Max Verstappen ylivertainen, Valtteri Bottakselle tyly temppu loppumetreillä – näin Kanadan GP eteni

Red Bullin Max Verstappen oli jälleen kerran täysin ylivertainen, kun hän ajoi Kanadan GP:n voittoon. Aston Martinin Fernando Alonso oli toinen ja Mercedeksen Lewis Hamilton kolmas. Alfa Romeon Valtteri Bottas onnistui nousemaan pistesijojen puolelle.

Kisan dramaattisin hetki nähtiin kierroksella 12, kun Mercedeksen George Russell osui seinään. Radalle tuotiin turva-auto, minkä aikana moni kuljettaja ajoi varikolle. Tämä johti siihen, että monet kuskit pystyivät parantelemaan merkittävästi sijoituksiaan.

Yksi nousijoista oli Alfa Romeon Valtteri Bottas, joka lähti kisaan ruudusta 14. Koska hän ei pysähtynyt, Bottas oli yhtäkkiä sijalla kahdeksan.

Suomalaiselle tehtiin kisan loppuhetkillä tyly temppu, kun Aston Martinin Lance Stroll nousi viimeisellä suoralla hänen ohitseen. Kaksikon välille jäi vain kolmen sadasosan ero (+0,030). Bottas oli maalissa kymmenes.

Kisan kärjessä Red Bullin Max Verstappen piti ykköspaikan hallussaan kisan lähdöstä aina maaliin saakka. Verstappen jätti toiseksi tulleen Aston Martinin Fernando Alonson 9,5 sekunnin päähän.

Alonso tipahti lähdössä kolmanneksi, kun Mercedeksen Lewis Hamilton pääsi hänen edelleen. Alonso kuittasi kakkospaikan takaisin itselleen kierroksella 22. 

Hamilton oli maalissa kolmas ennen Ferrari-kaksikkoa Charles Leclerciä (4:s) ja Carlos Sainz (5:s).

Seuranta, F1:n Kanadan GP:

Lopputulokset:
1. Verstappen
2. Alonso +9,5
3. Hamilton +14,1
4. Leclerc +18,6
5. Sainz +21,5
------------------
10. Bottas +64,4

Maali: Verstappen ottaa kauden kuudennen voittonsa. Kukaan ei mahtanut hollantilaiselle yhtään mitään. Aston Martinin Alonso on komeasti toinen ja Mercedeksen Hamilton tulee maaliin kolmantena. Alfa Romeon suomalaiskuski Bottas menettää aivan viimeisillä senteillä sijan, kun Aston Martinin Stroll tulee hänen ohitseen. Bottas on kuitenkin pisteillä, sijalla kymmenen.

Kierros 70/70: Verstappen lähtee viimeiselle kierrokselle. Hollantilaiselta jälleen ylivoimainen näytös. Paalupaikka, startista maaliin kärjessä. Toisaalta: perusjuttuja ylivertaiselle supertähdelle.

Kierros 69/70: Red Bullin Pérez sisään. Meksikolaiselle ilmainen varikkopysähdys, koska kukaan ei ole lähellä häntä. Ocon yhä Albonin takasiivessä kiinni.

Kierros 67/70: Norris raportoi, että Oconin takasiipi heiluu todella vaarallisella tavalla. Ja totta hän puhuu. Draamaa kisan loppuhetkille.

Kierros 66/70: Norris on nyt kuronut Oconin ja Albonin kiinni. Bottas on jäänyt Norrisista 1,5 sekuntia.

Kierros 64/70: Aijai, Norris ohittaa Bottaksen, joka on puolestaan Strollin kanssa nyt vaikeuksissa. Norrisilta rohkea neulansilmäohitus.

Kierros 63/70: Alonso repii nyt eroa Hamiltoniin. Britti on jäänyt nyt 2,5 sekunnin päähän.

Kierros 62/70: Albon on tykittänyt jo 49 kierrosta kovan seoksen renkailla. Thaimaalainen nakuttaa silti hyviä kierrosaikoja.

Kierros 61/70: Hamiltonille raportoidaan, että Alonso kärsii jarruongelmasta. Ero alle kaksi sekuntia.

Kierros 60/70: Keskijoukon tilanne:

7. Albon
8. Ocon
9. Bottas
10. Norris
11. Stroll

Kaikki alle sekunnin päässä toisistaan.

Kierros 58/70: Albon helisemässä "junan" kanssa. Ocon aivan thaimaalaiskuskin takasiivessä kiinni. Hamilton puolestaan enää puolentoista sekunnin päässä Alonsosta.

Kierros 57/70: Hamilton on ottamassa Alonson kiinni. Kaksikon välinen ero enää alle kaksi sekuntia. Alonso toisena, Hamilton kolmantena.

Kierros 55/70: Draamaa, Mercedeksen Russell joutuu keskeyttämään. "Jarrut käyvät aivan liian kuumina", talli viestittää. Bottas nousee täten yhdeksänneksi.

Kierros 54/70: Albonin takana kunnon juna liikkeellä (Albon, Russell, Ocon, Bottas ja Norris). Albonilla ja Russellilla jo 41 kierrosta vanhat kovan seoksen renkaat alla.

Kierros 52/70: Albon ja Russell käyvät yhä samaa kisaa. Samassa junassa ovat myös Bottas (10:s) ja Norris (11:s).

Kierros 50/70: McLarenin Norris on saanut Bottaksen kiinni. Kaksikon välinen ero alle sekunti. Norriksella on kuitenkin viiden sekunnin aikarangaistus rasitteenaan.

Kierros 49/70: Albonilla ja Russellilla jo 36 kierrosta vanhat renkaat alla. Kumpikin saattaa pysähtyä vielä kertaalleen. Matkaa on kuitenkin vielä 21 kierrosta jäljellä.

Kierros 47/70: Mercedeksen Russell jahtaa edellä ajavaa Williamsin Albonia, joka on alle sekunnin päässä. Toinen Mercedes-kuski Hamilton tykittää kovia kierrosaikoja. Hamilton on kaventanut Alonson etumatkan enää kolmeen sekuntiin.

Kierros 45/70: 25 kierrosta jäljellä. Ferrarin Leclerc ja Sainz ovat nousseet kisan aikana kuusi sijaa molemmat. Samoin on tehnyt Red Bullin Pérez. Leclerc neljäntenä, Sainz viidentenä ja Pérez kuudentena.

Alfa Romeon suomalaiskuski Bottas on noussut neljä sijaa. Pahin putoaja on Haasin Hülkenberg, joka on tipahtanut peräti kymmenen sijaa alemmas (5. -> 15.).

Kierros 44/70: Ferrarin Leclercille viestitetään, että Sainz ei uhkaa häntä. Leclerciä kannustetaan samalla jahtaamaan edellä ajavaa Hamiltonia, joka on 2,7 sekunnin päässä.

Kierros 42/70: Kisan kärkimies Verstappen sisään. Hollantilaiselle keskikovan seoksen pyörät alle.

Kierros 41/70: Bottas sekunnin päässä edellä ajavasta Oconista, jolla on kovan seoksen renkaat allaan. Alonso kakkospaikalta sisään. Uudet kovan seoksen renkaat alle. Alonso pitää kakkossijan hallussaan.

Kierros 41/70: Hamilton sisään. Britti pitää kolmannen sijan hallussaan.

Kierros 40/70: Nyt puolestaan toinen Ferrari-kuski Leclerc sisään. Red Bullin Pérez ohittaa Williamsin Albonin. Pérez nyt kuudes ja huikeaa kisaa ajava Albon seitsemäntenä.

Kierros 39/70: Ferrari-kuskeista Sainz sisään, espanjalaiselle kovan seoksen renkaat alle.- Sainz ei menetä kuitenkaan sijoja pysähdyksen aikana.

Kierros 38/70: Red Bullin Pérez ja McLarenin Piastri sisään. Toiselle McLaren-kuljettajalle Norrisille viiden sekunnin aikarangaistus hidastelusta. 

Kierros 37/70: Varikkoruletti käynnissä. Ocon ja Bottas sisään. Ocon ottaa uudet kovan seoksen renkaat allensa. Bottas nyt keskikovan seoksen pyörillä liikenteessä. Ocon 10:s, Bottas 11:s.

Kierros 35/70: Haasin Magnussen ja AlphaTaurin DeVries käyvät kovaa taistelua ja yhtäkkiä Mercedeksen Russell kuittaa heidät molemmat. Magnussen ja DeVries osuivat yhteen ja molemmat ajautuivat ulos radalta. Keltaiset liput.

Kierros 34/70: McLarenin Norris on tuomariston tutkinnan alla hidastelun takia. Norris piti muita autoja takanaan, kun McLaren teki tuplapysähdyksen turva-autoikkunan aikana.

Kierros 32/70: Bottaksella kelpo vauhti päällä. Suomalainen ei ole jäänyt kuin 2,5 sekuntia edellä ajavasta Oconista. Norris on nyt vetäytynyt puolentoista sekunnin päähän Bottaksesta.

Kierros 30/70: Bottas pitää yhä kahdeksatta sijaa hallussaan. Williamsin Albon pääsi Haasin Magnussenin edelle ja nousi sijalle 11.

Kierros 28/70: Aston Martin Stroll pysähtyy jo aikaisessa vaiheessa, ottaen uudet kovan seoksen renkaat allensa. Stroll tippuu joukon hännille sijalle 19.

Kierros 27/70: Norris yrittää päästä Bottaksen edelle, Albon kävi jo Magnussenin rinnalla. Keskikastissa hyvä pöhinä käynnissä.

Kierros 25/70: Ferrari viestittää Leclercille ettei Sainz uhkaa häntä. "Haluamme puhtaan stintin".

Kierros 24/70: Alfa Romeon suomalaiskuski Bottas on nyt McLarenin Norrisin paineen alla. Norris on alle sekunnin päässä suomalaisesta.

Kierros 23/70: Sainz viestittää Ferrarille, että hänellä olisi vauhtia, eli pyytää, että hänen tallikaverinsa Leclerc päästäisi hänet edelleen.

Kierros 22/70: Alonso ohittaa takasuoran päässä Hamiltonin ja nousee toiseksi! Hamilton yrittää vielä kuitata sijoituksensa takaisin, mutta Alonso onnistuu peittämään.

Kierros 20/70: Bottas päästi Oconin edelle, turva-autoikkunan tapahtuneiden sijoitusmuutosten takia. Bottas pystyy kuitenkin kuittaamaan Haasin Magnussenin, jolle annettiin samainen komento. Myös McLarenin Norris kuittaa Magnussenin, joka on nyt kymmenes.

Keskijoukon tilanne:

7. Ocon
8. Bottas
9. Norris
10. Magnussen
11. Albon
12. Piastri

Kierros 20/70: Ocon ohittaa Bottaksen, joka on nyt yhdeksäs. Piastri mokaa viimeisen shikaanin yhteydessä ja Williamsin Albon nousee hänen edelleen.

Kierros 19/70: Myös Hamilton ja Alonso nyt tuomariston tutkinnan alla, varikkohässäkän takia. Hamilton päästettiin aivan suoraan Alonson eteen.

McLarenin sisällä Norris ohittaa Piastrin ja nousee sijalle 10.

Kierros 17/70: Ei sijoitusvaihdoksia, kun turva-auto vetäytyy varikolle. Bottas kahdeksantena, Alonso yrittää nousta toisena olevan Hamiltonin edelle.

Kierros 16/70: Turva-auto sisään tältä kierrokselta. Ocon, Bottas ja Magnussen tuomariston tutkinnan alla. Syy: "ohittaminen turva-autoikkunan aikana".

Kierros 15/70: Turva-auto yhä radalla, vaikka Russell pystyy jatkamaan ajamista. Ratavirkailijat yrittävät puhdistaa vaurioita mutkan yhdeksän kohdalla, missä Russell osui seinään.

Kierros 14/70: Russell pystyy jatkamaan ajamista seinäosuman jälkeen. Britti on koko joukon viimeisenä (19:s).

Kierros 13/70: Ferrarin Leclerc ja Sainz eivät pysähtyneet ikkunan aikana, vaikka heillä oli keskikovan seoksen renkaat alla. Leclerc on nyt neljäntenä ja Sainz viidentenä.

Kierros 13/70: Alfa Romeon Bottas ei pysähtynyt turva-autoikkunan aikana, koska hän aloitti kisan kovan seoksen renkailla. Suomalainen on yhtäkkiä sijalla kahdeksan.

Kierros 12/70: Draamaa! Turva-auto! Mercedeksen Russell on osunut seinään.

Kierros 12/70: Useampi pysähdys keskijoukosta. Hülkenberg, Stroll ja DeVries sisään.

Kierros 11/70: Pehmeän seoksen pyörillä kisaan lähtenyt Gasly pysähtyy jo aikaisessa vaiheessa. Kovan seoksen renkaat alle. Gasly nyt joukon hännillä sijalla 19. 

Kierros 9/70: Lauantain aika-ajon loppuhetkillä seinään osunut McLarenin Piastri on aloittanut kisan vahvasti. Australialainen on noussut kaksi sijaa ja on nyt kuudentena. Haasin Hülkenberg on puolestaan tippunut kaksi sijaa (7:s).

Kierros 8/70: Mainiota työtä ratavirkailijoilta. Sargeantin auto saadaan nopeasti sivuun ja virtuaalinen turva-auto ei ole pitkään päällä.

Kierros 8/70: Virtuaalinen turva-auto, koska Williamsin Sargeant joutuu pysäyttämään autonsa radan varteen. Ensimmäinen keskeyttäjä on siinä.

Kierros 6/70: Alonso käy jo vilkuttelemassa pitkän takasuoran päässä. Verstappen on pystynyt vetämään nyt kahden sekunnin kaulan Hamiltoniin.

Kierros 5/70: Alonsolle pieni seinäosuma radan alkuvaiheilla. Espanjalaisen autoon ei kuitenkaan pahempaa vauriota.

Kierros 4/70: Kärjessä Verstappen ei ole pystynyt repimään eroa Hamiltoniin, joka on sekunnin päässä hollantilaisesta. Alonso on puolestaan aivan Hamiltonin imussa.

Kierros 2/70: Keskijoukossa Alpinen Gasly nousi kaksi sijaa pehmeän seoksen renkailla. Stroll teki saman tempun keskikovan seoksen pyörillä. Gasly nyt 13:s ja Stroll 14:s.

Kierros 1/70: Haasin Magnussen meinaa osua edellä ajaviin Péreziin ja Sainziin pitkän takasuoran päässä. Magnussen onnistuu kuitenkin väistämään osuman.

Lähtö: Hamiltonilta loistava lähtö. Britti ohittaa välittömästi Alonson. Bottas tipahtaa kaksi sijaa lähdössä. Ferrarin Sainz yrittää ohittaa Pérezin, ajautuen ulos radalta.

Kello 21.00: Lämmittelykierros käynnissä. Sää on puolipilvinen Montrealissa. 

----------------------------------------------------------

Kello 20.57: Valtaosa kuljettajista lähtee kisaan keskikovan seoksen renkailla. Muutama poikkeus on kuitenkin joukossa mukana. Red Bullin Pérez, Haasin Magnussen ja Alfa Romeon Bottas aloittavat kisan kovan seoksen renkailla. Alpinen Gasly ottaa puolestaan lähtöön pehmeimmän seoksen pyörät allensa.

Kello 20.53: Lähdön alla ilman lämpötila Montrealissa +18, radan +33. Sadetta ei näy tutkassa.

Kello 20.50: Tällä kaudella kaikki voitot ovat menneet Red Bull -kuskeille. Verstappenilla ykkössijoja on viisi, Pérezillä niitä on kaksi.

Mikäli Red Bull voittaa myös tänään, on se energiajuomayhtiön tallille historian sadas ykkössija F1:ssä.

Kello 20.45: Kuljettajien MM-sarjassa Verstappenilla on tällä hetkellä 53 pisteen kaula tallikaveriinsa Péreziin nähden. 

1. Max Verstappen   Red Bull     170
2. Sergio Pérez     Red Bull     117
3. Fernando Alonso  Aston Martin  99
4. Lewis Hamilton   Mercedes      87
5. George Russell   Mercedes      65
------------------------------------
14. Valtteri Bottas Alfa Romeo     4

Tallien puolella Red Bull on karussa, kun taas Mercedes nousi Espanjassa Aston Martinin edelle.

1. Red Bull     287
2. Mercedes     152
3. Aston Martin 134
4. Ferrari      100
5. Alpine        40

Kello 20.40: Montrealin katurata on toiminut F1-näyttämönä jo 1960-luvulta lähtien. Radan pituus on 4,361 ja se kierretään tämän illan kilpailussa yhteensä 70 kertaa.

Red Bullin Max Verstappen voitti viime vuoden Kanadan GP:n. Sitä ennen Lewis Hamilton oli ollut vahvoilla legendaarisen Gilles Villeneuven nimeä kantavalla näyttämöllä. Hamilton on voittanut Kanadan GP:n peräti seitsemän kertaa.

Suomalaisista Mika Häkkinen oli ykkönen vuonna 1999 ja Kimi Räikkönen vuonna 2005.

Kello 20.35: Miltä tämän päivän lähtöjärjestys sitten näyttää? Verstappen paalulla, Alonso nousee Hülkenbergin rangaistuksen myötä eturiviin. Bottas ruudussa 14.

Kello 20.30: Haasin Nico Hülkenberg sai kolmen lähtöruudun rangaistuksen, kun hän ajoi liian kovaa punaisten lippujen aikana. Tausta tälle:

Kello 20.27: Tänään vettä ei välttämättä nähdä Montrealin radalla. Tällä hetkellä keli on kuiva.

Kello 20.25: Paluu vielä lauantain tapahtumiin. Max Verstappen oli vahvin sääruletin keskellä, Nico Hülkenberg yllätti, kun taas Ferrarin Charles Leclerc, Red Bullin Sergio Pérez ja Alfa Romeon Valtteri Bottas kokivat pettymyksen.

Kello 20.17: Tervetuloa F1:n Kanadan GP:n liveseurannan pariin. Kisa käyntiin siis kello 21 ja sitä ennen perkauksessa muun muassa lähtöasetelmat illan näytökseen.

Lue myös:

    Uusimmat