grönlund: Ei se nyt ihan mahdotonta ole

Haavistolla on vielä teoreettiset mahdollisuudet voittoon, arvioi MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo akedemin professori Kimmo Grönlund, kun suurten kaupunkien vaalipäivän ääniä ei ole vielä tiedossa.

– Toki tuota kaulaa on aika paljon, mutta ei se nyt ihan mahdotonta ole, kun Haaviston vaalipäivän tulos näyttää kaikkiaan olevan hyvä. Mikäli nyt Helsingistä ja Espoosta tulisi 60 prosentin kannatus vaalipäivänä. Teoriassa se olisi mahdollista, Grönlund arvioi.

Joka tapauksessa Haavisto tekee hyvän tuloksen. Politiikan toimituksen päällikön Eeva Lehtimäen mukaan Haaviston tulos tulee olemaan paras hänen tähän mennessä saamansa.

– Yllättävän aikaisin hän on valmis myöntämään tappionsa, Lehtimäki ihmettelee.

Stubb ja Haavisto MTV:n haastattelupisteellä

Pekka Haavisto: "Kyllä tämä tappiolta näyttää" 2:25

Stubb ei vielä MTV:n haastatteluun tullessaan huokaise helpotuksesta.

– Juuri nyt näyttää hyvältä, mutta maltetaan mieli vielä hetki.

Haavisto sanoo, että tulos on "aika selkeä".

– Kyllä tämä tappiolta näyttää. Katsotaan, jos joitain yllätyksiä tulee äänestyspäivän äänissä, mutta luvut ovat aika selvät Alexander Stubbin eduksi.

Haavisto johdossa Oulussa

Haavisto on johdossa Oulun kaupungin äänissä. Haavisto on kello 20.40 saamassa 51,7 prosenttia äänistä ja Stubb 48,3 prosenttia. Oulun kaupunki on perinteisesti ollut vahvaa kokoomuksen, keskustan ja Perussuomalaisten kannatusaluetta.

Jaana Pelkonen: Tuin Pekkaa jo ennen kuin hän oli päättänyt lähteä ehdolle

Pekka Haaviston valitsijayhdistyksen valtuuskuntaa johtaa kokoomuksen entinen kansanedustaja Jaana Pelkonen.

– Ilmaisin Pekalle tukeni jo ennen kuin hän itse oli päättänyt edes lähteä. Eli olen ollut hyvissä ajoin ollut liikkeellä, Pelkonen nauraa.

Hänen mukaansa vain toimittajat ovat ihmetelleet, että hän on Haaviston tukijoukoissa.

– Kaikki minut tuntevat tietävät, että olen aina kannattanut ihmistä ja parhaat ystävät ovat olleet muista puolueista.

Pelkosen mukaan on vielä toivoa, että Haavisto valitaan presidentiksi.

– Kampanja on ollut nousujohteinen.

Eroa näkyy vaalipäivän äänten osuuksissa esimerkiksi Satakunnassa

Satakunnan vaalipiirissä Stubb sai 54,3 prosenttia ennakkoäänistä ja Haavisto 45,7 prosenttia.

Kuitenkin varsinaisen vaalipäivän äänissä (kello 20.30) Haavisto on saanut Satakunnassa 50,2 prosenttia äänistä. Eli Haavisto pystyy hieman kirimään varsinaisena vaalipäivänä.

Ensimmäisellä kierroksella Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli suosituin ehdokas Satakunnassa, jossa äänestysprosentti on nyt tippumassa toisella kierroksella. 

Haavisto: Teoreettinen mahdollisuus

Kaupungintalolle saapuessaan Haavisto toteaa, että takamatkalla ollaan, mutta peli ei ole täysin menetetty.

– Tuossa tilastotieteilijöiden kanssa puhuttiin. Teoreettinen mahdollisuus on olemassa.

Haavisto sanoo gallupien olleen pielessä myös toisen kierroksen osalta. Hänen tuloksensa on siis toistaiseksi parempi kuin viimeisten mielipidemittausten.

Pekka Haavisto kaupungintalolla: "Teoreettinen mahdollisuus on olemassa" 1:14
Pekka Haavisto kommentoi äänetystilannetta Kaupungintalolla. 

Grönlund: Epävarmat äänestäjät näyttävät jääneen kotiin

Halla-ahon äänestäjien käyttäytyminen on puhuttanut toisella kierroksella paljon: jäävätkö he kotiin vai äänestävätkö?

Ensimmäisenä äänestysprosenttinsa julkaisi Satakunnan vaalipiiri, jossa Halla-aho sai suuren määrän ääniä ensimmäisellä kierroksella. Äänestysprosentti jäi tällä kierroksella 68,1:een kun se toisella kierroksella oli 73,9.

– Se vahvasti nyt viittaa siihen, että moni näistä epävarmoista on jäänyt kotiin, ja se näyttää rokottavan Alexander Stubbia. Vaalipäivän äänissä näyttää Haaviston nousu jatkuvan, toteaa MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo akademin professori Kimmo Grönlund.

Grönlundin mukaan voi olla, että kisasta tulee vielä tiukka.

– Aika yllättävää siinä mielessä, että kaikki mittaukset osoittivat melko selkeääkin voittoa Stubbille.

Stubb vahva Kaakkois-Suomessa, Haavisto voitolla Ahvenanmaalla

Oulun vaalipiirin alueella Stubb saa 54 prosenttia ennakkoäänistä. Myös Kaakkois-Suomen vaalipiirissä Stubb sai hyvän tuloksen ennakkoäänissä: 55,3 prosenttia.

Varsinais-Suomessa Stubb sai ennakkoäänissä 52,4 prosenttia ja Haavisto 47,6 prosenttia.

Sen sijaan Pirkanmaalla Haavisto voitti ennakkoäänet niukasti 50,8 prosentilla. Stubb sai 49,2 prosenttia.

Ahvenanmaa on melko vahvasti Haaviston kannalla. Ahvenanmaalaisista ennakkoäänestäjistä 57,2 prosenttia kannattaa Haavistoa ja 42,8 prosenttia Stubbia.

Stubb saapui kaupungintalolle: "Hyvältä näyttää toistaiseksi" 3:09
Alexander Stubb kommentoi tulosta Kaupungintalolla. 

Seuraa äänten laskentaa MTV:n Tulospalvelusta

Stubb arvioi Haaviston mahdollisuuksia

Stubb sanoo Helsingin kaupungintalolle saapuessaan, että helpotus oli päällimmäinen tunne ennakkoäänten tullessa. Voittoa hän ei vielä tuuleta.

– Sen olen ymmärtänyt, että vaalipäivän äänten pitäisi mennä Pekalle 60–40, jotta se voisi kääntyä. Tästä en ole itse ihan varma, sain siitä tuossa äsken kuulla. 

Nasima Razmyar: Tähän on käytetty 12 vuotta aikaa

SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar oli pettynyt ennakkoäänten tulokseen.

– Tietysti tuossa kaikki gallupit on ylitetty. Pikkaisen olisi saanut olla korkeampi nuo ennakkoäänet.

Razmyar toivoo, että viimeisten päivien aikana olisi saatu ihmisiä liikkeelle Haavistoa äänestämään.

Hän ei kuitenkaan halua sanoa, että nousujohteisessa kampanjassa olisi aika loppunut kesken.

– Tuntuisi surulliselta, että tähän on käytetty 12 vuotta aikaa ja aika olisi viimeisten päivien aikana loppunut kesken. 

Stubb saanut maaseudulla Halla-Ahon ja Rehnin kannattajia taakseen

Satakuntalaisessa Kankaanpään kaupungissa Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja valitsijayhdistyksen Olli Rehn olivat selvästi suosituimmat ehdokkaat ensimmäisellä kierroksella. Nyt toisen kierroksen ennakkoäänissä Stubb saa Kankaanpäässä 64 prosenttia äänistä ja Haavisto jää 36 prosenttiin. Näin ainakin Kankaanpäässä Stubb on voittanut Halla-ahon ja Rehnin kannattajia taakseen.

Sama ilmiö korostuu myös Vaasan vaalipiirissä sijaitsevassa Alajärven kaupungissa, jossa Stubb sai jopa 75 prosenttia ennakkoäänistä ja Haavisto 25 prosenttia.

Lapissa todella tiukkaa

Lapin vaalipiirin alueella eli keskustan ja perussuomalaisten vahvalla alueella kisa on todella tiukka ehdokkaiden välillä. Stubb sai Lapin alueella 50,1 prosenttia ennakkoäänistä. Haaviston osuus oli näin 49,9 prosenttia.

Vastaavasti Uudellamaalla Stubb sai 56,2 prosenttia ennakkoäänistä ja Haavisto 43,8 prosenttia.

Eeva Lehtimäki: Ehdokkaiden ympärille ei tullut valtaisaa ilmiötä

– Kummankaan ehdokkaan ympärille ei ole tullut samanlaista valtaisaa ilmiötä kuin aiemmissa vaaleissa. Haaviston kampanja on ollut noususuhteinen, mutta se ero, mistä lähdettiin, oli suuri.

Lehtimäki muistuttaa, että Stubbilla on takanaan kokoomuksen ja RKP:n äänestäjät.

– Jos Stubb saa jonkin verran Halla-ahon kannattajia sieltä kotisohvilta äänestämään, hänellä on varmasti varma olo tämän illan aikana. 

Göran Stubb: Hyvältä näyttää

Alexander Stubbin Göran-isä sanoo tunteen olevan mahtava, kun pääsee omaa poikaa äänestämään presidentiksi. Voittoa hän ei vielä ennakkoäänten perusteella juhli.

– Ei huudeta hep vielä, mutta hyvältä näyttää.

Grönlund: Vielä en julista voittajaa

Asiantuntija Kimmo Grönlund sanoo ennakkoäänten tuloksen olleen mittausten arvioita tiukempi.

– Vielä en ole valmis julistamaan voittajaa. Toki erittäin vahvalta näyttää Stubbin etumatka.

Haaviston pitäisi saada ainakin noin 55 prosenttia vaalipäivän äänistä, Grönlund arvioi. Äänistä on nyt laskettu 58,8 prosenttia.

– Voi olla vaikeaa, Grönlund arvioi Haaviston mahdollisuuksia.

Seuraa äänten laskentaa MTV:n Tulospalvelusta

Haavisto: "Hieman takamatkalta lähdetään"

Pekka Haavisto kommentoi ennakkoääniä: "Peli ei ole menetetty" 1:14
Pekka Haavisto kommentoi ennakkoäänten tulosta. 

– Hieman takamatkalta lähdetään, mutta tämä on mahdollista vaalipäivien äänillä saada kiinni. Jännitys tulee säilymään loppuun asti, hän totesi.

– Ei peli ole menetetty, koska varmasti äänestyspäivä on tuonut meille lisää ääniä. Onko riittävästi ääniä, se nähdään illan ääntenlaskun kestäessä. 

Haavisto sai enemmän enakkoääniä Helsingissä

Pekka Haavisto on johdossa Helsingissä. Hän sai ennakkoäänistä Helsingissä 56,4 prosenttia ja Alexander Stubb 43,6 prosenttia.

Haavisto on myös Tampereella johdossa 55,4 prosentin osuudella. Stubbia on Tampereella äänestänyt 44,5 prosenttia ennakkoon äänestäneistä.

Näin Stubb kommentoi ennakkoääniä

Toisen kierroksen ennakkoäänet julki – katso ehdokkaiden reaktiot 1:06
Näin ehdokkaat reangoivat ennakkoääniin. 

– Tää on oikein hyvä alku tälle illalle.

Odotitteko enemmän?

– En odottanut mitään muuta kuin että saadaan tulos, ja hyvältä näyttää.

Seuraa äänten laskentaa MTV:n Tulospalvelusta.

Valtonen: Olen tullut aina hyvin toimeen Haaviston kanssa

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, ulkoministeri Elina Valtonen kertoo Alexander Stubbin vaalivalvojaisissa jännittävänsä todella paljon.

Valtonen on varma, ettei suurta vahinkoa tapahtuisi, vaikka kokoomuksen ehdokas Stubb ei voittaisikaan.

– Olen tullut aina hyvin toimeen Pekka Haaviston kanssa. En usko, että omassa työssäni tai Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta mitään pahaa tapahtuisi, hän toteaa. 

Stubb johtaa ennakkoäänissä

Ennakkoäänet on julkaistu kello 20.

Ennakkoäänisaalis jakautuu näin: Pekka Haavisto47,3%, Alexander Stubb 52,7%

Elisabeth Rehn: Kaikki on tehty

Haaviston tukijoukkoihin kuuluvalla entisellä puolustusministeri Elisabeth Rehnillä oli hieman ennen ennakkoäänten tulosten tuloa "seestynyt olo".

– Kaikki on tehty, mitä voi tehdä. Uskossa pitää elää.

Ääniä kalastellaan etenkin Uudenmaan ulkopuolelta

MTV:n vaaliasiantuntijan, Åbo Akademin professorin Kimmo Grönlundin mukaan ehdokkaiden pyrkimys miellyttää äänestäjiä Uudenmaan ulkopuolella on ollut välillä läpinäkyvää.

– Niitä ääniä on enemmän jaossa, mitä kauemmas Uudeltamaalta siirrytään. Se on ollut tietenkin ihan rationaalista toimintaa ehdokkaiden kannalta, Grönlund toteaa.

Politiikan konkari, entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, että kyse on ollut enemmänkin mielikuvien luomisesta.

– Puhutaan koko Suomen kierroksesta ja käydään ehkä 5–6 paikkakunnalla. Kahdessa viikossa ei tietenkään pysty kiertämään koko Suomea, Matti Vanhanen huomauttaa. 

Täällä nähdään pettymyksen ja ilon ilmeet

Ehdokkaat seuraavat tuloksia omissa vaalivalvojaisissaan, mutta myös Helsingin kaupungin juhlasalissa, johon he saapuvat ennakkoäänten julkistamisen jälkeen. Ennakkoäänet julkistetaan kello 20.

MTV:n kokeneet politiikantoimittajat Vesa Kallionpää ja Antonia Berg haastattelevat ehdokkaita ja seuraavat tunnelmia juhlasalissa.

– Tämä on juuri se paikka, missä nähdään mahdolliset pettymyksen ja ilon ilmeet, toteaa Kallionpää. 

Kisaa etenkin Rehnin äänistä

Noin 45 000 ääntä erotti Stubbin ja Haaviston ensimmäisen kierroksen tuloksissa. Jussi Halla-aholta ja Olli Rehniltä jäi yli miljoona ääntä jaettavaksi toisella kierroksella.

– Halla-ahon ja Rehnin äänimäärät olivat suuret. Etenkin Rehnin äänestäjistä on kisattu. Halla-ahon äänestäjien kohdalla on epävarmaa, lähtevätkö he äänestämään, Kimmo Grönlund sanoo.

Grönlund: Peli on selvä, jos ennakkoäänet 54-46

MTV:n asiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund sanoo, että ei odota kovin tasaista tulosta. Stubbin etumatka miesten keskuudessa on sen verran suuri.

Jos ennakkoäänissä tilanne on Ylen edellisen gallupin mukainen Stubb 54 % ja Haavisto 46 %, niin Grönlund uskoo pelin olevan käytännössä jo selvä.

– Mutta mikäli se on tasaisempi, sanotaan 52-48 niin silloin täytyy kyllä jännittää koko ilta.

Tällaiset ovat ehdokkaiden tunnelmat ennen h-hetkeä 3:50
Näin ehdokkaat kommentoivat tunnelmiaan ennen ennakkoääniä. 

Pekka Haavisto: Poikkeukselliset presidentinvaalit

Pekka Haavisto (valitsijayhdistys, Vihr.) näkee nämä kolmannet presidentinvaalinsa hyvin erilaisina kuin kaksi aiempaa ehdokaskertaansa.

– Näissä vaaleissa on ollut poikkeuksellisen on ollut niin poikkeuksellisia turvallisuuspoliittisia teemoja, että nämä poikkeavat hyvin paljon aiemmista vaalikerroista, hän toteaa vaalivalvojaisissaan Kulttuuritehdas Korjaamolla. 

Vanhanen: Toinen kierros varmistelua

Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi MTV:n Tulosillassa, että vaalien toinen kierros on sujunut varmistellen. Stubb on hieman toista mieltä.

– Ehkä enemmän sanoisin, että tyylikkäästi ja toista kunnioittaen.

Stubb vai Haavisto? Näin seuraat vaalien ratkaisuhetkiä!

  • Kello 19.20: Tulosilta
    Vaalipäivä huipentuu MTV:n Tulosiltaan. Uutisankkuri Jaakko Loikkasen luotsaama suora lähetys alkaa kello 19.20.
  • Kello 20.00: Ennakkoäänet julki
  • Maanantaina kello 6.25: Vaalianalyysi
    Maanantain Huomenta Suomessa vaalitulosta analysoivat muun muassa Suomen Washingtonin suurlähettiläs Mikko Hautala sekä konkaritoimittajat Unto Hämäläinen ja Heikki Vento.

Stubb rauhallisin mielin

Ensimmäisen kierroksen äänikuningas Alexander Stubb (kok.) sanoo vaalivalvojaisissaan Pikku-Finlandiassa, että jännittää "sopivasti".

– Aika rauhallisin mielin on tämäkin päivä mennyt. On kunnia-asia saada olla mukana näissä vaaleissa. Meillä on ollut reilu ja rehti kilpailu.

15.42: MTV Uutiset Live lähettää kello 17 alkaen kaksituntisen vaalikahvilähetyksen Helsingin Malmitalon äänestyspaikalta. Millainen murros kaksitoista vuotta istuneen presidentin vaihtuminen on? Millaisen Suomen uusi presidentti saa haltuunsa, ja miltä Suomi näyttää seuraavan kahdentoista vuoden jälkeen? Näihin kysymyksiin etsivät vastauksia MTV Uutisten Annika Nuotto ja Jere Silfsten.

15.29: Yksi prosenttiyksikkö oli ainakin vaalien ensimmäisellä kierroksella noin 32 500 ääntä. Jos kisa menee tiukaksi, ratkaisevaa on, ketkä ovat lähteneet äänestämään. 

Lue lisää vaalimatematiikasta täältä.

15.11: Stubbista tai Haavistosta tulee Suomen tasavallan 13. presidentti

Suomessa on ollut tähän mennessä 12 eri presidenttiä. Kaarlo Juho Ståhlberg (presidenttinä 1919–1925),  Lauri Kristian Relander (1925–1931), Pehr Evind Svinhufvud (1931–1937), Kyösti Kallio (1937–1940), Risto Heikki Ryti (1940–1944), Carl Gustaf Emil Mannerheim (1944–1946), Juho Kusti Paasikivi (1946–1956), Urho Kaleva Kekkonen (1956–1982), Mauno Koivisto (1982–1994), Martti Ahtisaari (1994–2000), Tarja Halonen (2000–2012) ja Sauli Niinistö (2012–2024).

Presidenteistä elossa ovat enää Tarja Halonen ja Sauli Niinistö.

13.40: Presidentti Niinistö perheineen kävi antamassa äänensä

Istuva presidentti Sauli Niinistö on käynyt äänestämässä presidentinvaalien toisella kierroksella. 

Niinistö kävi äänestämässä yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa puolenpäivän paikkeilla Lähderannan koululla Laaksolahdessa Espoossa. 

Aaro-poika oli heidän mukanaan äänestyspaikalla.

12.11: Haavisto antoi äänensä yhdessä puolisonsa Antonio Floresin kanssa.

Äänestämisen jälkeen Haavisto ja Flores jäivät koululle syömään palat kakkua. Haavisto kertoi toimittajille, että he saapuivat viime yönä Tampereelta kotiin puoli kolmelta. 

Haavisto sanoi, että hän on matkustanut kampanjan aikana bussilla yli 10 000 kilometriä ja omalla autolla yli 16 000 kilometriä.

– Teiskontien Nesteelle päätettiin huoltoasemakierros. Kaikki ei mahtuneet sisään, ihan valtava tungos, Haavisto kertoi.

Hän sanoi, että ennen tulosiltaa he aikovat ottaa rauhallisesti ja mahdollisesti saunoa.

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto äänesti Kulosaaren ala-asteella sunnuntaina 11:05

Katso videolta Haaviston kommentit äänestyksen jälkeen.

12.07: Haavisto saapuu muutaman minuutin päästä antamaan äänensä, kertoo toimittajamme Janne Hopsu paikan päältä.

11.45: MTV Uutiset on paikalla, kun presidenttiehdokas Pekka Haavisto jättää oman äänensä puoliltapäivin Helsingissä. Voit seurata tapahtumia tämän artikkelin videoikkunasta noin kello 11.55 alkaen.

11.25: Vaalipäivän äänestys käynnistynyt rauhallisesti eri puolilla maata

Presidentinvaalien toisen kierroksen äänestys on lähtenyt tänään käyntiin rauhallisissa merkeissä eri puolilla Suomea. 

Niin Helsingin, Jyväskylän kuin Oulun keskusvaalilautakunnista kerrottiin STT:lle aamukymmenen aikaan, että äänestyspaikoille ei ollut syntynyt ruuhkaa.

Keskusvaalilautakunnista arvioitiin, että äänestysinto saattaa päivän mittaan kasvaa. 

Esimerkiksi Oulun korkeudella on ollut aamulla kipakkaa pakkasta, mikä on voinut pitää äänestäjät kotona, kaupungin keskusvaalilautakunnasta arvioitiin.

10.10: Alexander Stubb kävi sunnuntaina puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa jättämässä oman äänensä Westendinpuiston koululla Espoossa.

Stubb kertoi koulun pihalla toimittajille, että hän on ylpeä vaimostaan, joka on ollut mukana kampanjatyössä.

–  Ehkä kohokohta oli, kun hän piti puheen suomeksi ja ruotsiksi, kun varsinainen kampanja alkoi. Se merkitsi minulle paljon, Stubb sanoi.

Stubb sanoi myös, että hänen olonsa on hyvä ja rentoutunut, kun lähes kuuden kuukauden vaalityö on takana. Hän kertoi tehneensä kaiken minkä voi, eikä tekisi mitään toisin.

Presidenttiehdokas Alexander Stubb kävi jättämässä oman äänensä Westendinpuiston koululla Espoossa 8:39

Myös kahvi kauramaidolla maistui. Katso Stubbin kommentit videolta.

9.44: MTV Uutiset Live lähettää suoraa lähetystä hetken kuluttua, kun presidenttiehdokas Alexander Stubb jättää oman äänensä. Voit seurata tapahtumia tämän artikkelin videoikkunasta.

9.00: Äänestyspaikat ovat nyt auki ja ne sulkeutuvat iltakahdeksalta.

Vaalipäivänä äänestävän tulee äänestää siinä paikassa, mikä on merkitty postitse tai verkkopalveluun toimitetussa äänioikeusilmoituksessa. 

Äänioikeusilmoitusta ei tarvitse ottaa mukaan äänestykseen.

Äänestäjän tulee osoittaa henkilöllisyytensä esimerkiksi ajo- tai henkilökortilla.

5.15: Tasavallan presidentin vaalissa suoritetaan tänään toinen kierros, koska kukaan ehdokkaista ei saanut ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä.

Toisen vaalikierroksen ehdokkaina ovat kokoomuksen Alexander Stubb numerolla 8 ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto numerolla 10.

Äänioikeus on jokaisella 18 vuotta täyttäneellä Suomen kansalaisella. 

Vaalipaikalla tärkeää on pystyä todistamaan oma henkilöllisyys. Tämän voi todistaa virallisella kuvallisella asiakirjalla, kuten ajokortilla, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla.

 Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

Äänestyspaikat aukeavat tänään aamulla kello 9.00 ja sulkeutuvat kello 20.00. Välittömästi tämän jälkeen julkaistaan ennakkoäänten tulokset.

MTV Uutiset seuraa tiiviisti vaalipäivää ja voittajan ratkeamista kanavissaan. 

Lue myös:

    Uusimmat