Opettajat auttoivat Kuopion miekkahyökkäyksessä kuollutta naista – näkivät läheltä kun Joel Marin löi elotonta uhria miekalla: "Se oli uhrin häpäisyä"

3:52
Katso videolta kertaus siitä, miten Kuopion koulupuukottaja Joel Marin kertoi itse teostaan oikeudessa

Kuopion viime syksyisen kouluhyökkäyksen oikeudenkäynnissä kuullaan tänään syyttäjän nimeämiä todistajia. 25-vuotiasta syytettyä Joel Marinia kuultiin eilen.

Marinia syytetään muun muassa murhasta, 20:stä murhan yrityksestä, tuhotyöstä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Hän myöntää murhan ja osan murhan yrityksistä.

Joel Marin hyökkäsi viime vuoden lokakuun 1. päivänä miekalla Savon ammattiopistoon, missä hän itsekin opiskeli. Iskussa kuoli yksi nainen ja haavoittui useita.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä. 

Kello 14.18 Syyttäjän todistajat on nyt kuultu. Huomenna oikeudessa kuullaan puolustuksen todistajia ja kuolleen naisuhrin äidin kirje. Huomisessa istunnossa käsitellään myös Joel Marinille tehtyä mielentilatutkimusta suljetuin ovin.

Löi elotonta uhria vielä useamman kerran

Kello 14.05 Koulun henkilökuntaan kuuluvan miehen mukaan miekkahyökkäyksessä kuollut 23-vuotias naisuhri huusi vielä luokasta käytävälle paetessaan "Apua, auttakaa".

Nainen oli tuossa vaiheessa vielä pystyssä omilla jaloillaan, mutta pian tämän jälkeen hän lyyhistyi lattialle.

Mies näki, kun hyökkääjä Joel Marin hetken päästä meni lattialla maanneen verisen ja elottoman naisen luo ja tökki tätä vielä miekalla.

– Se oli sellaista miekalla kiusoittelua, tökkimistä. Hän tökki miekalla naista ainakin kaulaan.

Miehen mukaan Marinin huomio oli täysin uhrissa eikä hän kiinnittänyt huomiota ympäristöön. Esitutkinnassa mies kuvaili tekijän olleen kuin psykoosissa.

– Se oli niin outoa, kun ympärillä kauhea mellakka ja paniikki ja yksi on ihan rauhallinen ja keskittynyt, miestodistaja kuvaili tekijää.

Miekkamies toimi rauhallisesti

Kello 13.40 Iltapäivällä oikeudessa on kuultu todistajina niin ikään Savon ammattiopiston henkilökuntaa. He kertoivat hyvin samankaltaisesti tapahtumista kuin aamupäivän todistajat.

– Tekijä oli rauhallinen ja keskittynyt. Kävely oli hidasta. Hän ei mitenkään juossut tai hätäillyt, miestodistaja kertoi lounastauon jälkeen.

Mies ei voinut käsittää, miksi hyökkääjä meni vielä lyömään miekalla lattialla maannutta elotonta uhria.

– En ymmärrä mikä idea siinä oli, koska uhri makasi maassa eikä liikkunut enää mihinkään.

Marin kiroili lyödessään

Kello 11.25 Oikeudessa kuultiin seuraavina todistajina yhtä koulun henkilökuntaan kuuluvaa miestä ja nuorta miesopiskelijaa.

Viereissä luokassa ollut nuori mies muistaa kuulleensa koulun käytävältä kovaa meteliä puolen päivän jälkeen 1. lokakuuta viime vuonna. Nuori mies meni katsomaan luokan ovelle ja hän näki miekkamiehen huitovan opettajaa ja opiskelijoita.

Lyödessään tekijä kiroili kovaa.

– Hetken päästä näin, kun tämä tekijä löi lattialla maannutta uhria miekalla.

Ammattiopiston opettaja kertoi oikeudessa luulleensa ensin tilannetta pelastusharjoitukseksi. Hän luuli näin vielä siinäkin vaiheessa, kun hän näki ensimmäisen verisen ihmisen.

– Sitten kuulin kun joku huusi käytävällä, "ase, täällä ammutaan".

Mies näki kahden opettajakollegan auttavan veristä uhria koulun käytävällä. Todistaja meni itse hakemaan opettajanhuoneesta sidetarpeita. Siinä vaiheessa uhrin silmät vielä liikkuivat.

– Hän oli kyllä kuolemassa, sen näki.

Hetken kuluttua miesopettajat poistuivat uhrin luota, jonka jälkeen Joel Marin meni vielä lyömään miekalla lattialla maannutta naisuhria.

– Käskimme häntä lopettamaan, mutta ei hän totellut. Hän tökki uhria miekalla vatsan alueelle.

Naisuhrin selässä oli useita pistojälkiä

Kello 9.40 Ensimmäisenä salissa kuultiin miesopettajaa, joka auttoi iskussa kuollutta naisuhria.

Opettaja havahtui tiistaipäivänä 1. lokakuuta siihen, että koulun käytävästä alkoi kuulua kovia ääniä ja opiskelijat juoksivat. Miesopettaja meni käytävälle ja näki, kuinka viimeinen opiskelijoista lyyhistyi maahan mahalleen.

Naisella oli vakavia vammoja miekaniskuista selässään ja hän oli verinen.

– Nainen ei liikkunut ja käänsimme hänet toisen opettajan kanssa selälleen, jotta hän saisi edes hengitettyä. Huomasimme, että hänen kurkkunsa oli auki. Sydän vielä löi ja verta tuli paljon. Tilanne näytti vakavalta.

Uhri oli 23-vuotias ukrainalaisnainen, joka kuoli miekkahyökkäyksessä.

Uhri muuttui valkoiseksi kasvoiltaan

Miesopettaja huomasi, että joku muu opettajista oli jo soittamassa apua paikalle. Hän ryhtyi toisen opettajan kanssa auttamaan veristä uhria.

– Yritimme tyrehdyttää verenvuotoa. Toivoin, että ensiapu tulisi nopeasti. Uhri alkoi muuttua valkoiseksi kasvoiltaan.

Pian käytävää pitkin lähestyi mies. Miehellä oli kassi toisella olalla ja kädessään hänellä oli pitkä miekka.

– Nousin uhrin äärestä ylös ja kysyin mieheltä sinäkö tämän teit. Mies pysähtyi ja reagoi minun keskusteluun. Seurasin tilannetta eikä hän ollut valmiudessa hyökkäämään.

Miesopettaja veti lähellä ollutta pöytää lähemmäs, jotta se olisi esteenä, jos mies yrittäisi hyökätä hänen kimppuunsa.

– Yritin hakea suojaa siinä tilanteessa. Jonkun aikaa olimme siinä ja jotakin keskustelua kävimme. Joel vastasikin jotakin. Hän saattoi sanoa jotakin, että "minä olin se miekkamies".

– Joel sanoi myös, että menkää te pois, en minä teitä tapa.

Yhtäkkiä kulman takaa kuului pamauksia. Ilmeisesti ne olivat tuleen sytytetyssä luokassa räjähdelleet polttopullot.

– Siinä vaiheessa tuli mieleeni Jokelan koulusurma. Siinä kuoli siskoni kummipoika. Ajattelin, että kyse on samanlaisesta tilanteesta ja mietin, että tilanne ei ole turvallinen.

Tekijä palasi elottoman uhrin luo

Miesopettajat katsoivat yhdessä lattialla maannutta uhria. Hän näytti elottomalta.

– Hänessä ei ollut minkäänlaista elonmerkkiä. Mietimme, miten pitäisi toimia. Pakenemmeko toisen opettajan kanssa vai otammeko uhrin mukaan.

Miesopettajat lähtivät tilanteesta rauhallisesti pois, koska he totesivat, että uhria tuskin pystyy enää auttamaan.

– Joel ei näyttänyt tulevan enää meidän peräämme. Olimme vähän matkan päässä, kun näimme, että Joel meni uhrin luo. Hän alkoi pistellä uhria aika reippaasti miekalla. Huusin, että lopeta se. Minusta se oli uhrin häpäisyä siinä vaiheessa.

– Jälkeenpäin olen miettinyt, että olisi pitänyt vetää uhri pois siitä.

Hetken päästä poliisit tulivat paikalle ja pysäyttivät tekijän.

– Odottavan aika on pitkä ja aika tuntui pitkältä, ennen kuin tilanne laukesi.

Ukrainalaisnainen yritti vielä jutella viimeisillä voimillaan

Ensiapua uhrille antamassa ollut toinen miesopettaja kuultiin myös todistajana oikeudessa.

Mies kertoi olevansa edelleen syvästi järkyttynyt tapahtumasta. Hän kuvaili, miten hän on yrittänyt toipua teosta ja näkemästään. Mies sanoi, että hänelle on tullut taloudellisiakin menetyksiä järkytyksen aiheuttaman trauman vuoksi.

Miesopettaja piteli kuolevaa uhria puoliksi sylissään koulun käytävällä, kun hän yritti auttaa tätä.

– Siitä haluan kiittää pelastushenkilökuntaa, joka sanoi minulle, että teit kaikkesi, kukaan ei olisi pystynyt häntä pelastamaan. Se on auttanut pahimmalta, mies sanoi.

Kummankin miesopettajan puheista kävi ilmi, että he ovat selvästi pohtineet sitä, olisivatko he voineet tehdä enemmän uhrin pelastamiseksi.

Syyttäjäkin totesi heille oikeudessa, että he eivät olisi voineet tehdä enemmän, koska nainen oli saanut miekkahyökkäyksessä kuolettavat vammat.

Jälkimmäisenä kuultu mies kertoi naisuhrin yrittäneen vielä puhua heille jotakin lattialla maatessaan.

– Hän katsoi minua silmillään ja otti vielä kontaktia. Hän yritti myös sanoa jotain. Siitä olen onnellinen, että minä olin viimeinen ihminen, jonka hän näki ennen silmien sulkeutumista, eikä tämä tekijä.

Tekijä käyttäytyi kuin jumala

Miesopettaja kuvaili Joel Marinin käyttäytyneen tilanteessa kuin mikäkin jumala.

– Hän käyttäytyi niin kuin hänellä olisi valta päättää kuka saa säilyttää henkensä ja kuka kuolee.

Miehen mukaan pahin hetki oli, kun uhria auttamassa olleet miehet olivat paenneet hieman kauemmas ja he näkivät, miten Joel Marin meni vielä lyömään miekalla jo valmiiksi elotonta uhria.

– Se näytti siltä kuin hän olisi ensin harjoitellut lyömistä ja iskut vain kovenivat koko ajan. Huusimme hänelle, että hän lopettaisi. Siitä tuli niin paha olo.

Mies kertoi käyneensä pyytämässä tapahtuneen jälkeen uhrilta anteeksi, etteivät he voineet tehdä enempää tämän hyväksi.

Kello 14.18 päivitystä päivitetty kello 17.35 15. päivä syyskuuta 2020: Aiemmin päivityksessä puhuttiin kuolleen naisuhrin kirjeestä. Kyse oli kuitenkin kuolleen naisuhrin äidin kirjeestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja