MTV Uutiset seurasi Kuopion koulusurmasta tuomitun oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä – syytetty suunnitteli tekoaan lähes kaksi vuotta

4:49
MTV Uutiset seuraa oikeuskäsittelyä paikan päällä. Videolla toimittaja kertoo, mistä hovioikeuden käsittelyssä on kyse.

Kuopion kouluhyökkäyksen hovioikeuskäsittelyssä kuultiin tänään syytettyä. MTV Uutiset seurasi päivän kuulemisia paikan päällä tässä artikkelissa.

Käräjäoikeus tuomitsi nykyisin 26-vuotiaan Joel Marinin viime vuonna elinkautiseen vankeuteen muun muassa murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Mies hyökkäsi miekan kanssa kauppakeskus Hermanin yhteydessä sijainneisiin Savon ammattiopiston tiloihin lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2019.

Hyökkäyksessä kuoli 23-vuotias ukrainalaisnainen ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Mies opiskeli opistossa, ja uhrit olivat hänen kurssitovereitaan. Osalle heistä jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja. Mies valitti käräjätuomiosta hovioikeuteen.

MTV Uutiset seurasi oikeuden tapahtumia tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

14.52 Marinin kuuleminen päättyy. Seuranta päättyy samalla tällä erää tähän.

14.49 Marinilta kysytään, olisiko hän tappanut kaikki luokassa olleet ihmiset, jos se olisi ollut mahdollista.

– Kyllä, Marin vastaa.

14.43 Marinilta kysytään, miltä hänestä tuntuu hänen tekonsa nyt?

– Olihan se aika väärin.

14.41 Marinilta kysytään, miksi hän hakeutui opiskelemaan ammattioppilaitokseen. Hän vastaa, että haki opiskelemaan, jotta elämässä olisi jotain tehtävää.

Kysyjä kysyy jatkokysymyksenä, mitä Marin uskoo vastanneensa esitutkinnassa kysymykseen, hakiko hän kouluun, jotta voisi tehdä kouluiskun. Kyllä, Marin sanoi. Näin hän oli vastannut myös esitutkinnassa.

14.39 Oikeudessa käydään läpi Marinin kohtaamista poliisien kanssa. Hän kertoi aiemmin tiputtaneensa ilmapistoolin kohtaamisessa. Hän kertoo, ettei muista, miksi tiputti ilmapistoolin maahan tuossa vaiheessa.

14.30 Tähän asti kuullusta päätellen Marin ei omien kertomustensa mukaan ollut suunnitellut tekoa kovinkaan tarkasti ennen sen toteuttamista. Myöskään uhreja hän ei valikoinut oman kertomansa perusteella tarkasti.

14.26 Marinilta kysytään, muistaako hän ukrainalaisnaiseen kohdistamiaan miekaniskuja. Hän sanoo, että ei muista ja että tuosta päivästä on paljon mustia aukkoja.

14.20 Marinin asianajaja kysyy, oliko Marinin tarkoitus tulla poliisin ampumaksi, kun hän lähetyi heitä.

Kyllä, Marin vastaa.

Marin kertoi jo käräjäoikeuden käsittelyssä vajaa vuosi sitten, että halusi tulla poliisin ampumaksi tilanteessa.

14.18 Syyttäjä kyselee kysymyksiä siitä, miten Marin valikoi uhrinsa. Kuka vaan kelpasi, Marin vastaa.

14.15 Ukrainalaisnainen pääsi luokasta pois sen jälkeen, kun hän ja Marin oli jäänyt kaksin luokkaan. Yksin luokkahuoneeseen jäätyään Marin sytytti tulipalon luokassa.

14.13 Marin kertoo valikoineensa uhrikseen ukrainalaisnaisen, koska hän oli tilanteessa helppo kohde hänelle.

14.09 Mitä olisi tapahtunut, jos kukaan ei olisi poistunut luokasta, kysyy syyttäjä.

– Heille olisi varmaan käynyt aika huonosti, Marin vastaa.

14.07 Marin kertoo, mitä teki luokkaan hyökkäämisen jälkeen. Hän kertoo kohdanneensa poliisit yläkäytävällä. Hän sanoo osuneensa erästä poliisia käsiin ennen kuin tuli ammutuksi ja kiinniotetuksi.

14.05 Marin selostaa tapahtumia. Hän kertoo tulleensa luokkaan pitkän miekkakassinsa kanssa ja lyöneensä ensin opettajaa. Jossain vaiheessa hän jäi kahdestaan luokkaan ukrainalaisnaisen kanssa. Nainen kuoli miekaniskuihin.

13.59 Marin kertoo valikoineensa iskun paikan sen perusteella, että se oli hänen oma luokkansa. Hänen mukaansa luokan ihmisissä ei ollut mitään erityistä, mikä olisi hänet suututtanut.

13.58 Marin kertoo ottaneensa pikavippejä saadakseen rahaa iskuun tarvittaviin hankintoihin.

13.54 Marin kertoo, että hänellä oli iskun suunnittelun aikaan elämässään vaikeaa. Hän kertoo itsetuhoisista ajatuksista.

13.51 Joel Marin kertoo, että hän alkoi suunnitella tekoaan lähes kaksi vuotta ennen iskupäivää.

13.50 Tauko on päättynyt ja Marinin kuuleminen alkaa.

13.34 Poliisin kuuleminen päättyy. Oikeus pitää 15 minuutin tauon ennen kuin Marinin kuuleminen alkaa.

13.30 Poliisi uskoo, että Marin olisi osunut miekallaan kollegansa ylävartaloon, jos pysäyttävää laukausta ei olisi ammuttu.

13.27 Kyseessä on poliisi, joka oli paikalla poliisikoiran kanssa. Hän kuvailee kohtaamista Marinin kanssa.

13.24 Päivän yhdeksäs kuuleminen alkaa. Kuultavaksi saapuu seuraava paikalla ollut poliisi.

13.23 Median edustajat pääsevät takaisin saliin, ja poliisin kuuleminen päättyy.

13.16 Tiivistetysti: Oikeus katsoo, että poliisin tulee vastata Marinin asianajajan esittämään kysymykseen suojavarusteista. Kyseessä on tieto, joka on oikeuden mukaan julkisuuslain nojalla salattava, joten yleisön ja median täytyy poistua salista uudelleen heti sinne takaisin tultuaan.

13.04 Marinin asianajaja kysyy, millaiset suojavarusteet poliiseilla oli heidän saapuessaan paikalle. Poliisi ei ota kantaa, sillä ei ole varma, mikä kaikki on salassa pidettävää tietoa. Marinin asianajaja sanoo, että tieto pitää saada, koska sillä on merkitystä uhan vakavuuden kannalta. Oikeus passittaa kaikki ulos salista ja jää pohtimaan tilannetta saliin.

13.01 Poliisi uskoo, että jos hänen laukauksensa olisi mennyt ohi, hänen kollegalleen olisi käynyt huonosti. Se oli viimeinen mahdollinen hetki, kun piti ampua, hän kertoo.

12.59 Poliisi kertoo tilanteen olleen erittäin nopea, vain muutaman sekunnin mittainen. Silti hänen päässään tilanne tuntui todella pitkältä, hän kertoo.

12.57 Poliisi kertoi, kuinka Marinin liike päättyi hänen laukaukseensa, mutta ei partiokaverin aiempaan laukaukseen. Liikkeen päättyminen sai hänet ajattelemaan, ettei toista laukausta tarvita.

12.54 Poliisi kertoo, kuinka käytti ampuma-asetta Mariniin. Hän kuvailee tilannetta, jossa hänen partiokaverinsa kohtasi Marinin toisen kerroksen käytävällä. Kun hän kuuli partiokaverinsa laukauksen, mutta ei enää toista, hän ampui itse Marinia kerran.

12.50 Kahdeksas kuuleminen alkaa. Kuultavana on nyt poliisi, joka oli edellisen kuultavan partiokaverina.

12.48 Poliisin kuuleminen päättyy. Oikeus on hieman etuajassa, mutta ohjelmassa edetään, sillä seuraava kuultava on jo paikalla.

12.45 Tiivistettynä voidaan sanoa, että poliisi uskoo kollegansa pelastaneen hänen henkensä tilanteessa. Marin saatiin kiinni osuman jälkeen.

12.43 Poliisin mukaan hän yritti ampua häntä lähestynyttä Marinia, mutta laukaus meni ohi, sillä hän sai osuman Marinin miekasta käsivarsiinsa. Samanaikaisesti kuultavan poliisin mukana ollut toinen poliisi ampui Marinia.

12.40 Poliisi kertoo, että he saapuivat Herman-kauppakeskukseen hätäkeskushälytyksen saatuaan. Hän kertoo, kuinka hän meni yläkertaan, jossa luokka sijaitsi. Hän kertoo kohdanneensa yläkerrassa Marinin, jolla oli toisessa kädessään pistooli ja toisessa miekka.

12.38 Seuraavana kuullaan virkatehtävässä ollutta poliisia.

12.37 Kuudes kuuleminen päättyy ja seitsemäs alkaa.

12.36 Naiselta kysytään, miten hän uskalsi juosta miekan läheltä paetessaan luokasta.

– Ajattelin, että jos jään tänne, niin kuolen, hän vastaa.

12.27 Asianomainen kertoo, että kaikki pyrkivät pakoon samaan aikaan ja luokkaan syntyi paniikki. Hän kertoo pelänneensä kuolevansa, jos ei pääse karkuun.

12.24 Nainen kertoo menneensä ensin luokan takaosaan muiden opiskelijoiden mukana. Sen jälkeen hän yritti paeta ja onnistui.

– Pääsin juoksemaan miekan ali karkuun, hän kertoo.

12.22 Kuultavana olevan naisen kertomus on samankaltainen kuin päivän aiemmillakin asianomistajilla. Hän kertoo, kuinka muistaa Marinin tulleen luokkaan ja nostaneen miekan ilmaan. Sen jälkeen Marin löi opettajaa.

12.19 Lounastauko on pidetty ja kuulemiset jatkuvat. Vuorossa päivän kuudes asianomainen. Marinin kuulemisen on tarkoitus tapahtua vielä tämän iltapäivän aikana.

11.06 Päivän viides kuuleminen päättyy. On lounastauon aika. Istunto jatkuu kello 12.15. Seuranta jatkuu silloin.

11.02 Asianomaiselta kysytään, miten Marin siirtyi opiskelijasta toiseen lyödessään heitä ja oliko siirtymä opiskelijasta toiseen harkittua. Mies vastaa, että ei ollut harkittua.

10.58 Mies kertoo paenneensa luokan keskikäytävää ulos luokasta. Hän kertoo muistavansa Marinin iskeneen kolmea muuta opiskelijaa.

10.54 Kuultavana olevan miehen kertomus noudattelee samaa kuin muidenkin asianomistajien. Marin saapui luokkaan myöhässä, opettaja kaatui tuolillaan ja muut opiskelijat siirtyivät luokan perälle.

10.53 Viides kuuleminen alkaa.

10.49 Neljäs kuuleminen päättyy ja viides alkaa hetken kuluttua.

10.48 Marinin asianajaja kysyy tarkentavia kysymyksiä tuolin heittoon liittyen. Nainen kertoo, ettei muista kaikkea tapahtunutta.

10.38 Nainen kertoo tilanteen olleen kauhunomainen ja kaoottinen.

10.31 Kuultavana oleva asianomainen kertoo ymmärtäneensä heti, että kyseessä on oikea miekka, sillä Marin tarvitsi niin paljon voimaa sen nostamiseen.

10.29 Nainen kertoo Marinin lyöneen ensin opettajaa ja sen jälkeen alkaneen lyödä toista opiskelijaa. Nainen kertoo ottaneensa tuolin ja heittäneensä sen, minkä jälkeen hän juoksi luokasta pakoon.

10.26  Kuultavana oleva nainen kertoo Marinin olleen oudon oloinen saapuessaan luokkaan. Nainen kertoi huomanneensa Marinin kädessä olevan laukun, jossa hän ajatteli mahdollisesti olevan kivääri. Sen jälkeen Marin otti laukusta miekan.

10.25 Tauko on ohi ja päivän neljäs kuuleminen alkaa.

10.12 Kolmas kuuleminen on ohi ja oikeudessa pidetään nyt 10 minuutin tauko.

10.04 Nyt äänessä oleva mies kertoo nähneensä käytävällä yhden Marinin uhreista. Hän kertoo uhrin käsivarsien olleen huonossa kunnossa Marinin lyöntien jäljiltä. Näky oli hänen mukaansa "lähes surrealistinen".

9.59 Opiskelija kertoo nähneensä Marinin hakanneen muutamaa muuta opiskelijaa. Hän kertoo Marinin edenneen luokassa edestä kohti takaosaa.

9.56 Kuultavana oleva mies kertoo opiskelijoiden pyrkineen pakoon luokan takaosasta pöytiä ja seiniä pitkin, hän mukaan lukien.

9.52 Kuultavana oleva opiskelija kertoo istuneensa luokan keskellä oppitunnin ollessa käynnissä. Hän kertoo Marinin tulleen luokkaan ja ottaneen esiin teräseen ja alkaneen lyödä opettajaa.

Hän kertoo tajunneensa, että kyseessä ei ollut vitsi. Hän kertoo paniikin alkaneen ja opiskelijoiden siirtyneen luokan takaosaan suojaan.

9.50 Toinen kuuleminen päättyy ja kolmas alkaa.

9.45 Marinin asianaja kysyy kuultavana olevalta naiselta tarkentavia kysymyksiä. Saatuaan vastauksia hän viittaa naisen aiemmin poliisille ja käräjäoikeudelle kertomaan ja sanoo kertomusten eroavan toisistaan.

9.39 Äänessä oleva opiskelija kertoo kokeneensa kuolemanpelkoa tilanteessa. Hänen mukaansa Marinin lyöminen miekalla oli holtitonta ja aggressiivista. Näytti siltä, että hän tiesi, mitä teki, hän sanoi Marinin toimintaan viitaten.

9.35 Asianosaiselta kysytään, ketkä kaikki olivat vaarassa iskun tapahtuessa.

– Kyllä me kaikki olimme, hän vastaa.

9.32 Sekä ensimmäinen että toinen asianosainen kertovat yhden opiskelijoista nostaneen tuolin suojakseen. Nyt äänessä oleva henkilö kertoo opiskelijan heittäneen tuolin Marinia kohti. Häneltä kysytään vaikuttiko tuolin heitto jotenkin Marin toimintaan. Hän vastaa, että se horjautti Marinia askeelen, pari taakse päin.

9.29 Nainen kertoo, että tunti oli tavallinen. Hän kertoo Marinin tulleen myöhässä oppitunnille ja alkaneen lyödä opettajaa jollain pitkällä esineellä. Hän sanoo Marinin yrittäneen selkeästi satuttaa opettajaa ja edessä istuvia opiskelijoita.

9.27 Nyt aletaan kuulla toista luokassa ollutta asianosaista.

9.25 Ensimmäinen kuuleminen päättyy.

9.21 Nainen kertoo paenneensa luokkahuoneen keskikäytävää pitkin pakoon. Hän kertoo, että näki tilaa paeta ja käytti mahdollisuuden. Ei voi tietää, mitä olisi käynty, jos en olisi lähtenyt, hän sanoo.

9.17 Kuultavana oleva nainen kertoo tilanteen olleen kaoottinen. Hän kertoo luokkahuoneen olleen ahdas.

9.12 Ensimmäinen asianosainen kertoo tapahtumista iskupäivänä. Hän kertoo kyseessä olleen tavallinen oppitunti, jolla tehtiin tietokoneella tehtäviä.

Hän kertoo Marinin tulleen myöhässä tunnille. Seuraavaksi hän kertoo havahtuneensa siihen, kun opettaja oli kaatunut tuolillaan. Hän kertoo nähneensä miekan Marinilla.

Ajattelin, että onko tämä joku huono vitsi, hän kertoo.

Nainen kertoo tunteneensa olleensa hengenvaarassa ja miettineensä, "tuleeko nyt lähtö".

Hän kertoo päässeensä livahtamaan ulos luokkahuoneesta.

9.09  Nyt alkaa henkilötodistelu. Asianosaiset ovat pyytäneet, että kuuleminen tapahtuu niin, ettei syytetty ole läsnä oikeussalissa. Marin viedään viereiseen huoneeseen, johon on yhteys pääsalista.

9.07 Oikeudessa käydään parhaillaan läpi paikalla olevia henkilöitä. Syytetty Joel Marin istuu paikallaan rauhallisena. Häntä on tarkoitus kuulla iltapäivällä.

9.05 MTV Uutisten seuranta Itä-Suomen hovikoikeudesta alkaa. Istunto on alkanut.

2:22
Kuopion miekkaiskun hovioikeuskäsittely alkaa tänään – tätä päivä pitää sisällään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja