MTV:n tiedot: Viimeisetkin yleiset maskin käyttösuositukset ovat poistumassa lähipäivinä

Maskisuositus on poistunut! Näin suomalaiset reagoivat tietoon 5:32
THL poisti yleisen maskisuosituksen viime viikolla, näin suomalaiset reagoivat tietoon tuoreeltaan.

Maskin käytöstä ollaan luopumassa vauhdilla sen jälkeen, kun THL suositti viime viikolla luopumista yleisestä maskikäyttösuosituksesta.

Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ehättivät tänään ensimmäisenä ilmoittamaan, että kaupat voivat luopua asiakkaiden valtakunnallisesta maskien käyttösuosituksesta.

– Asiakkaat ovat voineet tulla kauppaan on koko ajan ilman maskeja. Kaupat ovat olleet koko ajan matalan riskin paikkoja eikä laajamittaisia tartuntaketjuja ole jäljitetty kauppoihin. Sairaanhoitopiirit kuitenkin yhä joillakin alueilla yhä suosittavat maskin käyttämistä, kertoo kaupan alan koronavarautumisen asiantuntija Lauri Kulonen Kaupan liitosta.

Uuden suosituksen taustalla on THL:n viimeviikkoinen päätös poistaa yleinen maskisuositus joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

Uusi ohje koskee vain asiakkaiden maskin käyttöä. MTV Uutisten saamien tietojen mukaan S-ryhmä ja VR ovat tänään tehneet päätökset koskien myös henkilökunnan maskien käytöstä luopumista huomioiden paikallisten terveysviranomaisten ohjeet. 

– Olemme tehneet tänään päätöksen, että voimme luopua henkilökunnan maskipakosta perustuen riskiarvioomme ja THL:n suositukseen. Matkustajien maskinkäyttö on jo vähentynyt, kertoo VR:n viestinnänasiantuntija Julia Stolp.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan ruuhkaisissa liikennevälineissä

Vähäiselle huomiolle on jäänyt se, että jo viime viikolla THL:n ilmoitettua valtakunnallisesta maskisuosituksesta luopumisestaHelsingin jaUudenmaan sairaanhoitopiirin alueellinen koordinaatioryhmä lievensi myös pääkaupunkiseudulla maskisuositusta.

Koordinaatioryhmän mukaan maskia suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ruuhkaisissa liikennevälineissä sekä sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Ryhmä suosittaa maskin käyttöä suositellaan erityisesti lisäksi: 

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä
  • sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin hakeutuville asiakkaille, potilaille ja vierailijoille sekä henkilökunnalle toiminnasta vastaavan tahon ohjeistuksen mukaisesti.

MTV:n saamien tietojen mukaan HUSin alueella suosituksen lieventäminen perustuu myös amerikkalaisten tartuntatautiviranomaisten näkemykseen, jonka mukaan kasvomaskin käytöstä saatu hyöty tartuntojen ehkäisyssä on pienempi kuin on uskottu. Yksittäistapauksissa ja oikein käytettynä kasvomaski on kuitenkin edelleen tärkeä keino suojata erityisesti riskiryhmäläisiä, HUSista muistutetaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordianaatioryhmän piti alunperin kokoontua seuraavan kerran vapun jälkeen, mutta ryhmän kokousta on aikaistettu huomiseen keskiviikkoon.

Helsingin seudun liikenne on ilmoittanut MTV:lle, että se tulee päivittämään suositustaan saatuaan uudet suositukset koronakoordinaatioryhmältä.

Lue myös:

    Uusimmat