MTV Uutiset oikeudessa: Kuopion miekkahyökkääjä kertoi kylmän rauhallisesti teostaan, katuu nyt tapahtunutta – "En suosittele kenellekään tällaista, se ei helpota vihan tunteita"

5:18
Kuopion koulusurmaaja itse äänessä tänään – katso videolta mitä kaikkea hän on kertonut esitutkinnassa ja mitä on tiedossa tänään

Kuopion kouluhyökkäyksen oikeudenkäynnissä kuullaan tänään 25-vuotiasta syytettyä Joel Marinia. Miestä syytetään muun muassa murhasta, 20:stä murhan yrityksestä, tuhotyöstä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syytetty hyökkäsi viime vuoden lokakuun 1. päivänä miekalla Savon ammattiopistoon, missä hän itsekin opiskeli. Iskussa kuoli yksi nainen ja haavoittui useita.

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan kukaan ei näytä tunteneen miestä kunnolla. Luokkatoverit ja opettajat kertoivat kuulusteluissa kohteliaasta, hiljaisesta ja syrjäänvetäytyvästä miehestä, joka auttoi mielellään muita tehtävissä, mutta hän ei puhunut henkilökohtaisista asioistaan.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Klo 15.09 Oikeudenkäynti päättyy tältä päivältä Marinin suljetun kuulemisen jälkeen. Huomenna oikeudessa kuullaan todistajia.

Klo 14.45 Marinin julkinen kuuleminen on nyt päättynyt. Oikeus kuulee häntä vielä pienen tauon jälkeen suljetuin ovin.

Klo 14.43 Asianajaja kysyi Marinilta, mikä oli hänen päällimmäinen tarkoituksensa miekkahyökkäyksessä.

– Itsetuho, Marin vastasi.

Poliiseja kohtaan Marin hyökkäsi nimenomaan siksi, että hän saisi poliisit ampumaan itseään.

Ei suosittele kenellekään vastaavanlaisen teon tekemistä

Klo 14.14 Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Joel Marin leikattiin. Kun hän heräsi, hän mietti miten selviää vammoistaan ja mitä muille oli tapahtunut hyökkäyksessä.

– Mietin, että aikamoinen päivä. Alussa minua myös keljutti, kun selvisin hengissä siitä.

Marinilta kysyttiin, miettikö hän lainkaan etukäteen tekonsa seurauksia. Hän sanoi miettineensä.

– Olin aika varma, että menetän henkeni siinä. Toisena vaihtoehtona oli pitkä vankeusrangaistus. Halusin kuitenkin luottaa siihen, että kuolen.

Marin ei osannut antaa selkeää selitystä siihen, miksi hän hyökkäsi juuri omia luokkatovereitaan kohtaan. He olivat olleet aina häntä kohtaan asiallisia ja kohdelleet häntä hyvin.

Nykyään Marin sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että hän selvisi hengissä.

– En enää tekisi tuollaista tekoa.

– Onko sinulla sanottavaa ihmiselle, joka suunnittelee tällaista tekoa? yhden uhrin asianajaja Tapio Olkkonen kysyi Marinilta.

– Yksi on, että minun oloni ja vihantunteeni ei helpottanut siitä mitenkään. Se ei tarjoa mitään ratkaisua. Jos on sellainen ajatus, että menettäisi oman henkensäkin siinä, niin kannattaa varmasti ennemmin pyytää apua, Marin sanoi.

Marinin mukaan lääkitys on saattanut vaikuttaa siihen, että hän osaa nyt ajatella hieman vastuullisemmin kuin ennen tekoa ja välittömästi sen jälkeen.

– Nyt ymmärrän paremmin, mikä on asian todellinen laita ja mitä on tapahtunut. En suosittele kenellekään tällaisen teon tekemistä, hän sanoi.

Teko piti toteuttaa ennen syyslomaa

Klo 14.11 Joel Marin oli aloittanut opintonsa Savon ammattiopistossa elokuussa, eli vajaat kaksi kuukautta ennen koulusurmaa. Hän kertoi toivoneensa, että olisi valmistunut koulusta.

– Syysloma oli tulossa ja sen jälkeen harjoittelujakso, joten ajattelin toteuttaa teon ennen sitä. Syysloman jälkeen opiskelijat olisivat olleet pitkään pois koulusta, Marin perusteli tekonsa ajankohtaa.

Koulurakennukseen mentyään Marin ei enää epäröinyt miekkahyökkäyksen toteuttamista. Hän ymmärsi luokassa syntyneen paniikin.

– Oli ihan ymmärrettävää, että siellä syntyi pakokauhu, kun ihmiset ymmärsivät, että siellä on tosi kyseessä.

Klo 14.02 Joel Marin kertoi oikeudessa kuulemisessaan katuvansa nyt tapahtunutta, mutta hän ei näytä minkäänlaisia tunteita puhuessaan. Hän yhä edelleen kertoo halunneensa tappaa ihmisiä. Toisaalta hän sanoo kuitenkin, ettei ryhtyisi enää vastaavanlaiseen tekoon.

"Kynnys tekoon oli korkea"

Klo 13.54 Joel Marin kertoi alkaneensa etsiä netistä tietoja muista koulusurmista loppuvuodesta 2017, koska hän sai Youtubessa videosuosituksia vastaavanlaisista iskuista.

– Siitä se ajatus lähti.

Teon taustalla oli viha maailmaa kohtaan.

– Oliko luokassa tai koulussa joku, joka oli erityisesti vihan kohteena? kysyi syyttäjä.

– Ei ollut. Kynnys lähteä tekemään tuollaista oli tosi iso. Kun kävelin koululle, niin silloinkin se tuntui hankalalta, Marin kuvaili.

– Mikä sai sinut sitten tekemään teon? syyttäjä halusi tietää.

– Muun muassa sellainen, että mikä siinä nyt saa pakittamaan, kun kaikki käytännön valmistelut oli tehty ja mietitty. En halunnut joutua siihen tilanteeseen, että joudun selittelemään sitä, että oli aikomus tehdä sellainen teko enkä sitten tehnytkään.

Marinin mielestä olisi "ehkä" ollut noloa perääntyä.

Marin meni tarkoituksella tunnille myöhässä, jotta kaikki muut opiskelijat olivat jo paikalla luokassa. Marinin mukaan hänellä ei ollut tarkoitusta säästää erityisesti kenenkään henkeä.

– Ei ollut sellaista ajatusta. Mutta tiesin, että ei ole mahdollista tappaa kaikkia, koska kyllä sieltä jotkut pääsevät karkuun, hän sanoi.

Tilanne luokassa meni osittain Marinin suunnitelman mukaan.

– Oli siinä improvisointiakin. Palon sytyttäminen meni pilalle. Se reppu, joka minulla oli mukana, syttyi myös palamaan. Ne polttopullot repussa syttyivät ennen aikojaan.

Ukrainalaisnaisen surmattuaan Marin lähti kiertämään rakennusta, koska omien sanojensa mukaan hän yritti vielä etsiä lisää uhreja.

Katuu nykyään tekoaan

Klo 13.34 Joel Marin kertoi kuulemisessaan, että nykyään häntä kaduttaa tapahtunut kouluisku.

– Poliisikuuluteluissa ja mielentilatutkimuskessa minua ei kaduttanut yhtään. Minulla oli  silloin vielä joku uho päällä. Ajattelin, että pitihän se tehdä.

– Nyt kesällä ja syksyllä on ollut eri ääni kellossa, kun aikaa on kulunut tästä teosta. On se kurja tunne. Tosi ikävää, kun tässä kuoli yksi ihminen, hän totesi hiljaisella äänellä pää painuksissa.

Marin sanoi toivovansa nyt, ettei koko tekoa olisi tapahtunutkaan.

Hän sanoi yrittäneensä vain tappaa ihmisiä luokassa sattumanvaraisesti, hän ei valikoinut mitenkään uhreja etukäteen.

Epäröi vielä edellisenä iltana

Klo 13.29 Marinin mukaan välillä hän epäröi sitä, ryhtyisikö hän tekoon vai ei, vaikka koulusurma-ajatukset olivatkin olleet hänellä pitkään mielessä.

– Vielä tekoa edeltävänä iltana olin kahden vaiheilla, lähdenkö tekemään tätä vai ei. Sitten lopulta päädyin siihen, että lähden.

Marin avasi hieman syitä tekoonsa myös oikeudenkäynnin julkisessa osuudessa.

– Itselläni meni tosi huonosti. Minulla oli vihaa toisia ihmisiä ja maailmaa kohtaan. Se oli se syy. Itsemurhatarkoitus oli, että kuolisin tässä samalla itse. Halusin kuolla poliisin luoteihin.

Marin kertoi täysin rauhallisesti teostaan

Klo 13.23 Marin puhuu täysin rauhallisesti ja selväsanaisesti, jopa kylmän viileästi teostaan. Hän ei epäröi puheessaan yhtään.

Marin kertoi saapuneensa kouluunsa Savon ammattiopistoon tiistaina 1. lokakuuta 2019 hieman tavallista pidempää reittiä. Hän meni oman luokkansa luo atk-luokkaan.

Mukanaan hänellä oli pitkä kassi, jossa oli miekka. Marin muistaa selvästi lyöneensä ensin opettajaa ja sen jälkeen kahta naista useamman kerran miekalla. Välillä miekka osui tietokoneisiin ja sähköjohtopylväisiin.

– Olin pistänyt merkille, että siinä luokassa oli pakokauhu. Joku huusi jotain ja ihmiset rynni. Olin luokan edessä opettajapöydän edessä, Marin kertoi.

Marin tunnisti pari kolme ihmistä, mutta hän tajusi, että useat ihmiset juoksivat karkuun luokan ovesta.

– Jossain vaiheessa luokassa oli enää minä ja tämä ukrainalaisnainen, joka kuoli. Sen takia pistin häntä miekalla useamman kerran. Hetken päästä luokkaan tuli miesopettaja, joka käski lopettamaan. Löin häntäkin kerran ja hän lähti pois.

Ukrainalaisnainen pääsi vielä viimeisillä voimillaan ulos luokasta. Marin jäi huoneeseen yksin.

– Sytytin sitten sen tulipalon luokassa.

Marin meni käytävään, missä ukrainalaisnainen makasi. Kaksi miestä oli auttamassa häntä. Marin käski miehiä pois.

– Pistin naista vielä miekalla useamman kerran. Sen jälkeen lähdin vielä kiertelemään rakenuksessa. Menin portaat alas. Siellä tuli vastaan vahtimestari ja häntä minä osoitin ilmapistoolilla. Yritin myös ampua, mutta ase ei toiminut.

Marin palasi takaisin koulun tiloihin. Hän meni toiseen luokkaan ja tutki siellä asettaan, mikä siinä on vikana.

Hetken päästä kuului kovia pamauksia. Myös palohälytin soi.

– Menin ulos luokasta ja aika pian poliisi tuli vastaan käytävässä. Poliisi käskytti minua laskemaan aseet. Mietin, että ilmapistoolilla ei ole mitään virkaa, koska se ei toimi. Lähestyin poliisia miekalla ja hän sai jonkin sortin osuman.

Marin kuuli kaksi laukausta. Vasta toinen niistä osui häntä nivuseen ja hän kaatui maahan.

– Yritin vielä päästä pystyyn, mutta se ei onnistunut. Poliisikoira tuli kiinni oikeaan jälkeen ja poliisi käytti etälamautinta. En saanut enää pidettyä miekasta kiinni, vaikka yritin. Yritin saada poliisit ampumaan minua.

Marin raudoitettiin ja vietiin ambulanssilla sairaalaan, missä hänet leikattiin.

Koulusurma-ajatus syntyi joulukuussa 2017

Klo 13.12 Joel Marin otti hengitysmaskin pois, kun hänen kuulemisensa alkoi.

Oma asianajaja kysyy ensin Marinilta valmistelutoimista ennen iskua.

– Oli tarvikkeiden ostoa. Tilasin netistä edeltävällä viikolla miekan, kävin noutamassa sen postista tekopäivän aamuna. Pienkonebensiiniä ostin, limpparipulloja palon sytyttämistä varten. Puukon hommasin ja ilmapistoolin tilasin netistä ja patruunoita siihen. Naamion tilasin myös netistä, Marin luetteli.

Marinin mukaan joulukuussa 2017 hän keksi ajatuksen koulusurmasta.

– Etsin tuolloin netistä tietoa vastaavista teoista. Siitä jäi ajatus, että tuohon saatan päätyä, elleivät asiat selkene.

Klo 13.08 Nyt samaan oikeussaliin syytetyn kanssa saapui myös osa asianomistajista. He katsoivat Marinia päin, mutta tämä vilkaisi vain pikaisesti ovelle. Marin tuijottaa eteensä pöydällä eikä nosta katsettaan.

Klo 13.05 Syytetty Joel Marin tuotiin nyt saliin. Hän on pukeutunut mustaan huppariin ja kasvoillaan hänellä on hengitysmaski. Oikeudessa on tänään maskipakko, koska väkeä on niin paljon seuraamassa istuntoa.

Useat uhrit saapuivat kuulemaan syytetyn puheenvuoroa

Klo 12.56 Oikeudenkäynnissä alkaa pian syytetyn Joel Marinin kuuleminen. Koskaan aikaisemmin tämän oikeudenkäynnin aikana ei paikalla ole ollut näin paljon yleisöä median lisäksi. Lukuisat kouluiskun asianomistajat eli uhreiksi joutuneet ovat myös saapuneet paikan päälle kuulemaan Marinin omaa kertomusta.

Klo 11.08 Oikeudessa on nyt kuultu poliisit ja pidetään lounastauko. Joel Marinin kuuleminen alkaa kello 13.

Marin taisteli pitkään poliiseja vastaan

Klo 11.02 Kolmantena oikeudessa kuultiin tänään koirapartion jäsentä, joka oli mukana kiinniottamassa Joel Marinia. 

Koirapartio ehti paikalle kauppakeskus Hermaniin toisena poliisipartiona. Poliisipartio meni sisään koira mukanaan ja nousi toiseen kerrokseen. Yläkerrassa oli jo ensimmäisenä paikalle ehtinyt poliisipartio.

Yläkerran käytävällä oli verta ja yhdessä liiketilassa makasi pahasti haavoittunut nainen, jota muut ihmiset jo auttoivat.

Koirapartio lähestyi siviilipartiota ja näki samalla, että epäilty lähestyi heitä. Poliisit käskyttivät koko ajan tekijää luopumaan miekasta.

– Havaitsin, että tekijällä oli yhdessä kädessä pitkä miekka ja toisessa kädessä ase. Siinä tilanteessa aika tuntui pitkälle, vaikka kaikki tapahtui nopeasti, poliisimies kertoi oikeudessa.

Tekijä lähestyi miekka ojossa poliiseja ja löi sillä yhtä poliisimiestä.

Naispoliisi ampui samalla hetkellä tekijää jalkaan, ja epäilty kaatui.

– Tekijä ei kuitenkaan siitä rauhoittunut, vaan hän jatkoi miekalla huitomista. Päädyin etälamauttimen käyttöön. Sen jälkeen saatoin koiran kiinni mieheen. Mies ei irrottanut otetta miekasta, vaikka käskytin häntä tekemään niin, miespoliisi kertoi.

Poliisimiehen mukaan epäillyn vastarinta jatkui vielä lattialla, vaikka koira puri häntä jalasta, poliisimies istui hänen päällään ja samaan aikaan antoi vielä etälamauttimella sähköä.

Lopulta ampumisen seurauksena epäillyn verenpaine laski sen verran, että hän laski miekan kädestään. Poliisimies käski koiran lopettaa puremisen ja naispoliisi sai raudoitettua tekijän.

Tämän jälkeen poliisit antoivat epäillylle ensiapua siihen saakka, kunnes ensihoitohenkilökunta saapui paikalle.

"Tilanne oli erittäin uhkaava"

Klo 10.15 Kuopion miekkamiehen pysäytti ampumalla naispoliisi, joka oli tapahtuma-aikaan vielä harjoittelussa. Oikeudessa kuultiin nyt häntä.

Naispoliisille Kuopio ei ollut tuttu harjoittelun aikaan, mutta hänen mukaansa poliisipartio ehti paikalle kauppakeskus Hermaniin erittäin nopeasti hälytyksen tultua. Radion kautta selvisi, että juuri he ovat ensimmäinen partio paikalla.

– Hätäsuunnitelman toteuttaminen oli meidän tehtävä, eli kohdehenkilö oli pysäytettävä, poliisi kertoi oikeudessa.

Naispoliisi meni automaattisesti ottamaan taktiset liivit auton takakontista ennen kauppakeskukseen menoa, mutta niitä ei ehditty kuitenkaan pukemaan päälle. Poliisit olivat siviilivaatteissa.

Nainen nosti voimankäyttövälineensä ja virkamerkkinsä esille.

– Osasin varautua siihen, että tämä voi päättyä voimankäyttöön.

Kauppakeskuksessa ei näkynyt ihmisiä käytävillä, mutta heitä näkyi liiketiloissa kalteriovien takana. Palohälytys soi.

Poliisipartio meni yläkertaan, missä sivulliset kertoivat nähneensä tekijän.

– Portaissa näin ensimmäistä kertaa veritippoja. Olin tässä vaiheessa kuullut vasta puukotuksesta. Tiesin miekasta, mutta uhreista ei ollut mitään tietoa.

Veritipat olivat ensimmäinen merkki siitä, että tiloissa tapahtui oikeasti jotain vakavaa.

Kauppakeskuksen toisessa kerroksessa oppilaitoksen ovi jäi poliisien selän taakse. Käytävällä koirapartio oli lähestymässä koulun tiloja.

Epäilty tekijä lähestyi poliisipartiota heidän selän takaa koulun tiloista.

Poliisipartion mies ryhtyi käskyttämään tekijää. Naispoliisi veti virka-aseensa esiin ja osoitti sillä hyökkääjää.

– Näin, että partiokaverini lähti pakittamaan ja tekijä lähestyi häntä miekka kädessään. Itse käskytin tekijää kovasti. Minulla on mielikuva, että partiokaverini ampui, mutta laukaus ei osunut. Jouduin sitten itse ampumaan.

– Ajatus oli ampua häntä alaraajoihin. Epäilty oli pakko pysäyttää, koska hän oli jo niin lähellä. Ellen olisi onnistunut pysäyttämään häntä, partiokaverilleni olisi käynyt todella huonosti. Hän olisi varmaan menettänyt henkensä, koska tekijä oli niin motivoitunut lyömään miekallaan, naispoliisi kuvaili oikeudessa.

Naispoliisin ampuma laukaus osui tekijää jalkaan ja mies kaatui istualleen.

– Edelleen olin varautunut aseen käyttöön, jos vaikka tarvitsee ampua uudestaan. Samalla hetkellä koirapartio tuli kuitenkin kiinni epäiltyyn ja he käyttivät etälamautinta.

Koirapartio pyysi naispoliisin avuksi lattialle, koska hyökkääjä tappeli edelleen poliisia vastaan miekka ojossa. Naispoliisi raudoitti nujakan päätteeksi tekijän, jonka jälkeen poliisit alkoivat heti antaa ensiapua tekijälle.

– Tiesin, että laukaus oli osunut johonkin, joten aloimme etsiä ampumahaavaa. Laitoimme kiristyssiteen ja löysimme haavan jalasta. Painoin haavaa, jotta verenvuoto tyrehtyisi. Jututin tekijää koko ajan, jotta hän pysyisi tajuissaan. Huusin hänelle, että pidä silmäsi auki.

Tekijä kertoi poliisille nimensä, mutta muuta hän ei puhunut. Mies esitteli itsensä Joel Mariniksi.

– Käskin häntä koko ajan pysymään hereillä, koska hän meinasi menettää tajuntansa. Olin mukana tilanteessa siihen asti, kunnes epäilty vietiin alakertaan, naispoliisi kertoi.

Poliisiharjoittelija kävi vielä kiinniottotilanteen jälkeen jututtamassa opiskelijoita. Poliisin tekniset tutkijat tulivat kuitenkin nopeasti paikalle, ja he ottivat tilanteen haltuun.

Poliiisiharjoittelijan mukaan tilanne kauppakeskuksessa oli lyhyt, mutta uhkaava.

– Tunnistin, että epäilty oli hyvin motivoitunut toimimaan, eli kyse ei ollut leikistä. Tilanne oli erittäin uhkaava meille kaikille.

Poliisi sai miekasta osuman käteensä

Klo 9.32 Nyt oikeudessa kuullaan ensimmäistä poliisia. Miespoliisi oli partiokaverinsa kanssa lokakuun 1. päivänä viime vuonna muutaman kilometrin päässä kauppakeskus Hermanista, kun hälytys paikalle tuli.

Matka kauppakeskukseen ei kestänyt kuin muutaman minuutin.

Kauppakeskus Hermanin pihalla oli jo paljon ihmisiä, ja se yllätti poliisit. Sisällä tiloissa soi kovaa palohälytin. Liikkeiden ovet oli suljettu häkkiverkoin, ja niiden sisällä oli ihmisiä.

Alakerran pitkän käytävän päässä näkyi mies, joka huusi poliisille, että älkää tulko tänne.

Poliisi ilmoitti virkavallan tulleen paikalle ja he menivät miehen luo.

– Mies kertoi, että mieshenkilö oli uhannut häntä aseella. Lattialla näkyi myös veritippoja. Oli epäselvää, mitä oli tarkalleen tapahtunut ja missä päin kauppakeskusta.

Poliisipartio lähti rappukäytävää yläkertaan, missä sijaitsi myös Savon ammattiopiston tilat.

Yläkerran käytävällä partio huomasi koirapartion tulevan vastaan.

– Muistelen kääntyneeni ympäri, jolloin havaitsin tämän epäillyn tulevan ammattiopiston tiloista. Juoksin lasiovelle käskyttämään häntä. Hänellä oli kädessä miekka ja ase. Hetken tuijotin häntä. Se oli lyhyt aika, mutta tuntui pitkältä.

Poliisi yritti saada miestä tiputtamaan aseensa.

– Näin ei tapahtunut. Hän lähti tulemaan juosten kohti. En osaa sanoa, missä vaiheessa laukaisin aseeni. Jälkikäteen kuulin, että se laukaus meni ohi. Mies tuli minua kohti miekan kanssa, mutta onneksi partiokaverini ampui ja sai pysäytettyä hänet. Muuten hän olisi ehtinyt lyödä minua enemmän.

Poliisi sai miekasta osuman käteensä.

– Olin aika toimintakyvytön sen jälkeen, koska kädestäni vuoti verta. Oli aika epäselvää, mitä itselleni oli käynyt saati sitten muille.

Lopulta poliisimies lähti ulos viittomaan ambulansseja lähemmäs. Poliisimies kuljetettiin epäillyn kanssa samalla ambulanssilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Kiinniottovideo on salainen

Klo 9.16 Oikeus käsittelee ensin suljetuin ovin salaisena pidettävät kirjalliset todisteet. Yksi salaiseksi luokiteltu kirjallinen todiste on valvontakameravideo, johon on tallennettu Marinin kiinniotto koulussa. Poliisi salasi sen jo esitutkintavaiheessa ja oikeus on samaa mieltä asiasta, että video on salassa pidettävä. 

Klo 9.05 Oikeuden istunto alkaa. Aamupäivällä kuullaan poliiseja, jotka pysäyttivät ja ottivat kiinni Joel Marinin viime lokakuussa Savon ammattiopistossa. Iltapäivällä Marin itse pääsee ääneen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja