Mainos

MTV:n lukijat muistelevat kouluruokailua: Itkettiin, oksennettiin ja syötiin

MTV:n lukijoilla riittää muistoja kouluruokailusta, niin hyviä kuin huonojakin - ja joskus myös kertakaikkisen kamalia.

Moni nimittäin tunnustaa, että kouluruokailusta on jäänyt melkoiset traumat.

- Meillä oli 70-luvulla opettaja, joka kirjaimellisesti pakotti syömään. Itse kun en kyennyt esimerkiksi kesäkeittoa syömään, niin siinähän sitä sitten oltiin. Itkettiin, oksennettiin ja syötiin, Heidi kertoo MTV:n uutisten Facebook-sivuilla.

Mautonta mössöä ja kumiperunoita

Kouluruoan maittavuudesta löytyi monta mielipidettä. Yhteistä positiivisille palautteille tuntui olevan se, että varsinkin pienempien koulujen keittiöt saivat kiitosta, siinä missä suuren keskuskeittiön tuotteet usein lytättiin.

- Kouluruuat olivat aina mauttomia mössöjä. Tiedän kyllä että kouluruokailu ei ole mikään itsestäänselvyys, mutta keskuskeittiöiden ruuat ovat parhaimmillaan "no joo" ja pahimmillaan lähes syömäkelvottomia. Mitä tämäkin opettaa lapsille ruuasta, jos eivät edes kotona saa kunnon aterioita? Pienissä kouluissa joissa ruuat tehdään itse, on taso aina parempi, vaan siinäkin yritetään kovasti säästää.

Erityisesti perunat olivat jääneet monelle lukijoille mieleen. Lukijat muistivat mustan sisuksen sisältäneet "kinder-perunat", eivätkä koulun kumiperunatkaan olleet jääneet unholaan.

- Muistan koulun kumiperunat, siis keitetyt perunat, joiden pintaan ei haarukka eikä veitsi pystynyt. Kerran taidettiin testata, toimisivatko ne niin kuin superpallot. Ja kyllä ne pomppasi, kun pöytää vasten heitti, Kirsi kertoo.

Kauhea pakko

Yksi suurimpia kauhun aiheita kouluruokailussa oli monelle se, että ruokaa ei saanut jättää. Tämä johtikin mitä kekseliäimpiin piilotteluyrityksiin: ruoka päätyi milloin maitotölkin sisuksiin, milloin taas piiloon servetin sisälle.

- Kun istuttiin lämpöpatterin vieressä, sen patterin taakse oli hyvä laittaa ruoanjämät. Näin ainakin 80-luvulla, Nina muistelee.

Muistoja kouluruokailusta MTV:n lukijoilta löytyi useammaltakin vuosikymmeneltä. Moni katsoi, että ennen kouluruoka oli kenties nykyistä parempaa.

- Silloin kun koulun keittoloissa oli keittäjät oli ruoka todella hyvää 50-60- luvulla. Joskus tuntuu, että kun viisastutaan ja saadaan neronleimauksia, niin mennään lepikkoon niin että kohisee. Kunnon ruoka ei ole rahasta kiinni vaan järkevästä toiminnasta, Kaarina arvioi.

Tai saattoipa olla niinkin, että ennen ruoasta ei vain valitettu niin paljon kuin nykyään.

- Nykynuorille ei meinaa maistua mikään "normaalista" poikkeava. Ovat jotenkin tottuneet liian yksinkertaiseen ja yksipuoliseen makaroonilaatikkoon ja hampurilaisiin . Kyllä 60-70 -luvulla syötiin kaikki, Jussi toteaa.

Hyvää hernekeittoa!

Toki löytyi niitäkin, jotka pitivät kouluruokaa arvossa ja joille kouluruoka maittoi.

- Meillä koulussa oli hyvää hernekeittoa ja näkkileipää! En muista piilotelleeni mitään ruokia, Marja kehuu.

- Minä ainakin imuroin kukkuralautasellisia ruokia naamaan ekaluokalta abiluokalle. Kouluruoka on mielestäni todella aliarvostettua. Pitäisiköhän Suomeenkin ottaa Saksan systeemi kokeiluun, eli muutaman viikon ajan omat eväät mukaan? Ehkä sitten alkaisi oikea lämmin ruoka taas maistua, etenkin kun monessa perheessä ei lämmintä ruokaa enää iltaisin tarjota, ehdottaa puolestaan Jonna.

Joillekin kouluruoka on yhä päivittäistä arkea, ja joitakin asioita kouluruoassa myös ikävöi.

- Minä syön edelleen kouluruokaa päivittäin. Säästöt näkyvät, tuntuvat ja maistuvat, mutta onneksi lähes joka päivä on hyvää ja tuoretta salaattia tai muuta lisuketta! Ja perunat saa kuoria tai joutuu itse kuorimaan. Jälkiruokia ei ole ollut enää moneen vuoteen. Vaniljakiisseliä ja mansikkahilloa on ikävä, kertoo Anna-Maria.

Lue myös:

Osallistu keskusteluun MTV:n uutisten Facebook-sivuilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.