MTV Uutiset paikalla: Kuopion kouluhyökkääjä aiheutti valtavan paniikin luokassa otettuaan miekan esiin – "Tekijä kääntyi minua kohti ja löi miekalla päähän"

10:53
Kuopion koulupuukotusoikeudenkäynti alkoi – selviääkö teon motiivi?

Kuopion viime syksyisen kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti alkaa tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Vuonna 1994 syntynyttä Joel Marinia syytetään viime lokakuussa tehdystä murhasta, 20 murhan yrityksestä ja joukosta muita rikoksia.

Vuonna 1996 syntynyt nuori nainen kuoli ja yhdeksän muuta uhria haavoittui, kun 25-vuotias mies hyökkäsi opiskelijoiden ja opettajan kimppuun koulussaan. Kuolonuhri oli Ukrainan kansalainen.

Tekijä käytti hyökkäyksessä sapelityyppistä teräasetta. Rikokset tapahtuivat Kuopiossa Savon ammattiopistossa tiistaina 1. lokakuuta 2019.

MTV Uutiset seuraa paikan päällä oikeudenkäyntiä ja kertoo uusimmat tiedot oikeudesta tässä jutussa.

Kello 16.30 Kolmannen todistajan kuuleminen on päättynyt ja istunto päättyy tältä päivältä. Huomenna oikeudenkäynti jatkuu aamuyhdeksältä ja MTV Uutiset seuraa jälleen istuntoa paikan päällä. 

Huomenna oikeudessa kuullaan lisää todistajia.

"Tekijä oli täysin ilmeetön"

Kello 15.35 Nyt kuullaan päivän viimeistä todistajaa. Nainen oli luokassa Savon ammattiopistossa opiskelijana viime lokakuussa, kun Joel Marin hyökkäsi miekalla luokkahuoneeseen.

Naista kuullaan videoyhteyden välityksellä. Hänellä on ilmiselvästi vaikeaa muistella tapahtunutta, koska hän itkee vähän väliä eikä pysty puhumaan.

Nainen muistaa Marinin tulleen myöhässä luokkaan ja hänellä oli mukanaan iso kassi. Marin alkoi kaivaa kassia ja veti sieltä miekan esiin.

– Joel oli täysin ilmeetön. Hän kääntyi suoraan opettajaa kohti ja alkoi lyödä sillä opettajaa. Joel löi häntä ja kuulin vain, että ai. Hän piti miekasta kaksin käsin ja löi voimalla. Ajattelin, että pakko lähteä karkuun, se ei ole mikään lelu.

– Saman tien tekijä kääntyi minua kohti ja löi minua miekalla päähän. Se isku oli kova ja oikein kajahti päässä. Tuntui, että taju lähtee jo siinä vaiheessa, nainen kertoi.

Nainen ajatteli, että hänen on päästävä turvaan, muuten hän kuolee. Hän meni pöydän alle, koska ajatteli, ettei tekijä pääse lyömään häntä pöydän läpi.

– Pian kuitenkin tajusin, että en voi jäädä pöydän alle, ei se ole turvallinen paikka. Kuulin, että Joel löi miekalla muita.

Hetken päästä nainen pääsi juoksemaan ulos luokasta. Käytävässä hän huomasi, että hänen sormestaan puuttui pala.

Paetessaan nainen huusi muille ihmisille, että "paetkaa, täällä lyödään miekalla". Nainen juoksi koulun ruokalaan ja matkalla hän luuli, että hänen jalkansa pettävät. Pian hän huomasi, että hänen käteensä sattuu todella paljon. Hänen päästään myös vuoti verta.

Naisen sormi oli katkennut niin, että sormenpää roikkui enää hädin tuskin kiinni kädessä.

Todistajan on todella vaikea muistella vuoden takaisia tapahtumia.

Hän kyynelehti pohtiessaan sitä, että hänen olisi pitänyt mennä auttamaan muita.

Oikeus kuulee naista suljetuin ovin hänen vammoistaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Opettaja luuli tekijän tappavan hänet

Kello 14.54 Nyt oikeudessa kuullaan toisena todistajana sen luokan opettajaa, jonne Marin hyökkäsi miekan kanssa. Opettajan mukaan Marin vaikutti erikoiselta jo saapuessaan luokkaa. Marin tuli tunnille 10 minuuttia myöhässä.

Marin hyökkäsi ensin opettajaa kohti ja vasta sen jälkeen opiskelijoita kohti.

– Ajattelin ensin, että hän on tullut tappamaan minut. Se oli kuitenkin lyhyt hetki, kun hän löi minua. Iski jumalaton paniikki, naisopettaja kuvaili oikeudessa.

Marin löi naista kerran miekalla.

Nainen avasi nopeasti luokan oven ja käski kaikkia opiskelijoita juoksemaan ulos. Ensin opiskelijat katsoivat häntä hölmistyneenä, mutta sen jälkeen useat heistä lähtivät pakenemaan. Naisen mukaan luokassa vallitsi todellinen paniikki.

Opettajan mukaan pian tapahtuneen jälkeenkään hänellä ei ollut aavistustakaan, mitä oli tapahtunut ja miksi. Nainen kuvitteli Marinin edelleen jahtaavan häntä, kun hän oli paennut luokasta.

Nainen muistaa edelleen, miten paha ääni miekaniskuista lähti.

– Se ääni oli kauhea ja se on jäänyt mieleen.

Tekijä huitaisi miesopettajaa miekalla

Kello 14.31 Miestodistaja näki pahasti haavoittuneen ukrainalaisnaisen raahautuvan omin jaloin vielä luokkahuoneesta ulos. Nainen lyyhistyi kuitenkin nopeasti koulun käytävälle.

Kello 14.08 Oikeudessa alkaa ensimmäisen todistajan kuuleminen. Hän oli Savon ammattiopistossa opettajana tapahtuma-aikaan 1. lokakuuta 2019.

Mies näki, kun Marin huitoi ja löi miekalla ihmisiä toisessa luokassa. Kun mies lähestyi tekijää, tämä huitoi miekalla miestä kohti. Mies sai osuman käteensä. Hänelle jäi arpi käteen.

Kello 13.40 Oikeudenkäynti jatkuu lounastauon jälkeen. Nyt käsitellään asianomistajien eli kouluhyökkäyksen uhrien korvausvaatimuksia.

Yhdeltä uhreista jouduttiin amputoimaan sormi miekkaiskujen takia.

Kello 11.41 Kirjalliset todisteet on nyt käyty läpi. Nyt oikeus pitää lounastauon ja istunto jatkuu vasta kello 13.30. Iltapäivällä käydään asianomistajien vaatimukset.

Kello 11.30 Puolustus kommentoi suljetuin ovin salaiseksi julkistettuja kirjallisia todisteita.

Kello 11.11 Oikeudenkäynti jatkuu julkisena. Kirjallisten todisteiden läpikäynti jatkuu. Puolustus kommentoi nyt aiemmin esiteltyjä valokuvia.

Kello 10.57 Oikeus jatkaa kirjallisten todisteiden läpikäyntiä suljetuin ovin.

Kello 10.48 Syyttäjä esittelee valokuvia Marinin tekovälineistä ja luokkahuoneesta. Hän näytti oikeudelle myös hyökkääjän käyttämää pitkää miekkaa.

Tekijällä oli kassissaan mukana myös musta maski, mutta hän ei käyttänyt sitä teon aikana.

Kello 10.30 Syyttäjä esittelee oikeudelle pohjapiirroksen luokkahuoneesta, missä miekkahyökkäys tapahtui. Marin löi miekalla ensimmäiseksi opettajaa ja sen jälkeen opiskelijoita.

Luokasta oli vain yksi ovi ulos ja tekijä tukki poistumistietä seisomalla sen edustalla.

Kello 10.25 Nyt syyttäjä alkaa käymään läpi kirjallisia todisteita. Ensin käydään läpi kauppaostoksia, eli mitä mies osti tekoaan varten. Mies osti miekan koulusurmia varten ja harjoitteli sillä lyömistä parin kilon porsaan kaslerpalaan.

Ennen kouluun lähtöään Marin silpoi saksilla koulun henkilökorttinsa ja pankkikorttinsa. Leikellyt kortit löytyivät hänen asuintalonsa ulkoroskiksesta.

Mies tuhosi myös kannettavan tietokoneensa ennen tekoaan.

Puolustaja: Tekijän tavoite oli kuolla itsekin

Kello 10.10 Nyt äänessä on syytetyn Joel Marinin asianajaja Matti Niiranen. Avustajan mukaan Marinin päätarkoitus oli, että hän surmaa itsensä teossa eli hän halusi tehdä niin sanotun laajennetun itsemurhan.

– Hänen tarkoituksensa oli surmata useampia henkilöitä ja sen jälkeen tulla poliisin surmaamaksi.

Avustajan mukaan Marinilla oli ollut ajatuksia koulusurmasta jo pidemmän aikaa ja hän hankki tavaroita sitä varten.

– Hän ei valinnut uhreiksi tiettyjä henkilöitä, vaan he valikoituivat satunnaisesti.

Niirasen mukaan tekijä myös pohti koulusurma-aikeista luopumista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ukrainalaisnainen suunnitteli tulevaisuutta miehensä kanssa

Kello 10.03 Oikeussalissa esitettiin lyhyt kuvaus teossa kuolleesta nuoresta naisesta. Salin seinälle heijastettiin kaunis hääkuva naisesta hänen aviomiehensä kanssa. Pariskunta oli avioitunut kaksi vuotta ennen kuin nainen sai surmansa Kuopion koulusurmassa.

23-vuotias nainen oli muuttanut Ukrainasta Suomeen opiskelemaan. Hän asui miehensä kanssa yhdessä ja pariskunta suunnitteli tulevaisuuttaan.

Mies kävi töissä ja nainen opiskeli. Siinä samalla hän kävi töissä.

Pariskunta suunnitteli perheenlisäystä ja rakensi tulevaisuuttaan.

– Kaikki hänen tuntevat kuvailevat häntä ennakkoluulottomaksi, positiiviseksi ja rohkeaksi naiseksi, jota vastaan kenelläkään ei tuntunut olevan mitään, naisen aviomiehen avustaja kertoi oikeudessa.

Hyökkäyksessä kuolleella naisella ei ollut mitään mahdollisuuksia

Kello 9.58 Poliisit tulivat paikalle nopeasti ja ryhtyivät etsimään tekijää kauppakeskus Hermanin tiloista. Marin yritti hyökätä miekalla myös poliiseja kohtaan.

Poliisit ampuivat tekijää jalkaan, mutta tämä yritti jatkaa hyökkäystään vielä senkin jälkeen.

Kello 9.54 Teossa kuollut nuori nainen pääsi pahoin loukkaantuneena ulos luokkahuoneesta, mutta hän lyyhistyi koulun käytävälle.

Miekkahyökkäyksen jälkeen Marin sytytti luokassa tulipalon mukanaan olleilla polttonesteillä. Tämän jälkeen Marin meni käytävälle ja löi vielä miekalla vakavasti loukkaantunutta nuorta naista kaulaan, rintakehään ja vatsaan. Nainen oli täysin puolustuskyvytön. Hän kuoli vammoihinsa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Syyttäjän mukaan tekijä suunnitteli tekonsa tarkkaan

Kello 9.46 Syyttäjä pitää nyt asiaesittelyn. Syyttäjän mukaan Joel Marin keksi ajatuksen koulusurmasta jo loppuvuonna 2017. Hän meni kouluun lokakuussa 2019 tarkoituksenaan tappaa luokkatovereita.

Marin etsi tietoja koulusurmasta loppuvuodesta 2017 alkaen. Kauhajoen koulusurmasta hän sai mallia tulipalon sytyttämisestä ja omaan luokkaan hyökkäämisestä. Trollhättanista hän sai vinkin miekan käytöstä.

Vuotta ennen tekoaan hän meni ampumiskurssille. Hän seurasi keskusteluja koulusurmista ja motivoi itseään tekoon.

Hän hakeutui kouluun Pohjois-Savon ammattiopistoon, jotta pystyi toteuttamaan tekonsa. Koulutoverit olivat suhtautuneet häneen hyvin, eli hänellä ei ollut mitään heitä vastaan. 

Syyttäjän mukaan Marin halusi kuitenkin tappaa ihmisiä ja saada suuren shokkiarvon teolleen.

Tekopäivänä Marin saapui kouluunsa hieman myöhässä. Luokkaan tultuaan hän siirtyi lähelle opettajan pöytää, otti kassistaan miekan ja löi sillä opettajaa.

Miekka oli yli metrin mittainen ja se painoi lähes 1,5 kiloa. 

– Seisten pöydän vieressä Marin löi opettajaa ja tähtäsi iskut kaulaan. Opettaja ehti hieman väistää, mutta hän loukkaantui iskuista, syyttäjä kertoi.

Opiskelijat tajusivat samalla hetkellä, että Marin hyökkää myös heidän kimppuunsa. Luokkahuone on ahdas ja siitä pääsi poistumaan vain etuosasta. Marin kuitenkin seisoi etuosassa miekkansa kanssa.

– Kun opettaja pääsi pakenemaan, Marin alkoi lyödä miekalla etupenkissä istuneita. Luokassa oli täysi paniikki. Kukaan ei ollut luokassa turvassa, koska Marin halusi tappaa kaikki.

Syytetty myöntää murhan

Kello 9.40 Syyttäjän mukaan Joel Marin suunnitteli tekoaan yli vuoden. Syyttäjän mukaan 25-vuotias mies oli hankkinut tekoa varten paljon erilaisia varusteita.

Kello 9.34 Nyt kuullaan syytetyn vastaukset. Syytetty myöntää syyllistyneensä nuoren naisen murhaan. Hän myöntää syyllistyneensä myös kuuteen murhan yritykseen. Osan murhan yrityksistä hän kiistää, mutta hän myöntää teot törkeinä pahoinpitelyinä.

Osan syytteistä hän kiistää.

Mies kiistää syyllistyneensä tuhotyöhön, mutta hän myöntää syyllistyneensä perusmuotoiseen vahingontekoon sytyttäessään tulipalon.

Tekijä kiistää syyllistyneensä murhan yritykseen poliiseja kohtaan, mutta hän myöntää virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen.

Hän toteaa, että hänet tulisi tuomita alentuneesti syyntakeisena ja se tulisi huomioida rangaistuksessa.

Löi kuolonuhria miekalla ainakin 20 kertaa

Kello 9.27 Nyt aletaan käymään läpi syytteitä. Syytteen mukaan 25-vuotias mies murhasi nuoren naisen lyömällä tätä miekalla ainakin 20 kertaa.

Lisäksi miestä syytetään 20 murhan yrityksestä, koska hän yritti surmata myös muita henkilöitä miekalla.

Miestä syytetään myös tuhotyöstä, koska hän sytytti luokkahuoneessa tulipalon miekkahyökkäyksensä päätteeksi.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Kello 9.05 Oikeudenkäynti alkaa. Ensin media päästettiin kuvaamaan oikeussaliin hetkeksi aikaa. Media seuraa oikeudenkäyntiä toisesta huoneesta ja oikeustalon aulasta videoyhteyden välityksellä.

Oikeus istuu Pohjois-Savon käräjäoikeuden väistötiloissa Kuopiossa. Oikeudessa on koronatilanteen takia maskipakko, joten kaikilla on maski kasvoillaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja