MTK:n Marttila ei provosoitunut lihakohusta ja kasvismafia-syytöksistä: "Ei ole ole oikea tapa haukkua asiakas pystyyn"

10:23

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila haluaa moninkertaistaa kasviproteiinien tuotannon, erityisesti Etelä-Suomessa. MTV:n Uutisextrassa vieraillut Marttila otti kantaa viimeisen vuoden aikana velloneeseen lihakeskusteluun.

– Kasviproteiinien kulutus kasvaa hyvää vauhtia ja meillä on se ongelma, että ne ovat pitkälti tuontitavaraa. Meidän maatalouden yksi isoja strategisia tavoitteita on meidän kasviproteiinien tuotannon lisääminen.

Erityisesti Marttila intoilee kaurasta, jolla on valtavat vientimahdollisuudet.

Marttilan mukaan lihankulutus tulee laskemaan hyvinvoivissa länsimaissa jonkin verran, mutta muualla maailmassa lihanhimo vain kasvaa.

– Lihan, kotieläintuotteiden ja yleensä ruuan kulutus kasvaa maailmalla valtavasti. Meidän suomalainen ja yleensä pohjoismainen malli tuottaa lihaa on kestävin malli.

MTK puheenjohtaja kiistää, että maatalousyrittäjät haraisivat ilmastonmuutoksen tuomia paineita vastaan. Alan huono kannattavuus haittaa ilmastotoimien etenemistä.

– Olemme asettaneet kunnianhimoiset tavoitteet, että suomalainen maatalous on hiilineutraalia ja sitä kohti mennään. Maatalousyrittäjät ovat äärettömän innostuneita tästä työstä. Lompakko on kuitenkin kovin ohut tekemään näitä ilmastoinvestointeja, Marttila arvioi.

MTK:n puheenjohtaja ei provosoitunut syksyllä raivonneesta lihakeskustelusta, jonka tiimellyksessä keskustalaiset kansanedustajat päätyivät syyttelyyn kasvismafiasta.

Syynä oli Helsingin yliopiston tiloissa toimivien opiskelijaravintola Unicafeiden päätös luopua ilmastosyiden vuoksi naudanlihasta ensi vuonna.

– Jos asiakas ei ole tyytyväinen tuotteeseen ja ilmoittaa, että päästöt ovat liian korkeat, ei ole oikea tapa haukkua asiakas pystyyn. Pitää lähteä keskustelemaan mitä voimme tehdä. Uskon, että jonain päivänä meillä on tarjota hiilineutraali vaihtoehto ja heidän argumenttinsa ei enää päde ja Unicafeilla alkaa olla taas listoillaan hyvää kotimaista naudanlihaa, Marttila visioi.

Metsissä miljardien arvoiset hiilivarastot

Suomalaiset metsät ovat merkittävä ja erittäin arvokas hiilivarasto, jonka hintalappu on miljardiluokkaa. Summa yllättää.

– Jos hiukan konkretisoidaan. Meillä on sellainen miljardin tonnin hiilivarasto, jonka arvo tänä päivänä on sellaiset 25 miljardia euroa päästöoikeuksien hintana ja tämä hintalappu tulee nousemaan ja hiilivarastoja syntyy sinne koko ajan lisää, Marttila räknää.

Marttila ja MTK haluavat, että metsänomistajat hyötyvät tulevaisuudesta rahallisesti metsien hiilinieluista ja kertyvistä hiilivarastoista. MTK ja Metsänhoitoyhdistykset ovat rakentamassa hiilikauppamalleja.

– Kyllä me lähdemme siitä, että myös tämä hiilensidonta tuo metsänkasvattajille tuloja tulevaisuudessa.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan koko haastattelu Uutisextrassa heti Seitsemän uutisten jälkeen klo 19.10


Oikaisu 23.11. klo 14.16: Unicafet eivät ole Helsingin yliopiston omistuksessa, vaan toimivat yliopiston tiloissa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja