THL: Yleinen maskisuositus poistuu

1:44
Katso myös: Vältä nämä yleiset virheet, kun käytät kasvomaskia.

THL:n yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistuu kolmea poikkeusta lukuun ottamatta. Maskia voi yhä käyttää oman harkinnan mukaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos poistaa suomalaisille annetun yleisen maskisuosituksen.

THL suosittelee kuitenkin edelleen maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä kolmessa tapauksessa. 

Maskeja suositellaan yhä:

1) Ihmisille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.

2) Kansalaisille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä.

3) Heille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

THL suosittelee, että hengitystieoireiset pysyvät aina ensisijaisesti kotona oireiden väistymiseen saakka.

Maskia voi käyttää oman harkinnan mukaan

Suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, THL muistuttaa.

– Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, sanoo ylilääkäri Otto Helve THL:n tiedotteessa.

Maskinkäytölle ei enää vaikuttavuusperusteita

Koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa. THL:n mukaan maskien laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä viruksen leviämistä.

THL:n mukaan ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta ovat koronarokotukset. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja

THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä vastaa työnantaja ja ohjeistaa Työterveyslaitos.

Lisäksi eri alueilla voi olla voimassa paikallisia maskisuosituksia. Jokaisen kannattaa seurata oman kunnan tai sairaanhoitopiirin viestintää maskien käytöstä alueella.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollossa on omat suosituksensa ja ohjeensa suojainten käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja