Ainakin yksi ihminen on kuollut Zaporizhzhjan iskussa – MTV seurasi sotaa

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Katso karttavideolta, miten Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kahdessa kuukaudessa. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 10. elokuuta 2023. 

  • Ainakin yksi ihminen on kuollut Zaporizhzhjan iskussa torstai-iltana
  • Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella
  • Venäjä väittää pysäyttäneensä dronehyökkäyksiä Moskovassa ja Krimillä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.48: Ukraina: Venäjä polttaa sotilaidensa ruumiita Ukrainassa

Venäjä polttohautaa kuolleiden sotilaidensa ruumiita miehitetyille Ukrainan alueille sen sijaan, että ruumiit kuljetettaisiin Venäjälle, väittää Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna MaliarThe Kyiv Independentin mukaan.

Maliarin mukaan Venäjän tarkoituksena on peitellä heidän tappioitaan. Polttohautauksia on tehty "lähes taukoamatta" lähellä Melitopolin kaupunkia Zaporizhzhjan alueella.

Lehden mukaan alueen asukkaat ovat tunteneet ruumiiden polttamisesta tulleen pistävän savun hajun jo pitkään.

23.32: Ainakin yksi ihminen on kuollut Zaporizhzhjan iskussa torstai-iltana

Yksi ihminen on kuollut ja 14 loukkaantunut Venäjän tekemässä hotelliin kohdistuneessa iskussa Zaporizhzhjan kaupungissa Ukrainassa, kertovat Ukrainan viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kaupunginsihteeri Anatoliy Kurtevin mukaan loukkaantuneista kaksi on lapsia.

– Zaporizhzhja. Tämä kaupunki kärsii päivittäin Venäjän pommituksista. Siviilirakennuksessa syttyi tulipalo sen jälkeen, kun valtaajat osuivat siihen ohjuksella, totesi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

(Reuters)

18.29: Reuters: Yksi kuoli ja kaksi haavoittui Ukrainan ampumassa tykistötulessa Brjanskin alueella Venäjällä

Yhden henkilön väitetään kuolleen ja kahden haavoittuneen Ukrainan ampumassa tykistötulessa Venäjällä Brjanskin alueella, joka sijaitsee lähellä Ukrainan rajaa. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

– Valitettavasti tykistötulen tuloksena oli yhden miehen kuolema ja kahden paikallisen haavoittuminen, kertoo Brjanskin alueen kuvernööri Aleksandr Bogomaz Telegramissa Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa tykistötuli ammuttiin Chausyn kylään.

(Reuters)

16.22: Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella

37 asuinalueen pakolliset evakuoinnit aloitettiin Kupjanskin alueella Harkovassa lisääntyneiden Venäjän hyökkäysten vuoksi, väittää The Kyiv Independent. Kaupungin sotilashallinnon mukaan asukkaat siirretään turvallisimmille alueille Ukrainassa.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Syniehubov ilmoitti aiemmin suunnitelmista evakuoida alueelta 11 000 ihmistä, joista 600 on lapsia. The Kyiv Independent kertoo, että Syniehubovin mukaan pommitukset ja ilmaiskut asutuskeskusten lähellä ovat lisäntyneet.

– Tällaisissa olosuhteissa siviilien henkeen ja terveyteen kohdistuneet riskit ovat lisääntyneet merkittävästi, hän kirjoitti.

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Kupianskin ympärille yrittääkseen vallata takaisin asemia, joita Venäjä menetti Ukrainan vastahyökkäyksessä viime syksynä.

14.10: Puola nostaa joukkojensa määrää Valko-Venäjän rajalla

Puola nostaa joukkojensa määrää Valko-Venäjän vastaisella itärajallaan. Puolalaisia sotilaita tulee olemaan rajalla noin 10 000, sanoi maan puolustusministeri Mariusz Blaszczak torstaina.

– Siirrämme armeijan lähemmäksi Valko-Venäjän rajaa pelotellaksemme hyökkääjän pois, jotta se ei uskalla hyökätä kimppuumme, puolustusministeri sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Puola on vahvistanut puolustustaan Valko-Venäjän rajalla. Puola ilmoitti viimeksi keskiviikkona siirtävänsä lisää sotilaita rajalle, kun varapääministeri Maciej Wasik sanoi Puolan lähettävän 2 000 lisäsotilasta Valko-Venäjän vastaiselle rajalle, kertoi Guardian.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin sotilaita on majaillut Venäjän liittolaismaassa Valko-Venäjällä sen jälkeen kun joukko kävi lyhyeksi jääneeseen kapinaan Venäjän sotilasjohtoa vastaan juhannuksena.

13.37: Ukrainan merivoimat kertoo uudesta väylästä kaupallisille aluksille

Ukrainan merivoimat kertoo, että uusi "humanitäärinen turvakäytävä" on perustettu kaupallisessa tarkoituksessa kulkeville aluksille viljan ja maatalouden tuotteiden kuljettamiseksi Ukrainan Mustanmeren satamiin.

Merivoimien mukaan käytävä aloittaa toimintansa tänään ja ensimmäiset alukset kulkenevat siitä päivien sisällä. Se sanoo toiminnan olevan läpinäkyvää ja aluksissa olevan kamerat humanitäärisen tarkoituksen osoittamiseksi. Merivoimat totesi, että Venäjä ja miinat aiheuttavat uhan reitillä. (Reuters)

11.00:Ulkoministeri Valtonen STT:lle: Ukrainaa tuettava pitkäjänteisesti, vain Venäjää voi syyttää eskalaatiosta

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan vain Ukraina voi määritellä edellytykset mahdolliseen rauhaan Venäjän kanssa eikä Ukrainaa pidä painostaa asiassa mistään suunnasta. STT:n haastattelussa Valtonen korostaa, että länsimaiden tärkein tehtävä on jatkaa Ukrainan uskottavaa ja pitkäjänteistä tukemista.

Valtosen mukaan Natoa tai muuta länttä ei voi syyttää pyrkimyksistä Ukrainan sodan laajentamiseksi, koska länsimaat toimivat kansainvälisen oikeuden puitteissa. Sotilaallisesta eskalaatiosta on ollut vastuussa yksinomaan Venäjä, Valtonen sanoo.

Valtosen mukaan puolustusteollisuuden tuotannon kasvattaminen Euroopassa on erittäin tärkeää eikä siinä ole varaa syyllistyä protektionismiin.

(STT)

8.57: ISW: Venäjän ja Prigozhinin sopimus osin karilla, Wagnerin väitetään lähtevän Valko-Venäjältä – "Putin on epäonnistunut"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on todennäköisesti yhä huolissaan kapinoineen Jevgeni Prigozhinin aiheuttamasta uhasta, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan venäläislähde esitti sunnuntaina 8. elokuuta väitteen, jonka mukaan juhannuksena Venäjällä kapinoinut Wagner-palkkasotilasryhmä on lähtemässä Valko-Venäjältä.

500–600 Wagneriin kuuluvaa henkilöä on kuljetettu Valko-Venäjältä Venäjän eri alueille ja toinen vaihe palkkasotilasryhmän siirtämisessä pois Valko-Venäjältä alkaa elokuun 13. päivän jälkeen, venäläislähde väittää.

Osa Wagner-taistelijoista siirtyi Valko-Venäjälle osana Kremlin ja Prigozhinin sopimusta, joka lopetti Wagnerin moottorimarssin Moskovaan. Wagner-taistelijat saivat myös virallisten väitteiden mukaan eläköityä tai liittyä Venäjän vakinaiseen armeijaan.

ISW:n arvio on, että näiden väitteiden totuudenmukaisuus on epäselvä, mutta ajatushautomo pitää kuitenkin todennäköisenä, että jotkin osat Prigozhinin, Putinin ja Lukashenkan sopimuksesta ovat kariutuneet.

8.43: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 580 sotilasta ja 16 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 580 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 16 taistelupanssarivaunua, 13 panssariajoneuvoa ja 15 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.25: Ukraina väittää saavuttaneensa etelärintamalla Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan

Ukraina on jatkanut vastahyökkäystään ainakin kolmella alueella ja kyennyt myös paikoin etenemään, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Paikannetun kuvamateriaalin perusteella Ukraina eteni Zaporizhzhjan alueen Robotynen kylän luoteispuolella. Ukraina on yrittänyt hyökätä alueella jo yli kahden kuukauden ajan. Nyt raportoidun etenemisen laajuudesta ei ole tietoa, ISW kirjoittaa.

Ukraina myös väitti saavuttaneensa Melitopolin tai Berdianskin alueella Venäjän ensimmäisen varsinaisen puolustuslinjan. Varapuolustusministeri Hanna Maliar mukaan ukrainalaisjoukot saavuttivat menestystä myös Donetskin ja Zaporizhzhjan alueiden rajaseudulla sijaitsevan Velyka Novosilkan kaupungin lähistöllä.

Maliar väitti ISW:n mukaan ukrainalaisjoukkojen tekevän vastahyökkäystä odotetusti. Maliarin mukaan ukrainalaisjoukot onnistuneesti kuluttavat Venäjän hyökkäysvoimia samaan tapaan kuin Ukraina teki kesällä ja syksyllä 2022 Hersonin alueella.

Ukrainan vastahyökkäys on kestänyt reilut kaksi kuukautta, eikä se ole kyennyt merkittäviin läpimurtoihin.

Ukrainan kaksi tuskaista kuukautta – onko vastahyökkäys edennyt vai ei? Katso analyysi 14:14
Katso MTV Uutiset Livestä arvio Ukrainan vastahyökkäyksen kahdesta ensimmäisestä kuukaudesta.

6.34: Venäjä väittää pysäyttäneensä dronehyökkäyksiä Moskovassa ja Krimillä

Venäjän ilmapuolustus on ampunut alas kaksi dronea, joiden oli määrä hyökätä Moskovaan, väittää Moskovan pormestari Sergei Sobjanin viestipalvelu Telegramissa.

Sobjanin mukaan dronet ammuttiin alas yöllä paikallista aikaa noin kello neljä. Yksi droneista ammuttiin alas Kalugan kaupungin lähellä, toinen Moskovan kehätiellä.

Venäjän miehittämällä Ukrainan Krimin niemimaalla Venäjä puolestaan on pysäyttänyt 11 dronen hyökkäyksen lähellä Sevastopolia, maan puolustusministeriö väittää Venäjän valtiomedia Ria Novostin mukaan. 

Sevastopolissa sijaitsee Venäjän armeijan laivastotukikohta ja se on ollut useiden ukrainalaisiskujen kohteena pitkin Venäjän hyökkäyssotaa.

Tietoja ei ole vahvistettu. Tiedossa ei myöskään ole, ovatko väitetyt dronehyökkäykset aiheuttaneet vahinkoja.

6.15: Karttavideo näyttää vastahyökkäyksen liikkeet kahtena vaikeana kuukautena – "Aliarvoitiin Venäjää ja yliarvioitiin Ukrainaa ja länsikalustoa"

Ukrainalle ei ollut vaihtoehto, että se olisi vain odottanut ja jättänyt hyökkäämättä, arvioi sotatieteilijä Ilmari Käihkö MTV Uutisille.

Päivä päivältä näyttää todennäköisemmältä, ettei Ukraina saa vastahyökkäyksellään suuria tavoitteitaan läpi, Käihkö sanoo puhelimitse.

Perään hän listaa syitä sille, mikseivät Ukrainan saksalaisvalmisteiset Leopard 2 -taistelupanssarivaunut ja yhdysvaltalaiset Bradley-rynnäkkövaunut ole kyenneet murskaamaan Venäjän puolustuslinjoja. Ukrainan vastahyökkäyksen katsotaan yleisesti alkaneen 4. kesäkuuta.

– Aliarvioitiin venäläisten puolustuslinjoja. Yliarvioitiin Ukrainan kykyä, yliarvioitiin annetun länsimaisen kaluston teknistä kykyä, samoin koulutustukea.

– Pitää katsoa peiliin, onko tämä länsimaiden teknologia niin ratkaisevassa roolissa. Tiedetään, että se on parempaa kuin Venäjän tekniikka, mutta pitäisi miettiä, onko se niin ratkaisevaa.

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Karttavideo näyttää vastahyökkäyksen liikkeet kahtena vaikeana kuukautena – "Aliarvoitiin Venäjää ja yliarvioitiin Ukrainaa ja länsikalustoa"

23.29: Venäjä väittää Ukrainan iskeneen Donetskiin – yksi kuollut

Donetskin Venäjän nimittämä johtaja Denis Pushilin tiedotti yhden henkilön kuolleen Ukrainan iskettyä Dondetsin itäosaan.

Pushininin mukaan alueelle iskettiin rypälepommeilla ja alueen pelastuoperaation jatkuvan.

CNN ei voinut itsenäisesti vahvistaa tietoa.

22.35: Ukraina väittää: Venäjä iskenyt Zaporizhzhjan alueelle – kaksi kuollut

Ukrainan puolustusvoimat tiedotti viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) Venäjän iskeneen Zaporizhzhjan siviilialueelle. Puolustusvoimien mukaan iskussa on kuollut kaksi henkilöä.

Viestissä sanotaan, että iskussa tuhoutui kirkko, kauppoja ja kerrostalo.

19.41: Yksi kuoli räjähdevaraston räjähdettyä ja tuhottua viereiseen tehtaan lähellä Moskovaa

Venäjällä Moskovan lähellä optisia laitteita valmistava tehdas tuhoutui keskiviikkona suuressa räjähdyksessä, useat mediat raportoivat.

Kaupunginhallinnon mukaan ainakin yksi ihminen kuoli räjähdyksen seurauksena, kertoi uutistoimisto AFP.

Sergijev Posadin kaupungissa tapahtuneessa räjähdyksessä loukkaantui yli 50 ihmistä, alueen kuvernööri Andrei Vorobjov sanoi valtiontelevisiossa.

Moscow Times -lehden mukaan räjähdys tapahtui tehtaassa, joka valmistaa lehden mukaan optisia laitteita muun muassa Venäjän armeijalle.

Moscow Times uutisoi Moskovan alueen syyttäjänviraston kertoneen, että räjähdyksen keskus oli tehtaan vieressä sijaitseva räjähdevarasto. Valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin mukaan varaston omistaa ilotuliteyhtiö Piro Ross, joka on saanut useita varoituksia turvallisuusrikkomuksista.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat