Myös hovioikeus katsoi Kuopion kouluhyökkääjän toimineen täydessä ymmärryksessä – elinkautinen vankeustuomio pysyy ennallaan

1:51
Katso video: Näin tapahtumat Kuopion kouluiskussa etenivät

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt ennallaan Kuopion kouluhyökkääjän elinkautisen vankeustuomion murhasta ja 20 murhan yrityksestä.

Yksi ihminen kuoli ja kymmenkunta haavoittui tai loukkaantui, kun tapahtuma-aikaan 24-vuotias mies hyökkäsi luokkahuoneeseen Savon ammattiopistossa lokakuun ensimmäisenä päivänä 2019. Mies oli opiston opiskelija ja uhrit hänen luokkatovereitaan. Osalle heistä jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.

Keskeistä miehen hovivalituksessa oli, että hän katsoi olleensa teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen. Miehelle tehtiin mielentilatutkimus jo esitutkinnan aikana. Lausunnossaan siitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi, että mies oli tekojen aikaan ollut syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa.

Käräjäoikeus oli samaa mieltä. Hovioikeuden mukaan asiassa ei hovikäsittelyssä tullut ilmi sellaista uutta, jonka perusteella se olisi päätynyt syyntakeisuusarvioinnissa toiseen lopputulokseen kuin käräjäoikeus.

Elinkautinen vankeusrangaistus ja vuosissa mitattava rangaistus eroavat siinä, että elinkautisesta voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan vasta 12 vuoden jälkeen. Määräajaksi tuomittu ensikertalainen sen sijaan voi päästä ehdonalaiseen vapauteen suoritettuaan rangaistuksesta puolet.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja