Leijonat ja Kanada etenivät finaaliin – näin MM-välieräottelut etenivät

MTV seuraa jääkiekon MM-kisojen välieriä tässä artikkelissa hetki hetkeltä. Tekstimuotoisen seurannan lisäksi luvassa on videoita otteluiden huippuhetkistä.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonat nappasi päivän ensimmäisessä ottelussa finaalipaikan, kun se kaatoi USA:n 4-3-lukemin. Illan toinen välieräottelu pelattiin Tshekin ja Kanadan välillä. Kanada murjoi Tshekin lopulta tylysti 6-1.

Kanada-Tshekki 6-1 (1-1, 3-0, 2-0)

3. erä

60:00: Ottelu on päättynyt! Kanada ottaa välierästä vakuuttavan 6-1-voiton ja etenee Suomen vastustajaksi MM-finaaliin!

55. min: Tämä ylivoima ei tuota tulosta. Tshekillä jälleen viisi kenttäpelaajaa jäällä.

54. min: Kent Johnson pääsee vapaasti laukomaan suoraan syötöstä, mutta Vejmelka torjuu. Kanadan pakkopeli lähtee jälleen pyörimään.

52:50: JÄÄHY! Tshekki joutuu alivoimalle pelin viivyttämisestä, koska valmentajan haasto ei tuottanut tulosta.

52:50: MAALI! KANADA 6-1! Verkko heiluu jälleen! Dylan Cozens hyödyntää Tshekin lepsun puolustamisen ja iskee kiekon rystyltä verkkoon.

Odotellaas sittenkin vielä hetki. Kari Jalonen haastaa Kanadan maalin mahdollisen paitsion vuoksi.

Ei paitsiota! Maali hyväksytään.

51. min: Roman Cervenka laukoo napakasti, mutta laukaus ei yllättä vahvaa ottelua pelaavaa Driedgeria.

49. min: Vaikealta näyttää Tshekin kiri tällä hetkellä. Se ei saa luotua tarpeeksi vahvaa painetta Kanadan päätyyn.

46:37: David Pastrnak ei onnistu ohittamaan Chris Driedgeria rangaistuslaukauksessa. Kanada johtaa yhä 5-1.

46:37: RANGAISTUSLAUKAUS! Jakub Vrana karkaa vahvalla luistelulla läpiajoon ja puolustaja joutuu rikkomaan. Rangaistuslaukaus Tshekille!

43:56: MAALI! KANADA 5-1! 19-vuotias Cole Sillinger lyö kiekon Tshekin verkkoon! Nyt näyttää vahvasti siltä, että Tshekin finaalihaaveet alkavat olla jo murskana.

42. min: Tshekki selvittää toisesta erästä jääneen alivoimansa kunnialla ja on jälleen täysilukuinen.

Kolmas erä on käynnissä!

2. erä

40:00: Olipa hurja erä Kanadalta. Kanada karkasi 4-1-johtoon Kent Johnsonin, Adam Lowryn ja Mathew Barzalin osumilla. Kari Jalosen Tshekillä riittää työsarjaa kolmanteen erään.

39.27: JÄÄHY! Dubois petaa upean maalipaikan Cozensille ja Tshekki joutuu rikkomaan. Kanada jälleen ylivoimalle

37. min: Jakub Vrana pääsee läpiajoon, mutta Driedger vetää pidemmän korren. Siinä tarjottiin oivallista kavennusmahdollisuutta Tshekille.

35. min: Tshekki saa pitkästä aikaa painetta Kanadan päätyyn, mutta joukkue ei pääse testaamaan Chris Driedgeria.

30:52: MAALI! KANADA 4-1! Kanadan ylivoima takoo tuhoisaa jälkeä! Krejcki ehtii istua boksissa vain 20 sekuntia, kun Mathew Barzal laukoo kiekon aivan yläkulmaan.

30:32: JÄÄHY! Nyt Tshekki kerjää vaikeuksia. David Krejci komennetaan kahden minuutin istunnolle väkivaltaisuudesta.

28:54: MAALI! KANADA 3-1! Taas helisee! Tshekki menettää kiekon keskialueella ja Kanada iskee vastaan. Kent Johnson lapioi Vejmelkan torjunnasta syntyneen irtokiekon vapaasti verkkoon.

27:33: MAALI! KANADA 2-1! Siinä ei kauan nokka tuhise. Adam Lowry kiepauttaa kiekon rysään ja Kanada siirtyy ensimmäistä kertaa johtoon!

27:17: JÄÄHY! David Pastrnak joutuu istunnolle estämisestä. Kanada pääsee ensimmäistä kertaa ylivoimalle tässä ottelussa.

24. min: David Krejci tuo näppärästi kiekon Kanadan alueelle ja Tshekki saa hyökkäyksensä käyntiin. Ykkösketju ei saa kuitenkaan luotua vetopaikkoja ja lopulta Kanada pääsee purkamaan.

21. min: Kanada pääsee kokeilemaan kahdesti Vejmelkan torjuntavirettä. Tshekki-vahti torjuu ensimmäisen ja jälkimmäinen heiluttaa vain sivuverkkoja.

Toinen erä on käynnissä!

1. erä

20:00: Ensimmäinen erä päättyy 1-1-lukemissa. Tshekin maalin iski David Krejci ja Kanadan maalin teki Dylan Cozens.

19:28: MAALI! KANADA 1-1! Tshekki menettää kiekon maalinsa takana ja peliväline päätyy nopeasti Dylan Cozensille, joka lyö Kanadan tasoihin.

17. min: Tomas Hertl karkaa yksin läpi, mutta Driedger venyy komeaan kilpitorjuntaan. Tärkeä koppi Kanada-vahdilta.

14. min: Kanada selvittää tämänkin alivoiman kunnialla.

13. min: Pastrnak pelaa komean poikittaissyötön Krejcille, jolla on jo puolityhjä maali edessään. Krejcin kuti painuu kuitenkin ohi maalin.

11:41: JÄÄHY! Nyt on kuritonta pelaamista Kanadalta! Damon Severson ottaa niskalenkin Tshekki-pelaajasta ja lähtee kahden minuutin istunnolle väkivaltaisuudesta.

11. min: Tällä kertaa Kanadan alivoima kestää Tshekin tulituksen ja joukkueet ovat jälleen täysilukuiset.

10. min: Tshekki tulittaa ylivoimalla minkä kerkeää! Filip Hronekille avautuu maalin kulmalla erinomainen paikka, mutta tshekkipakki ei saa nostettua kiekkoa Driedgerin patjan yli maaliin.

09:21: JÄÄHY! Tshekki pääsee jälleen ylivoimalle. Adam Lowry tyrkkää Jiri Cernochin tylysti kumoon ja joutuu rangaistujen penkille.

07:07: MAALI! TSHEKKI 1-0! David Krejci tällää kiekon voimakkaalla ja tarkalla lyöntilaukauksella verkkoon! Syöttöpisteet Roman Cervenkalle ja Filip Hronekille.

6. min: Kanada selvittää ensimmäisen minuutin alivoimastaan kunnialla, eikä Tshekin tehoylivoima saa edes kunnollista painetta aikaiseksi.

04:28: JÄÄHY! Tshekki-tähti David Pastrnak kokee kovia, kun Zach Whitecloudin maila napsahtaa Pastrnakia kasvoihin. 2+2 minuuttia korkeasta mailasta. Tshekki pääsee ylivoimalle.

2. min: Tshekkikin saa ensimmäisen laukauksensa kohti Kanadan maalia. Tomas Kundratek laukoo, mutta veto napsahtaa suoraan Chris Driedgerin vaahteralehtilogoon.

1. min: Kanada luo heti vaarallisen paikan, kun siniviivalta lähtenyt laukaus muuttaa viime hetkellä suuntaa. Vejmelka venyy Tshekki-maalilla kuitenkin niukasti kiekon eteen.

Ottelu on käynnissä!

Kello 18.13: Kari Jalonen jahtaa päävalmentajauransa toista MM-finaalipaikkaa. Jalonen johdatti Leijonat MM-hopealle vuoden 2016 MM-kisoissa.

Kello 18.10: Kymmenen minuuttia ottelun alkuun!

Kello 18.03: Tässä puolestaan Kari Jalosen luotsaaman Tshekin kokoonpano:

Kello 18.00: Kanadan maalilla torjuu tänään Chris Driedger. Katso alta Kanadan koko kokoonpano illan välierään.

Kello 17.50: Kanada on ollut viime vuosina äärimmäisen vaikea vastustaja Tshekille. Tshekin edellinen arvoturnausten Kanada-voitto on 12 vuoden takaa kevään 2010 MM-kisoista.

Kello 17.40: Tshekki selvitti tiensä välieriin kukistamalla Saksan vakuuttavasti 4-1-lukemin. Kanadan puolivälieräottelusta muodostui hurja trilleri, kun Kanada nousi Ruotsia vastaan kolmen maalin takaa 4-3-jatkoaikavoittoon.

Suomi-USA 4-3 (1-1, 2-1, 1-1)

Kello 17.38: Miro Heiskanen on kerännyt kisojen aikana jopa hieman kritiikkiäkin, mutta tänään Heiskanen vastasi lyömään kovan peliesityksen pöytään!

Kello 17.23: Jukka Jalonen oli ottelun jälkeen erittäin iloinen Suomen finaalipaikkaan ja joukkueen osoittamaan sitkeyteen.

Kello 17.16: Tässä vielä Suomen ja USA:n välisen välieräkamppailun maalikooste, olkaapa hyvät!

Kello 16.45: Nyt on aika pitää pieni tauko liveseurannasta ennen päivän toista välieräottelua. Tshekki-Kanada -välierän tapahtumia seurataan myös tässä samaisessa artikkelissa. Ottelu käynnistyy klo 18.20.

3. erä

60:00: Summeri soi ja Suomi voittaa tämän jännittävän välieräottelun lukemin 4-3. Suomen maaleista vastasivat tänään Miro Heiskanen, Sakari Manninen, Sami Vatanen ja Joel Armia.

59. min: Suomi lyö jälleen pitkän kiekon ja David Quinn ottaa Yhdysvalloille aikalisän! Alle minuutti peliä jäljellä!

58. min: Swayman lähtee jälleen USA:n maalilta ja nyt tasoitusta haetaan kuudella kenttäpelaajalla.

57:09: MAALI! USA 3-4! USA:n vahva rynnistys palkitaan kavennusosumalla. Adam Gaudette laukoo kiekon näyttävän syöttökuvion jälkeen Olkinuoran selän taakse.

57. min: Suomi räiskii nyt kiekkoa jatkuvasti pitkänä päätyyn! USA ei kuitenkaan saa kunnollista pyöritystä aikaiseksi.

57. min: USA hakee kavennusosumaa ilman maalivahtia! David Quinn komentaa Jeremy Swaymanin vaihtoaitioon.

56. min: Suomi on joutunut nyt puolustuskannalle, kun USA rynnistää aggressiivisesti kohti Suomen päätyä. Toistaiseksi Leijonien puolustus on kuitenkin selvittänyt yritykset mallikkaasti.

54. min: Suomen maalille syntyy hurja ruuhka, kun Nate Schmidt toimittaa kiekon maalille siniviivalta. Olkinuora löytää kuitenkin sankan ihmisjoukon keskeltä mustan pelivälineen itselleen.

54. min: Teemu Hartikainen kieputtaa itsensä ovelasti vanhanaikaisella USA:n maalille ja on lähellä maalintekoa. Swayman torjuu kuitenkin voimahyökkääjän yrityksen.

51. min: USA hakee kavennusta kovalla temmolla. Olkinuora hukkaa kiekon, mutta pystyy silti torjumaan USA-pelaajan laukauksen.

50. min: Anttila riistää upeasti kiekon Suomen alueella ja lähtee vauhdikkaaseen hyökkäykseen. Anttila harhauttaa viimeisenä olevan puolustajan, mutta veto ei osu kohteeseensa.

49. min: Jere Salliselta ovela kääntölaukaus ja Swayman hukkaa kiekon hetkeksi näkyvistään. Kiekko jää kuitenkin jenkkivahdin varusteisiin.

49. min: Harri Pesonen luistelee USA:n alueelle ja laukoo kohti maalia. Suomalaishyökkääjän veto ei kuitenkaan tuota vaikeuksia Swaymanille.

48. min: USA pelaa tällä hetkellä vahvasti. Suomi joutuu lyömään pitkän kiekon piinaavan pyörityksen päätteeksi.

47. min: Suomi pelaa huolimattomasti kiekon kanssa omalla puolustusalueellaan. Ohtamaan heikko syöttö karkaa suoraan Seth Jonesin lapaan, joka laukoo kuitenkin ohi.

46. min: USA on kuitata Armian osuman välittömästi, kun Jussi Olkinuora pompottaa keskialueelta lähetetyn roikkukiekon eteensä. Suomi selviää tilanteesta kuitenkin säikähdyksellä.

45:03: MAALI! SUOMI 4-2! USA:n rangaistus ehtii juuri päättyä, kun Joel Armia laukoo kiekon rysään! Tuo oli tärkeä maali!

44. min: Ykkösylivoima ei saa kiekkoa USA:n verkkoon, joten jäälle seuraavaksi Filppulan johdattama kakkosylivoima.

43:01: JÄÄHY! Vince Lettieri rikkoo Sami Vatasta ja Suomi pääsee kolmannen kerran ylivoimalle tässä ottelussa.

42. min: Miro Heiskanen lähettää laukauksensa kohti Jeremy Swaymanin vartioimaa maalia, mutta jenkkivahti torjuu kudin ongelmitta.

2. erä

40:00: Erätaukosummeri pelastaa Suomen! Olipahan vaiherikas erä! Suomi iski kahdesti Sakari Mannisen ja Sami Vatasen johdolla. USA:n erän ainoasta osumasta vastasi Sean Farrell.

39. min: Suomen vuoro luistella nyt kiekon perässä, kun USA liikuttaa kiekkoa nätisti Suomen alueella. Leijonien onneksi USA ei kuitenkaan pääse huippupaikoille, mutta paine Suomen päässä on hurja.

37. min: Puolustajapulasta kärsivä USA joutuu turvautumaan nyt tähtipakkeihinsa. Seth Jones tuntuu olevan koko ajan jäällä tällä hetkellä. USA-tähti urakoi hurjia minuutteja tänään.

36. min: Nyt USA:n vuoro saada pelistä paremmin kiinni. Kiekko pyörii hetken todella vaarallisesti Suomen maalilla, mutta Olkinuora kestää!

34. min: USA on nyt täysin telineissä! Suomi saa koko ajan pitkiä hyökkäyksiä Yhdysvaltojen päätyyn.

32. min: Suomi pelaa taas vahvasti USA:n alueella. Hannes Björninen kaatuu USA-maalin takana ja kotiyleisö vaatii rangaistusta. Tuomarikaksikon kädet pysyvät kuitenkin alhaalla.

29:40: MAALI! SUOMI 3-2! Leijonien hurja rynnistys tuottaa tulosta! Sami Vatanen luistelee tuoreilla jaloilla väsyneen USA-viisikon keskelle ja laukoo kiekon verkkoon! Syöttöpisteet Pesoselle ja Heiskaselle.

29. min: Suomen nelosketjulta taas erinomainen vaihto ja kiekko pyörii pitkään USA:n alueella. Hienoa peliä Leijonilta!  USA ei pääse vaihtamaan, mutta Suomi vaihtaa jatkuvasti hyvin kiekolla.

26:52: MAALI! USA 2-2! Sean Farrell laukoo tarkasti kiekon etukulmasta sisään ja Yhdysvallat nousee tasoihin!

26. min: Suomi on saanut hyvän otteen pelistä ja luo painetta USA:n alueelle! Toistaiseksi laukaukset eivät kuitenkaan ole tuottaneet Jeremy Swaymanille vaikeuksia.

24:11: MAALI! SUOMI 2-1! Sakari Manninen laukoo kiekon aivan oikeaan yläkulmaan tarkalla laukauksella! Upea ylivoimamaali! Teemu Hartikaiselle ja Mikko Lehtoselle syöttöpisteet.

24. min: Sami Vatanen laukoo viivasta napakasti. Jeremy Swayman pudottaa kiekon hetkellisesti eteensä, mutta ehtii laittaa räpylänsä pelivälineen päälle ennen suomalaismailoja.

22:14: JÄÄHY! Alex Galchenyuk kohtelee Miro Heiskasta sääntöjen vastaisesti ja Suomi pääsee ylivoimalle!

22. min: Atte Ohtamaa on jälleen jäällä, joten viidellä viittä vastaan mennään!

Kello 15.10: Toinen erä käynnistyy Suomen osalta alivoimalla, sillä Ohtamaan rangaistusta on vielä reilu minuutti jäljellä.

1. erä

20:00: Ensimmäinen erä päättyy! Molemmat joukkueet onnistuivat maalinteossa kerran. USA:n maalista vastasi Nate Schmidt ja Suomen maalin iski Miro Heiskanen.

19.12: JÄÄHY! Atte Ohtamaa kaataa Seth Jonesin Suomen maalin takana ja joutuu kahdeksi minuutiksi jäähylle. Nyt on Leijonien oltava tarkkana!

16:53: MAALI! SUOMI 1-1! Leijonien pitkä hyökkäys tuottaa tulosta ja Miro Heiskanen nostaa kiekon upeasti rystyltä verkkoon! Syöttöpiste Harri Pesoselle.

15. min: USA:lle avautuu jälleen erinomainen maalipaikka. Suomi menettää kiekon omalla alueella ja Farrell pääsee jälleen laukomaan huippuetäisyydeltä. Olkinuora pitää kuitenkin pintansa ja torjuu.

14. min: Kiekko jää pomppimaan vaarallisesti Suomen maalin edustalle ja Farrell pääsee laukomaan. Olkinuora kahmaisee vedon kuitenkin syliinsä.

14. min: Teemu Hartikainen vääntää voimalla ja suojaa erinomaisesti kiekkoa. Hartikainen syöttää Granlundille, joka laukoo pienestä kulmasta yli maalin.

13. min: Juho Lammikko pääsee rynnistämään kulmasta maalille, mutta vetoyritys ei onnistu täysin. Suomi on nyt saanut paremmin pelistä kiinni.

12. min: Marko Anttila yrittää herätellä joukkuetta, kun hän painaa kaksi voimakasta taklausta USA-pelaajiin.

11. min: Mikael Granlund pudottaa kiekon ovelasti taakseen Miro Heiskaselle, joka pääsee laukomaan. Swayman kuitenkin torjuu.

8. min: USA on jälleen täysilukuinen. Tämä ylivoima ei tuottanut tällä kertaa tulosta.

8. min: Harri Pesonen pelaa erinomaisen syötön maalin eteen Valtteri Filppulalle, joka laukoo kuitenkin suoraan päin Jeremy Swaymania.

05:48: JÄÄHY! Suomi pääsee hakemaan tasoitusta ylivoimalla! Austin Watson taklaa Sami Vatasen selästä laitaan ja lähtee jäähyaitioon miettimään tekosiaan.

4. min: Suomen nelosketju Mäenalanen-Björninen-Anttila saa pitkän ja vahvan hyökkäyksen USA:n alueelle, mutta kiekko livahtaa lopulta siniviivan huonommalle puolelle ja vahva rynnistys kuivuu kasaan.

01:04: MAALI! USA 1-0! Karmiva alku Leijonille! Nate Schmidt laukoo siniviivalta ja kiekko liitelee rysään.

1. min: Adam Gaudette pyyhältää vauhdilla Suomen alueelle ja laukoo napakasti. Kiekko kimpoaa Jussi Olkinuoran kypärästä katsomon puolelle.

Kello 14.15: Jukka Jalonen odottaa innolla USA-välierää:

Kello 14.10: Kymmenen minuuttia ottelun alkuun! Katso alta, miten Sami Kapanen ennakoi jännittävää välieräottelua.

Suomi kohtaa Yhdysvallat MM-välierässä! Sami Kapanen kertoo, tuleeko ottelusta alkusarjan toisinto 5:30

Kello 13.55: USA eteni välieriin voittamalla Sveitsin tyylipuhtaasti 3-0. Suomi puolestaan löi Slovakian 4-2.

Kello 13.50: Suomi ja USA kohtasivat jo alkusarjassa. Tuolloin kuumatunteiseksikin edennyt ottelu päättyi lopulta Suomen vakuuttavaan 4-1-voittoon.

Kello 13.41: Tervetuloa mukaan seuraamaan MM-kisojen toiseksi viimeistä ottelupäivää, jossa ratkotaan sunnuntain mitalipelien osapuolet. Leijonien finaalipaikan tiellä seisoo enää Yhdysvallat, joka on kärsinyt menetyksiä puolustajaosastolla.

USA:n kolmospakkiparissa pelaa tänään kaksi hyökkääjää, kun Sam Lafferty ja Riley Barber joutuvat tuuraamaan poisjääneitä puolustajia.

Yhdysvallat julkaisi kokoonpanonsa hetki sitten.

C Moren Herätys, Leijonat -ohjelmassa ennakoitiin Yhdysvaltojen pakkitilanteen vaikutusta MM-välierään. Asiantuntijoiden Ossi Väänäsen ja Sami Kapasen kommentit tilanteesta voit katsoa artikkelin pääkuvan videolta.

Suomen kokoonpano on puolestaan seuraavanlainen.