MTV seurasi: Azerbaidzhanin GP Ferrarin moottoreille täysi farssi – Max Verstappen dominoi

F1-kauden kahdeksas osakilpailu ajettiin Azerbaidzhanin Bakussa.

Max Verstappen otti lopulta ylivoimaisen voiton, kun kärkitaistossa olleet Ferrarit joutuivat keskeyttämään. Valtteri Bottas ajeli sijalle 11.

Liveseuranta:

Klo 15.50 Seuranta päättyy tähän. Seuraamme kisan jälkipyykkiä tiiviisti sivuillamme. Kiitos seurasta!

Klo 15.49 Max Verstappen oli tänään todella vahva.

– Olen todella tyytyväinen auton tasapainoon tänään. Renkaat taoimivat ja oli pitoa. Todella hyvä päivä meille, Verstappen summasi kilpailun Viaplaylla.


Lopputulokset:
1) Max Verstappen, Red Bull

2) Sergio Perez, Red Bull

3) George Russell, Mercedes

4) Lewis Hamilton, Mercedes

5) Pierre Gasly, AlphaTauri

6) Sebastian Vettel, Aston Martin

7) Fernando Alonso, Alpine

8) Daniel Ricciardo, McLaren

9) Lando Norris, McLaren

10) Esteban Ocon, Alpine

11) Valtteri Bottas, Alfa Romeo


Klo 15.41 Nopeimman kierroksen piste Perezeille. Verstappen jää tallikaveristaan vain neljän tuhannesosan päähän.

Klo 15.40 Valtteri Bottas ajaa maaliin sijalla 11. Vaikea kisa Alfa Romeo -kuskille.

Klo 15.39 Norris hätyyttelee vielä Ricciardoa lopussa. Australialainen kuitenkin pitää sijan kahdeksan ja jättää Norrisin taakseen. 

Klo 15.38 Max Verstappen ajaa ruutulipulle! Hollantilainen ylivoimaiseen voittoon!

Klo 15.37 Verstappen ei yllä Perezin kierrosaikaan. Vaikuttaa siltä, että Perez saaylimääräisen pisteen nopeimmasta kierrosajasta.

Klo 15.35 Max Verstappen yrittää nopeinta kierrosta. Tällä hetkellä nopein kierros Checo Perezin nimissä.

Klo 15.34 Kolme kierrosta enää jäljellä. Tsunodalla on muuten pehmeät renkaat alla, ja hän ottaa kahdentenatoista ajavaa Albonia kiinni.

Klo 15.32 Lance Stroll keskeyttää tekniseen vikaan.

Klo 15.32 Hamilton kertoo tiimiradioon, että auton istuin on kylmä. Mitä lie tarkoittaakaan, toivotaan, että Hamiltonin selkä on kunnossa.

Klo 15.28 Kunnon taistelupareja ei ole tällä hetkellä. Ricciardo yrittää tavoittaa seitsemäntenä olevaa Alonsoa. Eroa noin puolitoista sekuntia.

Klo 15.25 Hamilton ohittaa Gaslyn ja nousee neljänneksi! 

Klo 15.22 Hamilton on enää kahden sekunnin päässä Gaslysta, ja Mercedes kulkee selkeästi vauhdikkaammin kuin AlphaTauri.

Klo 15.20 Verstappenille sanotaan, että hän voi myös ajaa hitaammin. Hollantilainen vastaa, ettei halua renkaiden kylmenevän liikaa. 

Klo 15.18 Bottas nousee Tsunodan varikkopysähdyksen takia sijalle 11. Eroa kymmenenteen sijaan noin kymmenen sekuntia.

Klo 15.17 Tsunoda tulee varikolle. Japanilaisen takasiipi korjataan ilmastointiteipillä.

Klo 15.15 Hamilton ottaa Pierre Gaslya kiinni todella ripeästi. Noin sekunti katoaa erosta joka kierroksella. 

Klo 15.14 Kärjessä Red Bullit paahtavat aivan ylivoimaista kyytiä. Sekä Perez että Verstappen ajavat 1.46 ja osia päälle. Muut kuljettajat kellottavat noin kahdesta neljään sekuntia hitaampia kierrosaikoja. 

Klo 15.12 Virtuaalisen turva-auton aikana muutamat kuskit kävivät vaihtamassa alleen keskikovat renkaat. Valtteri Bottas on yksi heistä. Katsotaan paranisiko suomalaisen vauhti medium-renkailla.

Klo 15.11 Hamilton ohittaa Yuki Tsunodan ja nousee viidenneksi.

Klo 15.07 Myös Russell ja Hamilton vaihtavat renkaat. Gasly ei mene varikolle. Tsunodakaan ei mene varikolle. AlphaTauri ottaa riskin.

Klo 15.05 Virtuaalinen turva-auto käyttöön. Verstappen käy renkaiden vaihdossa. 

Klo 15.04Taas yksi Ferrari-moottori hajoaa! Kevin Magnussenin Haas jää radalle.

Klo 15.03 Magnussen painostaa Oconia taistelussa kymmenennestä sijasta, mutta Alpine kulkee suorilla tarpeeksi hyvää kyytiä. Ei pääse Tanskalainen ohi.

Klo 15.01 Tasan 20 kierrosta jäljellä. Bottas ei ole vieläkään käynyt varikolla. Norris ohittaa suomalaisen ja Bottas tippuu sijalle 13.

Klo 15.00 Alla vielä kuva Leclercin Ferrarista, joka sanoi työsopimuksen irti.

Klo 14.56 Hamilton valittaa tiimiradioon, että hänen selkänsä on todella kipeä. Britti valitteli selkäkipua jo ennen kisaa.

Klo 14.55 Hamilton nousee Ricciardon ohi viidenneksi.

Klo 14.54 Fernando Alonso nousee sijalle yhdeksän. Espanjalainen on hyvässä kyydissä.

Klo 14.53 Kuljettajat, jotka lähtivät matkaan kovalla pyörällä, ovat vaikeuksissa. Varsinkin Ricciardon kierrosajat alkavat tippua.

Klo 14.51 Keskeyttäneitä tällä hetkellä molemmat Ferrarit, eli Carlos Sainz ja Charles Leclerc. Heidän lisäkseen Alfa Romeon Guanyu Zhou, joka käyttää myös Ferrarin moottoria.

Klo 14.50 Vaikka Bottas on nyt sijalla 12, täytyy muistaa, että hän ei ole käynyt varikolla. Vettel ohittaa Oconin ja nousee sijalle kahdeksan.

Klo 14.49 Zhou keskeyttää. Bottas nousee sijalle 12.

Klo 14.48 Alfa Romeon Guanyu Zhoulla on ongelmia. Kiinalainen ei pysty ajamaan kovaa ja suuntaa varikolle.

Klo 14.44 Red Bullit ovat tällä hetkellä ylivoimaisessa kaksoisjohdossa. Gasly ohittaa Ricciardon ja nousee neljänneksi.

Klo 14.41 Leclercin Ferrari savuttaa! Monacolainen keskeyttää!

Klo 14.38 Charles Leclerc siirtyy johtoon, kun Verstappen käy varikolla. Hollantilainen palaa radalle toiseksi. Eroa Leclerciin yli 13 sekuntia.

Klo 14.37 Leclerc ottaa jatkuvasti kärjessä ajavaa Verstappenia kiinni. Tällä hetkellä eroa reilu seitsemän sekuntia. 

Klo 14.36 Perez käy varikolla ja tippuu kolmanneksi.

Klo 14.35 Zhou repii salamannopeasti eron suomalaiseen jo yli 1,5 sekuntiin. Nyt Magnussenkin menee Bottaksen ohi.

Klo 14.33 Bottas päästää Zhoun ohitseen, koska kiinalaisen kyyti on huomattavasti parempaa.

Klo 14.31 Perez päästää Verstapenin edelleen. Hollantilainen siirtyy kisan kärkeen!

Klo 14.30 Vettel tippuu Bottaksen eteen sijalle 12.

Klo 14.29 Vettel ajja mutkan pitkäksi, kun hän yrittää ohitusta Oconista. Pääsee kuitenkin jatkamaan matkaa.

Klo 14.28 Leclerc siis kävi vaihtamassa alleen keskikovat renkaat virtuaalisen turva-auton aikana, mutta Red Bullit eivät tajunneet reagoida. Mielenkiintoista nähdä, mitä tämä tarkoittaa rengastaktiikan osalta. Maaliin on kuitenkin lähes 40 kierrosta matkaa, joten kova rengas tuskin kestää loppuun asti.

Klo 14.25 Bottas on noussut sijalle 13 varikkopysähdysten myötä.

Klo 14.24 Virtuaalinen turva-auto poistuu ja jälleen ajetaan kilpaa. Kärjessä Perez, Verstappen toisena. Leclerc on sijalla kolme 12 sekuntia hollantilaisen perässä.

Klo 14.22 Myös muut tiimit reagoivat turva-autoon. Muun muassa Mercedekset tulevat vaihtamaan renkaat. Medieum-renkailla ovat radalla enää Red Bullit, Alonso, Norris, Schumacher ja Latifi.

Klo 14.21 Virtuaalinen turva-auto käyttöön. Leclerc käy vaihtamassa kovat renkaat alle!

Klo 14.20 Keltaisen liput! Carlos Sainz jää nelosmutkaan.

Klo 14.19 Kovilla renkailla ajavien kierrosajat näyttävät paranevan keskikovilla ajaviin verrattuna. Bottas on päässyt Albonista 1,5 sekunnin päähän. Bottakselle kerrotaan myös tiimiradiossa, että Albonilla on jarruongelmia.

Klo 14.16 Verstappen painostaa Leclerciä jatkuvasti alle sekunnin päässä. 

Klo 14.15 Bottaksen vauhti on suoraan sanoen surkeaa. Suomalainen jää edellä ajavalle Albonille lähes sekunnin kierroksella.

Klo 14.13 Latifi lähtikin matkaan mediumeilla, korjattakoon sen verran. Se ei toki miehen sijoitusta muuta. Hän on auttamatta viimeisenä.

Klo 14.11 DRS on nyt käytössä. Latifi käy varikolla kärsimässä 10 sekunnin stop and go -rangaistuksen ja jää reilusti jälkeen toiseksi viimeisenä olevasta Mick Schumacherista.

Klo 14.10 Perez on repinyt kärjessä noin kahden sekunnin eron Leclerciin. Verstappen vain sekunnin päässä Ferrari-kuljettajasta. Sainz neljäntenä kaksi sekuntia hollantilaisen takana.

Klo 14.09 Nyt Kevin Magnussen menee Bottaksen ohi. Suomalainen sijalla 17. Toki molemmat, jotka ovat suomalaisen ohittaneet ovat liikkeellä keskikovilla renkailla.

Klo 14.08 Red Bullit olivat vahvoja lähdössä, mutta Leclerc onnistui pitämään Verstappenin takanaan, vaikka tekikin pienen lukkojarrutuksen ensimmäiseen mutkaan.

Klo 14.07 Alex Albon ohittaa Bottaksen. Suomalainen tippuu sijalle 16.

Klo 14.06 Perez on ottanut pienen kaulan monacolaiseen. Kärkipaikkaa lukuun ottamatta ei merkittäviä muutoksia lähdössä.

Klo 14.05Sergio Perez kiitää lähdöstä kärkeen! Leclerc jää hiukan telineisiin.

Klo 14.04 Autot lähtöruudukoissa.

Klo 14.02 Samoin peräpään Latifi, Stroll ja Schumacher starttaavat kovilla renkailla. Muut ovat matkassa mediumeilla.

Klo 14.01 Ricciardo, Ocon ja Bottas lähtevät matkaan kovilla renkailla.

Klo 14.00 Mekaanikot poistuvat lähtösuoralta. Autot ovat lämmittelykierroksella!

Klo 13.56 Toto Wolff kävi kommentoimassa Mercedeksen vauhtia Viaplaylla. 

– Emme ole tarpeeksi kilpailukykyisiä tällä hetkellä. Suoranopeus ei ole riittävän hyvä. Kesäkauden lopussa voimme toivottavasti tuoda autoon jotain lisää.

Mercedeksen George Russell lähtee ruudusta viisi ja Lewis Hamilton ruudusta seitsemän. 

Klo 13.43 Alfa Romeon tallipäällikkö Frederic Vasseur totesi Viaplayn lähetyksessä, että tallin autot taistelevat tänään pisteistä, vaikka eilen oli ongelmia. Pito-ongelmat ovat miehen mukaan eri asia pitkillä stinteillä verrattuna yhteen kierrokseen.

– Ongelma ei ole sama. Tänään uskon, että ongelmaa ei ole, koska toivon, että ajamme enemmän kuin yhden kierroksen, Vasseur sanoi hymy huulillaan.

– Kisasta tulee pitkä. Jos meillä on sama vauhti kuin yleensä, voimme nousta.

Klo 13.39 Eilen kuljettajien hidastelu aika-ajossa aiheutti paljon polemiikkia. Lewis Hamiltonille penättiin rangaistusta, mutta lopulta sellaista ei langetettu. Kisan tuomaristossa oleva Mika Salo kertoi Viaplayn lähetyksessä, että hidastelua on vaikea todistaa.

– Niille ei oikein voi tehdä mitään. Se on herrasmiessopimus. Se ei aina ihan päde, mikä on tahallinen ja mikä ei. Ei niitä voi erottaa, Salo kertoi.

Klo 13.33 Valtteri Bottas lähtee kisaan lähtöruudusta numero 15. Harjoituksissa ja aika-ajossa suomalainen oli vaikeuksissa. Aika-ajon jälkeen Bottas oli kuitenkin luottavainen, että Alfa Romeon kisavauhti on kilpailukykyistä. Bottas valitteli eilen pidon puutetta. Tänään on kuumempi sää, ja radan pinta on 55 astetta. On arvoitus, miten radan lämpötila vaikuttaa renkaiden kulumiseen ja pitoon. Toivottavasti Bottakselle tämä lämpimämpi ilmä on eduksi.

Klo 13.15 Bakun rata on haastava ja hyvin kolariherkkä. Eilen aika-ajoissa Lance Stroll täräytti autonsa kunnolla seinään, ja muutenkin aika-ajoissa nähtiin paljon läheltä piti -tilanteita. Käkriautojen renkaat hipoivat laitoja ja Strollin lisäksi Vettelillä meni yksi mutka pitkäksi. Kolarit ovat siis iso riski ja ennakkohaastatteluissa on tuotu esiin, että turva-auto saatetaan nähdä tänään radalla.

Klo 13.00: Kisa Kaspianmeren ranntakaupungissa Bakussa käynnistyy kello 15 Suomen aikaa. Azerbaidzhanissa on nähty vuosien saatossa monia tapahtumarikkaita kisoja, joten mielenkiintoa riittää myös tämän vuoden kisaan, kun Valtteri Bottas lähtee hakemaan nousua 15. lähtöruudusta sekä Ferrari ja Red Bull ottavat mittaa toisistaan voittokamppailussa. Tervetuloa mukaan seuraamaan kisaa!

Rengasvalmistaja Pirelli ennustaa nopeimmaksi taktiikaksi mediumrenkailla starttaamista ja koviin vaihtamista, kun kisasta on ajettu noin kolmannes tai alle puolet.


Lue myös:

    Uusimmat