Opiskelijatoveri selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä Kuopion kouluiskussa: Viimeinen miekanlyönti lävisti kaulan – "Joelilla oli ihan tyhjä katse eikä hän sanonut sanaakaan"

16:23
Kuopion verisen kouluiskun jäljet näkyvät yhä – uhrit pahasti traumatisoituneita: "Jos joku tulee kassin kanssa lähelle, hän pelkää, että sieltä otetaan esille ase"

Kuopion kauppakeskus Hermanissa sijaitsevan Savon ammattiopiston tiloissa elettiin viime vuoden lokakuun 1. päivänä kauhun hetkiä. Oli tiistaipäivä ja kello 12.15, kun yksi luokka aloitti atk-tunnin. Yksi opiskelijoista oli kuitenkin poissa, 25-vuotias Joel Marin, jolla oli tosin luokkatovereiden mukaan tapana myöhästellä usein tunneilta.

Noin kello 12.25 luokan oveen koputettiin. Naisopettaja meni avaamaan oven ja sen takana oli Joel. Hän astui sisään, mutta ei pahoitellut myöhästymistään. Opettaja palasi pöytänsä taakse jatkamaan opetusta.

Marin sen sijaan jäi seisomaan luokan eteen. Mukanaan hänellä oli musta pitkänmallinen kassi. Mies avasi sen ja veti kassista esiin runsaan metrin mittaisen miekan.

– Kaikki siinä hetkessä vain tuijotti ihmeissään, mitä ihmettä tapahtuu ja mitä Joel tekee. Kaikki ihmetteli epäuskoisena mistä on kysymys, kolmekymppinen nainen kertoi poliisikuulusteluissa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että se on lelumiekka ja ihmettelin, mitä tämä tarkoittaa. Siinä ei kauaa mennyt, kun Joel huitaisi miekalla opettajaa kohti. Näin, että hän tähtäsi päätä kohti. Opettaja huusi apua, nainen muisteli oikeudessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lyönneissä oli voimaa

Opettaja sai väistettyä lyönnin ja hän pakeni juosten ulos luokasta. Marin siirtyi huitomaan miekalla luokkatovereitaan. Hän piti pitkästä miekasta kiinni kaksin käsin.

– Luokassa alkoi syntymään kauhea paniikki. Hän huitoi miekalla kaikkia kohti. Muistan, kun joku heitti häntä tuolilla. Kaikki pelkäsivät henkensä edestä, nainen kuvaili oikeudessa tunnelmaa.

Hyökkääjä jäi seisomaan eturivissä istuneen naisen viereen luokassa. Nainen oli pöytien ja tuolien välissä tavallaan jumissa eikä hän päässyt lyönneiltä karkuun.

– Joel löi minua jotenkin tökkimällä tai pistämällä siitä pöydän yli. Ensin hän osui minua varmaan vasempaan käteeni. Yritin sillä suojata itseäni, olin nostanut sen vaistomaisesti siihen eteen. Sitten Joel jatkoi lyömistä ja osui minua mahaan. Tunsin jonkun viiltävän tai verenvuodon, muuta kipua ei silloin tuntunut, kolmekymppinen nainen kuvaili esitutkinnassa.

Naisen mukaan lyönneissä oli valtavasti voimaa. Hän sai vasempaan käteensä kaksi avomurtumaa lyöntien takia.

– Joelilla oli ihan tyhjä katse eikä hän sanonut sanaakaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Viimeinen isku meni kaulan läpi

Naisella sumeni silmissä hetkeksi. Marin löi häntä miekalla ainakin 4-5 kertaa. Viimeinen miekanisku tuli kaulaan.

– En enää tuntenut lyöntiä, joka osui tökkäämällä minua kaulaan. Olen sairaalassa kuullut, että se meni niin syvälle, että se ylsi selkärankaan asti. Sain myös kuulla, että oli ihan muutamasta millistä kiinni, että olisi tullut kuolettavia vammoja, nainen kertoi esitutkinnassa.

Oikeudessa naisen asianajaja Tapio Olkkonen totesi, että on ihme, että nainen selvisi hengissä.

– Kaulaan osunut isku meni kaulasta läpi selkärankaan asti. Hirvittävän hyvä tuuri kävi, että hän on ylipäätään hengissä. Päämieheni sai kaikista vakavimmat fyysiset vammat tuossa hyökkäyksessä, Olkkonen kertoi.

"Luuli antaneensa kuolettavan iskun"

Kaulaan osuneen iskun jälkeen Marin kääntyi yhtäkkiä pois naisen luota. Edelleen tajuissaan ollut nainen ihmetteli mielessään tätä.

– Tajusin, että hän luuli antaneensa minulle jo kuolettavan iskun. Minulle on tullut ajatus, että oliko se kaulaan lyönti ollut viimeinen siksi, että Joel on luullut, että en enää siitä selviä. Joel ei puhunut koko aikana minulle eikä muillekaan mitään.

Nainen yritti nousta ylös lattialta vasemman kätensä varassa, mutta lähes poikki hakattu käsi ei kantanut. Hän pääsi raahautumaan toisen kätensä varassa ylös ja ulos luokasta.

– Pääsin jotenkin ihmeen kaupalla ylös, ehkä adrenaliinin ansiosta, jotenkin sain tuettua itseäni pulpettiin ja pääsin lopulta pystyyn. Horjahtelin siinä monta kertaa, kun jalat eivät kantaneet. Sen jälkeen kun sain tasapainon, pääsin kävelemään eteenpäin. Kävely oli hoipertelua kun pyörrytti niin paljon, nainen kertoi poliisille.

– Mietin ensin, jäänkö luokkaan ikään kuin esittämään kuollutta, mutta vaistoni sanoi, että Joel varmasti vielä palaa ja tulee viimeistelemään tappotyönsä, nainen sanoi oikeudessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pääsi turvaan liiketilaan

Käytävällä nainen kohtasi jonkun opettajista, joka oli puhelimessa hätäkeskukseen. Opettaja sanoi naiselle, että tämän on mentävä makuulle, koska hän on vakavasti loukkaantunut.

– En suostunut, koska tiesin, että se ei ole turvallinen paikka, vaikka en ollut nähnyt Joelia sen jälkeen, kun hän oli poistunut luokasta. Pyysin tätä naista lähtemään pois minun kanssani.

Nainen hoiperteli rullaportaiden suuntaan. Hän hakkasi viereisen liiketilan ovea niin, että koko ovi meni veriseksi. Liikkeessä sisällä ollut henkilö päästi naisen ja opettajan sisään.

Sisällä lukkojen takana nainen pääsi vihdoin makuulle ja muut painelivat hänen haavojaan.

Hyvin pian tämän jälkeen alkoi kuulua palohälytys ja poliisin käskytykset, jonka jälkeen kuului kaksi laukausta.

– Vasta kun tajusin, että vaara on ohi, aloin tuntemaan kipua. Siinä sokissa en edes tuntenut kipua, nainen kuvaili oikeudessa.

Nainen kuljetettiin ambulanssilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, missä hänet leikattiin heti. Hän joutui olemaan sairaalassa useita viikkoja.

Vamma vaikuttaa vahvasti elämään

Naiselle jäi vatsaan arpia, kaulassa hänellä on näkyvällä paikalla pistohaava ja hänen vasen kätensä on yhä raadellun näköinen. Naisen vasemman käden sormet eivät edelleenkään ojennu. Myös hänen ranteensa liikkuu huonosti. Vasemmassa kädessä ei myöskään ole voimaa.

– Vamma on vaikuttanut hyvin merkittävästi minun jokapäiväiseen elämääni, kuten pukeutumiseen, ruoanlaittoon ja siivoamiseen. Olen vasenkätinen enkä pysty enää kirjoittamaan. Aikaisemmin minulla oli soittoharrastuksia, mutta enää en pysty soittamaan mitään instrumentteja. Jouduin siis luopumaan rakkaasta harrastuksestani, nainen kertoi surullisena oikeudessa.

Naisen vasen käsi on nyt leikattu jo neljä kertaa. Lisää leikkauksia on luvassa. Lääkärin mukaan naisen käsi ei todennäköisesti koskaan palaudu ennalleen.

Vakavat henkiset traumat

Fyysisiä vammoja jopa pahemmat ovat henkiset traumat, jotka kouluhyökkäys jätti.

Nainen ei ole pystynyt palaamaan opiskelemaan lainkaan miekkahyökkäysen jälkeen, koska hän ei uskalla mennä kouluun. Tämän vuoksi hänen opintonsa ovat pahasti viivästyneet.

– Hän on vaikeasti traumatisoitunut. Päämieheni pelkää liikkua ihmisten ilmoilla, hän pelkää miehiä, jopa tuttuja ihmisiä. Lisäksi hän pelkää kovia ääniä ja koputuksia. Jos joku tulee kassin kanssa lähelle, hän pelkää, että sieltä otetaan ase. Toipuminen saattaa siis kestää vielä pitkään, naisen asianajaja kertoo MTV Uutisille.

Oikeudenkäyntiin nainen on suhtautunut asianajajan mukaan yllättävän rauhallisesti. Nainen ei tosin uskaltanut tai halunnut tulla paikan päälle, vaan häntä kuultiin videoyhteyden välityksellä etänä. Joel Marinin kohtaaminen olisi ollut liian vaikeaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja