MS-tauti vammauttaa yhä harvemmin

Aiemmin MS-tauti invalidisoi kymmenessä vuodessa puolet sairastuneista. Nykyään on toisin.

Reilussa kymmenessä vuodessa on kehitetty useita lääkkeitä, jotka vähentävät merkittävästi taudin oireita. Osalla ne ovat jääneet kokonaan pois.

Ilman lääkitystä potilaalla on noin kerran vuodessa pahenemisvaihe. Oireena on esimerkiksi käden motoriikan heikkeneminen, kävelykyvyn heikkeneminen tai molempien tai jommankumman silmän näön menetys.

-Pahenemisvaiheet ovat aiemmin invalidisoineet niin, ettei välttämättä ole ollut työkykyinen eikä kyennyt huolehtimaan itsestään tai perheestään, kuvaa neurologi, apulaisylilääkäri Hanna Kuusisto Tampereen yliopistosairaalasta.

Hermosto saattaa vaurioitua joka pahenemisvaiheessa. Kun nämä akuuttivaiheet saadaan vähenemään tai parhaimmillaan loppumaan, potilaan elämä paranee. Hän voi jatkaa normaalia arkea harrastusten ja perheen parissa ja palata tai pysyä työssään.

-Lääkkeet ovat kalliita, osasta aiheutuu jopa kymmenientuhansien eurojen vuosittaisia kuluja potilasta kohden, mutta niiden avulla vältetään laitoshoidon tarve, painottaa neurologi Kuusisto.

Uusilla lääkkeillä on myös vähemmän sivuvaikutuksia kuin ennen.

-Toisaalta niistä ei vielä ole pidemmän ajan tutkimustietoa. Emme tiedä, aiheuttavatko ne jotain yllättävää myöhemmin.

Kaikkiaan MS-taudin hoito on kehittynyt viime vuosina merkittävästi, Kuusisto painottaa.

MS-tautia sairastaa Suomessa noin 6000-7000 henkilöä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat