Mainos

Morsiussauna ja taiat

Saunominen on usein osa polttariohjelmaa. Tässä esimerkki morsiussaunan tapahtumista.

Morsian on kautta aikojen saunonut häiden alla. Seremonian tarkoituksena oli, että uusi elämänvaihe voitaisiin aloittaa mahdollisimman puhtaana, eli puhdistaudutaan menneistä ja karistetaan kateellisten kaunat. Heleä- ja punaihoinen ihminen on terve, ja sen tilan uskottiin jatkuvan myös uudessa kodissa.

Monet ystävykset ovatkin ottaneet morsiamen saunottamisen mukaan omaan polttariohjelmaansa. Tässä esimerkki yhden morsiussaunan tapahtumista.

Morsiamen ystävät koristelevat saunan kukin, lehvin ja kynttilöin, saattavat morsiamen saunaan laulaen ja kylvettävät siellä hänet.

Ennen saunaa morsiamelle valmistetaan morsiusvihta, johon sidotaan myös jotain pistelevää. Vihta sidotaan lopuksi kauniilla nauhalla. Saunomisen jälkeen nauha piilotetaan morsiamen mukaan, tuomaan hyvää onnea.

Morsiamelle rakennetaan lauteille oma valtaistuin, johon laitetaan kukkia ja lehtiä, mutta myös jotain pistävää, kuten kuusen oksia. Neulasten pistelystä aiheuttava kipu muistuttaa, että avioliitto ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Ystävättäret pyrkivät kilvan istumaan morsiamen paikalle ja varastamaan tämän vihdan, sillä sen häitä vietetään seuraavaksi, joka ensimmäisenä tämän tekee.

Kylpemisen ajaksi saunaan viedään suolaa, leipämuru ja viinaa, jotteivät nämä pääsisi avioliitosta loppumaan.

Kylpyveteen heitetään suolaa, etteivät mitkään pahat pääsisi tekemään ilkeyttä kylpijälle.

Sillä aikaa kun morsian istuu lauteilla, kääntää joku ystävättäristä tämän vaatteet nurinpäin. Jos morsmaikku tästä hermostuu, tulee hänestä kiukkuinen ja nalkuttava vaimo.

Ystävättäret vihtovat morsiamen vuorotellen. Tämän jälkeen hänet pestään ja selkään hierotaan jauhoja ja suolaa, jotta vanha suola ei pääse liitossa janottamaan. Morsiamen selkää voidaan pestä myös kananmunalla, sen uskotaan tuovan hedelmällisyyttä.

Saunomisen päätyttyä morsian juoksee alastomana saunan ympäri (ja huutaa vanhojen heilojen nimet pois mielestään). Ystävättäret kalistelevat lehmänkelloja ja huutavat kovaan ääneen. Tämän jälkeen morsian kumartelee eri ilmansuuntiin. Lopuksi morsian heittää saunavihdan olkansa yli saunan katolle, jotta vauraus ja onni pysyisivät avioliitossa.

Pukeutuessa ystävättäret laulavat ja palmikoivat morsiamen hiukset.

Teksti: MTV3 Helmi
Kuvat: futureimagebank.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.